Nina Stibbe - Szeretettel, Nina

Cuki angol levélregény a '80-as évekből. A helyszín London, azon belül a camdeni Gloucester Crescent, ahol például a Lady in the van/A kertbérlő is játszódik (amiben Alan Bennett jelenik meg - ahogy ebben a regényben is). Ha már filmes kapcsolódások - a BBC idén minisorozatban dolgozta fel ezt a könyvet is. 

Nina Stibbe 1982-ben kerül Leicesterből Londonba, ahol Mary-Kay Wilmersnél, a London Review of Books akkori főszerkesztő helyettesénél kezd dolgozni, bébiszitterként. A család kicsi - két kisfiúval kell foglalkoznia, Sammel és Willel. A baráti társaság egészíti ki a kis családot, pl. állandó vendég náluk Alan Bennett, de több szó esik Claire Tomalinról is. Ők mind ott laknak a környéken - érdekes, hogy az akkori irodalmi élet több szereplője egy utcában tömörült :)

Nina, Will, Sam - 1985. forrás
Nina levelei a  hétköznapok eseményeiről szólnak: mit főzött, a nővérével állandóan recepteket cserélgetnek. Ezen kívül szórakoztató sztorikat mesél a fiúkról, és a család barátairól, vagy épp a környéken lakó többi bébiszitterről, akikkel találkozik.

1982-1987-ig tartó időszakot ölel fel a regény, a beköltözéstől, az egyetem befejezéséig. Nina angol irodalom szakon tanult, vicces volt látni hogyan készül a felvételire, hogyan ismerkedik meg a klaszikusokkal és hogyan küszködik a szakdolgozatírással :)
"Azt javaslom neked, hogy kezdjél el verseket olvasni. Tudom, nem vártad volna, hogy én ilyesmit mondok, de komolyan gondolom. Tudod, Vic, egy vers akkor is szép tud lenni, ha régi. És ha ráveszed magad, hogy elolvass párat, lehet, hogy megszereted. És bár lovad már nem lehet, ott lesznek ezek a versek az életedben. Ha egy jó verset párszor elolvasol, és megtanulod, váratlan időpontokban beugorhat a fejedbe, és jobban érezheted magad tőle, legalábbis okosabbnak."
Jópofa könyv ez, érdekes volt bepillantani az angol irodalmi élet egy kis szeletébe - néhol egy-két név homályos volt, hogy kiről is ír éppen, de összességében szórakoztató volt a könyv.
A minisorozatot mindenkép megnézem, főleg hogy Helena Bonham Carter is játszik benne :D

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Love, Nina
Oldalszám: 380
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Nina Stibbe, a húszéves leicesteri lány 1982-ben Londonba költözött, hogy egy különleges családnál bébiszitterként dolgozzon. Tökéletesen összeillettek: Ninának fogalma sem volt a főzésről, a gyerekgondozásról, és arról sem, kik azok a fura fazonok, akik néha vendégségbe mennek. A családtagok, akik azon vitatkoztak, hogyan kell németül káromkodni, vagy mik az előnyei és a hátrányai a darált pulykahúsnak, remekül szórakoztak Nina ügyetlenkedésein.A Szeretettel, Nina a hazaírt levelek gyűjteménye, melyekben Nina lelkendezve ír „családi” életéről, a kiszámíthatatlan vendégekről és a macskáról, akit mindenki imádott utálni.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.