Austin Kleon - Steal Like an Artist (Lopj úgy, mint egy művész)

Szombat reggel sajnálattal olvastam, hogy az egyik kedvenc bloggerem (Dóri) visszavonul egy időre egyéb elfoglaltságai miatt. A blogján az oldalsávban bukkantam a logbookos bejegyzésre, onnan pedig a forrásra, Austin Kleon könyvére. Beugrott, hogy Katacita is ezt vette meg nemrég, gondoltam elolvasom én is - angolul, hogy fejlődjek egy kicsit a sok németezés után :D

Nem voltam biztos benne, hogy kell-e ez nekem, nekem szól-e, hiszen nem vagyok művész. De a könyv elején meggyőzött, hogy ez a könyv mindekihez szól, akinek egy csepp kreativitás jelen van az életében, vagy szeretné ha lenne. A tanácsai és megállapításai nagyon egyszerűek, de frappánsan vannak megfogalmazva, rengeteg idézetet ki tudnék írni belőle. 

forrás
Amit hasznosítani fogok, vagy nagyon szimpatikus gondolat: 
  • a kevesebb több
  • példaképeket gyűjteni és megfigyelni mitől jók, és a saját írásomra adaptálni (mondjuk ezt az évek során folyamatosan csináltam, ahogy olvasom a többi bloggert akiket jónak tartok, persze csenek ötleteket tőlük)
  • tanulni, fejlődni, utazni :)

"Akár iskolázottak vagyunk, akár nem, saját felelősségünk megszerezni mindazt a tudást, amire szükségünk lehet."

"Travel makes the world look new, and when the world looks new, our brains work harder"

"It’s so important to have a hobby. A hobby is something creative that’s just for you. You don’t try to make money or get famous off it, you just do it because it makes you happy. A hobby is something that gives but doesn’t take."

"Always be reading. Go to the library. There’s magic in being surrounded by books."
tumblr
"You have to be curious about the world in which you live. Look things up. Chase down every reference. Go deeper than anybody else—that’s how you’ll get ahead."
tumblr

Jópofa könyv, ami nem váltja meg a világot, nincsenek benne egetrengető új gondolatok, de inspirációnak nagyon jó fellapozni!

5/5

Hasznos:
A szerző honlapja, tumbrje, twitterje. Októberben megjelenik ennek a könyvnek a napló verziója is, amiben logbookot írhatunk, összegyűjthetjük a kreatív, lopott ötleteinket.

A szerző másik két könyvére is kíváncsi vagyok: a Show your work! (Mutasd meg magad!) hasonló ehhez a könyvhöz, a Newspaper blackout-ban pedig egy érdekes versalkotási technikát alkalmaz Austin (napilapok oldalain talált szavakból alkot verset, úgy hogy a felesleges szavakat kifesti feketével. A tumblr oldalán is megosztott pár ilyet, nekem nagyon tetszenek.)

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is ennyire tetszett! Most a 2. részt olvasom, az annyira nem jó, mármint az 1. sokkal egyedibb ötletekkel van tele, majd ha lesz egy kis időm, azt is újra átlapozom. Szerintem ezt bármilyen kreatív tevékenységre rá lehet húzni, és amúgy bármi lehet az, ha úgy állunk hozzá. Ezt a logbookos dolgot el is felejtettem, pedig kb én is csinálom, csak nem emlékeztem, hogy ebben a könyvben volt. De ugyanolyan felosztású Moleskine-ünk van Kleonnal, éljen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon megfogott, nyelvgyakorlásnak mindenképp elolvasom a 2.at is :)
      Hellyel-közzel én is írtam a logbookot, de még nem épült be a mindennapjaimba :)

      Törlés
  2. Ez nagyon jó!! Tetszik a poszt is, az idézetek is! Pedig nem is gondoltam volna, hogy érdekelhet engem ez a könyv... Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen kommentek miatt örülök, hogy megírtam a posztot, pedig gondolkoztam róla, hogy á minek, örülök h tetszett és ajánlom!! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.