Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek

2012-ben talkálkoztam először könyv formájában a steampunk stílussal, ebben az évben több ilyen könyvet is elolvastam, azóta viszont (a Napernyő Protektorátus folytatásain kívül), nem került a kezembe hasonló.

A könyvhét előtt pár nappal olvastam a hírt, hogy megjelenik a Főnix Kiadótól ez a steampunk novellaválogatás, amiben magyar szerzők műveit olvashatjuk. Bevallom Hudácskó Brigi novellája miatt szerettem volna elolvasni, hiszem már több mint egy éve kéthetente hallom a hangját a podcastban, és kíváncsi voltam milyen novellát alkotott.

pinterest
A többiektől még nem olvastam, néhányukat ismerem névről, de a könyv befejezése után kedvet kaptam pl. Imre Viktória Anna Kísértés Rt.-jét fel is vettem a nyári listámra, illetve Vivien Holloway steampunk sorozata (Winie Langton történetek) is érdekelni kezdett.

Az antológiában szereplő történetek nagyon változatosak voltak - voltak klasszikus steampunk sztorik, amik a 19. században, iparvárosokban játszódnak, megspékelve egy kis mágiával, volt középkori időutazós - alternatív történelmi, vadnyugati, több disztópia, ahol a modern technika befuccsolt és újra a gőz erejét használták fel az emberek.
A stílusuk szerint is széles skálán mozogtak, a komolyabb hangvételű történetektől a humoros, néhol groteszkekig.

London Imre Viktória Anna
novellájához (pinterest)
A legjobban az Egy évszázad háború (Benyák Zoltán), a Táguló horizont (Viven Holloway), A legsötétebb óra (Imre Viktória Anna), az Egy maréknyi csavarért (Mickey Long) és a Wick-akta (Hudácskó Brigi) tetszett
Az első egy alternatív történelmi-kémsztori, a második Vivien fent említett sorozatához kapcsolódó előzménynovella, a harmadik Imre Viktória Anna sötét Londonja és egy erős anyafigura története, Mickey Longé az egyik legviccesebb (és a végén meglepő) vadnyugati sztorija, Brigi műve pedig a legrendhagyóbb: cikkekből, levelekből összeálló krimi.
Ebből a felsorolásból is látszik, hogy tényleg mindenféle történet helyett kapott a kötetben, kicsit lassabban is ment az olvasás, mert kellett mindig egy kis idő 'kirázódni' a megismert világból és egy újba belecsöppenni.

Azt hiszem a kiadó munkatársai - velem - elérték a céljukat, mert több szerzőjük kötét el szeretném olvasni és megismerni őket. :)

Ajánlom, azoknak akik:
  • szeretnének megismerkedni a steampunk stílussal
  • szeretik a fantasyt, és kíváncsiak annak egy új aspektusára
  • szeretik a magyar írókat
  • új szerzőket szeretnének megismerni

A művek szerzői (molyos adatlapra mutató linkkel)
Holden Rose, Imre Viktória Anna, Peter Sanawad, Habony Gábor,Hudácskó Brigitta, Mickey Long, Benyák Zoltán, Bajkán László, Patrick J. Morrison,Vivien Holloway, Hertelendy Anna, A. M. Aranth

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 460
Ár: 34800 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"A Főnix Könyvműhely egy különleges antológiával kedveskedik olvasóinak. A kötetben alkotóink arra vállalkoztak, hogy egy-egy novella erejéig kóstolót adjanak a steampunk univerzumából, természetesen a saját szemszögükből. Holden Rose a gőz uralta világ egy sötét arcát mutatja be egy rabszolgaként tartott kislány szemén keresztül. Imre Viktória Anna történetében egy család menekül mágia segítségével az örök sötétségre kárhoztatott Londonból. Peter Sanawad tanmesének is beillő novellájában a fiatal Galileo Galilei, egy gólem és egy derék egyházfi kalandját kí sérhetjük végig a Naprendszeren keresztül. Habony Gábor a zene és az energia kapcsolatát tárja fel egy rejtélyes harmónia segítségével, Hudácskó Brigitta az alternatív történelem vizeire evez, Mickey Long a steampunk vadnyugatra kalauzol el minket, ahol hő sét egy legendás hírű csavaros veszi üldözőbe. Benyák Zoltán a háború poklán át szöktet meg Sanghajból kisregényében, Bajkán László a zsáner különböző iz galmas találmányok iránti szeretetét demonstrálja, Patrick J. Morrison egy apokaliptikus esemény után a múlt technológiai szintjére visszasüllyedt Földet tár elénk. Vivien Holloway a Végtelen horizont előzmény novellájában a léghajós műfajt példázza parádésan, Hertelendy Anna a mágusok és mérnökök között ki robbanó osztályharc előzményeibe ad betekintést a saját gőzvandál világában, A. M. Aranth pedig egy steampunk boszorkányvadászatra invitálja a Kedves Olvasót, vissza a XVI. századba."

1 megjegyzés:

  1. Úgy örülök, hogy tetszett, hogy mindenféle kisállathangok hagyták el a számat nagy zavaromban. :o)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.