Kleinheincz Csilla - Város két fül között

Pár hete kattant be, hogy nekem el kéne olvasnom Csilla korábbi műveit is, ha már az Ólomerdő és Üveghegy folytatására még várni kell. Így felkutattam ezt a könyvet, és a furcsa című Nyulak, sellők, viszonyok novelláskötetét.

Elsőnek ennek a legkorábbi kiadott műnek, a Város két fül közöttnek (2005) álltam neki, ami igazából regény (én abban a hitben voltam, hogy novelláskötet, a fülszöveg nem volt egyértelmű). A kis kötet végén még 4 novella kapott helyet. (Amúgy az egész letölthető a mek-ből és Csillával együttműködve az ekönyvolvasó blog megformázta az ekönyvben is.)

forrás
Érdekes volt Moskát Anita könyve után olvasni, mert ahogy ott is, itt még inkább fontos szerepük volt az álmoknak.

A címbeli város három ember álmában létezik (erre utal frappánsan a cím), akik egymástól távol élnek, látszólag semmi közös nincs bennük - mégis együtt élnek benne éjszaka, és alakítják kedvük szerint.
Vali 17 éves artistalány, aki a budai várkerületben él, a főszereplő (ő látható a borítón is), akinek ikertestvére, Kolos jó néhány éve meghalt egy balesetben. Max Dortmundban él, és egy lehetséges párkapcsolatát siratva menekül az álmaiba. Evelyn Sidneyben lakik, az élete alkonyán jön rá, hogy annyira magányos, hogy az álombéli város jelenti az egyetlen jó dolgot az életében, ahol olyan alakot vesz fel, amilyet szeretne.

tumblr (Bp)
Mind a hárman elvesztettek valamit, testvért, szerelmet, időt - ezen próbálnak meg változtatni, ám van ott még valaki aki szintén többet akar és elkezdi megnehezíteni Vali életét...

Ahogy az Ólomerdő, ez se - teljesen - ifjúsági regény a kamasz főszereplő, és életkorából adódó problémák, élethelyzetek ellenére sem - annál kicsit komorabb, és komolyabb témák kerülnek elő.

Már itt is megvan az, amit annyira szeretek Csilla későbbi írásaiban - a fantasztikum, az érzékletes leírások, az olyan erős hangulatkeltés, ami miatt velem marad sokáig a regény az olvasás után is. Együtt lélegeztem Valival, az is segített jobban belehelyezkedni a történetbe, hogy már jártam több helyszínen, ami megjelenik - a budai vár, a Keleti és IC-n is épp pár napja ültem, majdnem ugyanazt az utat jártam be, mint Vali :)
A másik két szereplő kicsit távolabb állt tőlem, főleg Max...

A kötet végén helyet kapott négy novella elég hátborzongató volt, fokozatosan hozta rám a frászt :D

Örülök, hogy felkutattam ezt a kötetet, nyomokban emlékeztetett az Ólomerdőre is (a vonatozós rész az meg az Üveghegy egyes részeire), nagyon szerettem a különleges hangulatát.

5/5

Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 336
Ár: 2490 Ft
Borító: 4/5

Interjú - ekultúra

Fülszöveg:
"Túl az ébrenlét határán létezik egy rejtélyes város, amely örvényként húzza magához az álmodókat. Vali, a budapesti légtornásztanuló élete egyik pillanatról a másikra változik meg, amikor egy éjszaka álomból habarcsolt falak között találja magát. Rejtélyek és idegen álmodók veszik körül – gondolataik hatalmára sötét virágként bomlik ki a város, és megelevenedik a múlt. Ám az éhes kapualjakban sötét árnyék lapul, és Valinak hamar rá kell döbbennie, hogy a múlt nem mindig olyan, mint ahogyan az emlékeinkben él…Álmok és rémálmok veszik körül a kötetben található négy novella szereplőit is. Az élőket tébolyba taszító, suttogó fantomok, végső megállójuk felé utazó holtak és gyönyörű paraziták bukkannak fel a könyv lapjain; mind ennek a valóság és misztikum határára épített városnak lakói, ahol a múzsa csókja egyaránt nyújthat mámort és halált."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.