Graeme Simsion - A Rosie projekt

Tavaly tavasszal először a Popkultcsajokstb podcastban Lobo beszélt a könyvről, aztán megjelent magyarul is és egyre többen megszerették, ezért vettem fel a nyári olvasmánylistámra. 

Sok mindent tudtam előre a könyv cselekményéről: a főszereplő Don Tillman melbourni genetikus professzor Asperger-szindrómás, feleségkereső projektbe kezd, közben találkozik Rosieval, aki egyáltalán nem felel meg a követelményeinek ...

A Parenthood sorozatban (amit nagyon szerettem és ajánlok ;)) találkoztam először ezzel a (nem betegség, mert a főszereplőnk is kikérte magának) a viselkedésvariánssal. Ott egy kisgyerek (Max) életén keresztül mutatják be, hogy milyen az élet egy aspergeressel, mire kell figyelni, mik a lehetőségei és erősségei.

Don 39 éves, nagyon okos, és hatékonyan szervezi az életét, tisztában van a képességeivel, a 'hiányosságaival. Nem mondja ki magáról, hogy aspergeres (pedig egy konferenciát is tart róla), lehet hogy nem tudja - pedig minden jellemző megvan: napirendi pontok kényszeres betartása, extra figyelmet kell szentelnie az amúgy mindennapi emberi interakciókra (szemkontaktus), érzelmek kinyilvánítása, sajátos beszédstílus jellemzi.
"A kutatások következetesen azt mutatják, hogy az alkoholfogyasztás előnyeit meghaladják az egészségügyi kockázatok. Én viszont azt állítom, hogy a lelki egészségemre gyakorolt pozitív hatása túlszárnyalja a kockázatokat. Az alkohol láthatóan egyszerre nyugtat meg és derít jobb kedvre, ami paradox, ám kellemes kombináció. Egyben csökkenti feszengésemet társasági helyzetekben."
A könyv elején elhatározza, hogy beindítja a feleségprojektet (több embert vagy tervét ilyen mókás fedőnevekkel azonosít) - egy specifikus kérdőív alapján keres magának olyan nőt, aki mindenben megfelel számára, így a társa lehet. Túl van több balsikerű randin, kezdi elveszíteni a hitét, közben megismeri Rosiet akinek a genetikusi tudására van szüksége, jönnek-mennek a randijelöltek, de Rosieval valahogy máshogy érzi magát. 
"Alig tizenöt perc alatt a teljes menetrendemet felrúgta, atomjaira bontotta és lényegtelenné alázta. Átvette felettem a hatalmat."
Gregory Peck, akire Don
hasonlít
(képek forrása)
Nagyon szórakoztató a könyv, nem dramatizál, remek filmalapanyag is (az utószóból kiderül, hogy először valami hasonlónak indult, több év és ember munkájának köszönhetően lett belőle regény). Don elkezd változtatni az életén, kísérletezget, visszaesik, de kitartó és rájön a könyv végére, hogy mit is szeretne. Megjelent már a folytatása is a Rosie effect, amit el szeretnék olvasni (és szerintem elég sikeres volt a könyv, hogy a Libri el is hozza nekünk).

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Rosie Project
Sorozat: Don Tillman 1.
Oldalszám: 400
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Egész életemben azért kritizáltak, mert állítólag nincsenek érzelmeim – mintha ez valami végzetes hiányosság lenne." Don Tillman, az Asperger-szindrómás, furcsa, mégis elbűvölő és igen sikeres genetikusprofesszor számos kudarc után arra a következtetésre jut, hogy agya nincs romantikára „drótozva", noha szerinte logikusan „nők széles skáláját kellene vonzania". Ám amikor idős szomszédasszonya, Daphne meggyőzi, hogy értékelje át a lehetőségeit, Don a maga rendezett, tényekre építő módján belefog a feleségprojektbe. Kidolgoz egy kérdőívet, amelynek segítségével megtalálhatja a tökéletes társat: azt a megbízható, absztinens, nem dohányzó nőt, aki beleillik fegyelmezett életébe… A Rosie-projekt egy végtelenül szórakoztató utazás az enyhén autisztikus Don világába, aki egyszerre kacagtató és szívszorító csetlés-botlása során többet tud meg önmagáról, mint amennyit valaha lehetségesnek gondolt. Graeme Simsion új-zélandi születésű ausztrál író megható és ironikus regénye immár több mint 40 országban ejti rabul a humoros kalandokra éhes olvasókat."

7 megjegyzés:

  1. Én is betettem Gregory Pecket a saját posztomba annak idején :D Olyan jóképű! :D
    Örülök, hogy szeretted, a Rosie Effectet én is szeretném olvasni, és reménykedek, hogy nem bőrlehúzás lesz, és megmard az eredetiség és humor az új szituációban is. Olyan jó volt tényleg, hogy nem volt túldramatizálva, és szórakoztató is volt végig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy tumblr képyűjteményben találtam a többi képecskével együtt :D
      Lobo egész jót írt a második részről, lehet megpróbálkozom majd vele in english a nyáron :)

      Törlés
  2. Nagyon-nagyon örülök, hogy befutó lett nálad Don és Rosie párosa. Amúgy én imádom Gregory Pecket, szívszerelmem ez a pasi, úgyhogy Donnak nálam ezért (is) nyert ügye volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor igen nyerő volt, különleges bájos sztori. Téged is vonz a második rész? :)

      Törlés
    2. Igen, érdekel a második rész is, jó lenne ha jönne, de ha nem akkor sincs gond, vagy angolul bevállalom vagy szerintem így is szép, kerek a történet folytatás nélkül is :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.