Anette Moldvaer - Kávészenvedély

Február elején kattant be valami és írtam a kávés könyvekről egy posztot, akkor találtam rá erre a könyvre. Azóta is izgatta a fantáziám, és mivel a könyvtárban nem volt meg, ezért felhatalmazást adtam magamnak /egy könyvfüggő vallomása/, hogy megrendeljem. Múlt héten meg is jött és hétvégén végigolvastam, kigyönyörködtem magam :) 

Először a külcsínről: keménytáblás, fényes lapos, jópofa tipográfia, sok gyönyörű kép, térkép - tényleg öröm forgatni a lapokat, és többször elő fogom venni. 

A belbecs is megfelelt az elvárássaimnak - sok témát lefed: rövid áttekintést ad a kávé történelméről, a kávécserje családfájáról (sok faj még nincs is besorolva, sok a mutáció, kereszteződés), fejlődéséről. 
Bemutatja a betakarítás és a feldolgozás módjait. Tanácsokat is ad a megfelelő tárolásról, az őrlésről, a kávékóstolásról, természetesen a kávékészítő gépek, poharak, készítési módok mellett. 


A könyv végén pedig rengeteg receptet találunk a klasszikusoktól kezdve olyan elborult "kávé alapú italokig", mint a tojásos kávé, a portóis kávé, teás kávé... a különféle gyümölcsszirupos keverékeken meg már annyira meg se lepődtem. :D

Van benne egy kis szószedet is, ahol összegyűjtötték a könyvben előforduló kulcsfogalmakat, mint a blend, kávécseresznye, crema, latte art. Egy kicsit bennfentesnek éreztem magam, miután elolvastam a könyvet, és már ilyeneket is tudok :D

Az írója tényleg otthon van a témában - a norvég hölgy ma Londonban él, van egy kávépörkölő cége, járja a világ kávétermesztő területeit.

Nem mondom, hogy ezután csak kávébabból, magam fogok kávét őrölni, de ezután tényleg szeretnék több különleges kávét inni (asszem lesz pár utam a Cafe Freibe :D). Otthon meg marad a jól bevált kis kotyogós, tejhabosító, esetleg kis fűszer mix (mézeskalacs fűszerkeverék nagyon bejött karácsonykor :D).
Jó ajándék lehet ez a könyv, minden kávéimádónak ;)

5/5

Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Coffee Obsession
Oldalszám: 224
Ár: 4000 Ft
Borító: 5/5

Részlet

Fülszöveg:
Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is készíthetünk kiváló kávékat. Lépésről lépésre megismerhetjük a helyes pörkölési technikákat, tájékozódhatunk a különféle kávékészítő eszközökről, és felfedezhetjük a latte art titkát, amit még a profi baristák is megirigyelnének. o Száznál is több recept a világ minden tájáról, amelyek bearanyozzák a napunkat: a flat white-tól a frappé mochán és az affogatón át a café au lait-ig. o Ez a világot átfogó kalauz a legismertebb kávéfajtákat mutatja be, és segít eligazodni az Arabicák és Robusták, a Typicák és Bourbonok világában. A Kávé szenvedélyben ott van minden, amire a tökéletes kávé megalkotásához szükségünk lehet.

5 megjegyzés:

  1. Mennyire kell speckó gép a receptek elkészítéséhez?
    Egy kotyogó nekem is nagy vágyam, de ha beszereznék egyet, tuti az lenne a pasim első kérdése, hogy "és hova tesszük?" :D
    viszont egy kávédaráló már nagyon ránk fér, mert szoktam néha frei-es kávét venni, és van hogy elfelejtem ledaráltatni vagy mondjuk a Sparban eleve nincs ilyen lehetőség. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a legtöbb eszpresszó gépes, néhány kotyogós, meg hideg kávékészítő eljárásos - de szerintem jó amid van :) Mármint ha nem akarsz annyira ínyenc lenni, mint a könyv írója. Van amin csak lestem, hogy ilyen ízkombináció, olyan ízárnyalat (mint a boroknál). Kotyogó meg piciii :)

      Törlés
    2. Akkor jó! :)
      tudom, hogy pici, de tuti kifeszülne rajta :D
      Olaszországban a lakótársamnak volt egyszemélyes kotyogója, annyira édes és gyönyörű volt!! (bocs ha már mondtam)
      mindenesetre az ottani kávé az megismételhetetlen. :)
      amúgy a Freit azért imádom annyira, mert csomó különleges és bizarr íz van ott is, nem győzöm őket próbálgatni!

      Törlés
    3. Nekem is 1személyes van, kis cuki. Hát igen az olass kvnak nincs párja. Na tényleg mennem kell a freibe :)

      Törlés
  2. No, hát szerintem majd valamikor én is meglepem magam ezzel a csodával :)
    Én egyébként még mindig a kotyogósra szavazok, viszonylag olcsó, sokáig tart (mármint nem megy tönkre egy év alatt, sok divatos csili-vili kávéfőzővel ez a bajom, mert annyira érzékenyek) és azt főzöl le rajta amit akarsz. Tejhabosítóra pedig tökéletes az IKEA-s párszáz forintos. Utána pedig jöhet a kísérletezés :)) Most pl. sütikbe való rumaromával turbózom fel a kávém, de volt már, hogy kis meggyszörpöt csöpögtettem az aljára, szerintem végtelen lehetőség áll előttünk :)
    Most már én is megyek a Café Freibe, annyira meghozta Katacita hozzá a kedvem, veszek valami finomságot :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.