Omair Ahmad - A mesemondó meséje

február 12, 2015
Ez az idei első vásárlásom, de büszke lehetek magamra, mert aznap kiolvastam amint megjött :D Mondjuk amilyen kis rövid könyvecske ez nem csoda, kis alakú, 166 oldal, a borító valami gyönyörű, olvasás közben többször becsuktam és nézegettem. Impulzusvásárlás eredménye volt, a shoplineból a Könyves Magazin 3. számát szerettem volna már megrendelni, hétfőn a Libris könyves akcióban böngészve akadtam erre a könyvecskére - gondoltam jó lesz a 15 nemzetes kihívásra is.

A mesemondó Delhiből indul útra, miután az afgán sereg feldúlta a várost, és az ő házát is. Vándorlása közben az erdőben egy gyönyörű házat, egy erődöt vesz észre és valami vonzani kezdi, ezért megközelíti. Közben a ház magára hagyott űrnője társaságra vágyik, ezért szállást ad a mesemondónak, aki egy mesével fizet érte. 
Az első mese a szeretetről szól, egy farkas és egy ember kapcsolatáról. Másnap az asszony mesél neki, átdolgozva a történetet. Oda-vissza felelgetnek egymásnak, átgyúrva, továbbfejlesztve egymás történetét. 
"S vajon nem ez minden szerelem lényege? A szerelem egész történetéé? Valami, ami meglepetésszerűen rajtad üt, valami, ami csak messziről látszódik, te pedig ennek ellenére azonnal és tisztán felismered? Valami, amitől egész életedben rettegtél, s mégis, amikor szembekerülsz vele, tárt karokkal fogadod?"
forrás
A 18. században járunk, a kasztok, a nemek közti különbség elég éles: nem válthatnak közvetlenül szót egymással, ezért a mesékkel beszélgetnek egymással. Mivel ez is egy mese első pillantásra egymásba is szeretnek - de ez annyira finoman jelenik meg, utalásokkal, közvetetten.
Érdekes olvasmány volt, akit érdekel az indiai kultúra mindenképp olvassa el ;)

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The storyteller's tale
Oldalszám: 166
Ár: 1990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Miközben az afgán hadúr, Ahmad Sáh Abdálí éppen Delhi feldúlásával és kifosztásával van elfoglalva, a várostól nem messze egy magányos vándormesemondó kopogtat egy elszigetelt udvarház bejáratán, menedéket és vendéglátást remélve. Amikor azonban a ház gyönyörű úrnője megkéri, hogy fizetségül mondjon el neki egy történetet, még nem sejti, hogy Taka és Wara, a fiú és a farkas történetére a titokzatos asszony egy másik, hasonlóan felkavaró mesével fog válaszolni. A különös párbaj pedig estéről estére olyan veszélyes játékba sodorja őket, ahonnan maguk sem tudják, akarnak-e egyáltalán szabadulni… Omair Ahmad varázslatos elbeszélése a XVIII. századi Indiáról."

2 megjegyzés:

  1. Mindig olyan érdekes könyvekre bukkanok nálad! :) És tök jó, hogy rögtön el is olvastad. Egész évre nézve ez a cél? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök :)) Háát nem ígérem, hogy mindegyik beszerezésemet ilyen hamar elolvasom, de igyekezni fogok egy hónapon belül!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.