Guillermo Martínez - Oxfordi sorozat

Erről a könyvecskéről ősszel írt Amadea egy bejegyzést, fel is keltette a kíváncsiságom, annak ellenére, hogy a matematikával meglehetősen rossz volt a kapcsolatom mindig is :D Hülye vagyok hozzá, na. De ez a könyv krimi, nem a földi halandókat kínzó iskolai matematika feladatokkal van tele, hanem érdekes elméletekkel, egy kis történelemmel, és Dan Brown-os szimbólumkutatással.

Az elbeszélő argentin matematikus, aki Oxfordba érkezik egy ösztöndíjnak köszönhetően. Szállásadóját egy nap meggyilkolják, ekkor kerül kapcsolatba a hölgy régi ismerősével, a nagy koponya matematikussal Arthur Seldommal. Vele kezd el nyomozni az ügyben, amiről kiderül hogy sorozatgyilkosság.

Tipikus krimi - mindenki gyanús, azt hittem nagy naivan hogy kitalálom ki lesz a tettes, de mindig tévutakra vitt az író...
A könyv eleje nem tetszett, voltak életszerűtlen jelenetek, amik zavartak, de pár órát rászánva végigszáguldottam rajta és egyre jobban érdekelt hova lyukadunk ki végre.
Sokat nem is lehet regélni róla - okos krimi, amit újra kell olvasni, hogy megvilágosodjon az ember előtt egy-két elmélet, anekdota szerepe.
"Évek óta ő számít itt a legjobb nyomozónak, volt szerencsém betekinteni számos esetének jegyzőkönyvébe: aprólékos, körültekintő, hajthatatlan. De akkor is csak egy nyomozó, amivel azt akarom mondani, hogy képzése a szabályoknak megfelelő, tehát mentális műveletei előre megjósolhatók. Sajnos a nyomozók az Ockham-borotva elve szerint működnek: amíg valamiféle fizikai tény nem szól ellene, mindig az egyszerű hipotéziseket részesítik előnyben a bonyolultabbakkal szemben."
A könyvből készült film is, Elijah Frodó Wood főszerelésével, lehet hogy megnézem :)

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: Los crímenes de Oxford
Oldalszám: 250
Ár: 1800
Borító: 2/5

Fülszöveg:
"Gödel nemteljességi tétele, a nagy Fermat-sejtés megoldása, a logikai sorozatok szabályszerűségei – ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják az oxfordi matematikusokat, köztük azt az argentin fiatalembert is, aki épp most érkezett oda egyéves ösztöndíjjal. Ám néhány rejtélyes haláleset -egy gyilkosságsorozat?- olyan logikai fejtörő elé állítja az egyik legnagyobb oxfordi matematikust, amelynek megoldásától emberek élete függhet. A „gyilkos” ugyanis mintha intellektuális versenyre hívná ki őt: üzenetei egy logikai sorozat elemeit tartalmazzák, s talán addig fog gyilkolni, amíg a nagy Seldom -aki legnépszerűbb könyvében a sorozatgyilkosságokról is írt- meg nem fejti a logikáját. Egy kör, egy hal, egy háromszög… vajon mi lehet a következő elem? A kötet egyszerre fordulatos krimi és intellektuális kihívás – a regénybeli matematikusokkal és a nyomozóval együtt próbálhatjuk megfejteni a logikai sorozatot… és persze kitalálni, hogy ki lehet a gyilkos."

2 megjegyzés:

  1. Nekem nem rémlenek életszerűtlen jelenetek (vagy csak az álmosság eltüntette őket, a korai vonatozás varázsa), de örülök, hogy a végére kellemes élménnyé vált.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nyomozásba való szabad befolyás, meg hogy hagyták az újságírót ott szaglászni a legelső gyilkosságnál - ez volt fura.
      De a könyv végére átértékeltem az egészet és tényleg jó élmény volt :))

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.