Ben Aaronovitch - London folyói

Nagy elvárásokkal kezdtem neki ennek a könyvnek: tavaly jelent meg, sokan írtak róla és szerették ezért figyeltem fel rá. Megfogott a borítója is, na meg főleg, hogy egy Londonban játszódó urban-fantasy krimi keverék. Lehet, hogy túl sokat vártam tőle, de több része nem tetszett, valami hiányérzetem maradt, de a második részt is el fogom olvasni (Soho felett a hold).

Peter Grant (tumblr)
Peter Grant közrendőr épp a 'szakosodás' előtt áll - nyomozó szeretne lenni, de a főnöke az aktakukacot lát benne. A különc Thomas Nightingale felügyelő menti meg ettől a sorstól... Egy januári hajnalon Peter a helyszín biztosítása közben meglát egy szellemet és beszélget vele, aki elmeséli hogyan történt a gyilkosság. Ezután Peter elkezd saját szakállára nyomozni, Leslie rendőrnővel, akivel szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatát egyúttal. Petert beavatja Nightingale London titkos valóságába - a 21. században, a technika mellett párhuzamosan - bár nem probléma nélkül - működik a mágia. Londont Temze anyó és apó tartja befolyása alatt, Nightingale egy titkos osztály feje, ami a mágikus bűncselekményekre szakosodott. 
"– Most azt fogja mondani – szegeztem neki a kérdést –, hogy van a rendőrségnek egy olyan titkos részlege, ami a szellemekkel, vámpírokkal, tündérekkel, démonokkal foglalkozik? Boszorkányokkal és boszorkánymesterekkel? Meg tündérekkel és manókkal? Megállíthat, mielőtt kifogyok a természetfeletti lényekből."
Peter hamar a mélyvízbe kerül - ki kell békíteni Temze anyót és Temze apót, akik évek óta
ellenségek, fel kell deríteni egy furcsa gyilkosságsorozatot és közben tanonckodnia kell a felügyelő mellett. Vagyis varázsolni tanul, tanulmányozza a latint, és a mágikus szövetségeket.
'"– Ha elsajátította ezt a formát, akkor sok tanulást ígérhetek. Latint elsősorban, görögöt, arabot, német szaknyelvet. Nem is szólva arról, hogy az ügyeim összes kulimunkáját maga végzi majd. – Remek, egyből motivált lettem."
'dream cast' (tumblr)
Hamar kiolvastam a könyvet, mert elég izgalmas volt, hogy ne tudjam letenni. 
De több dolog is zavart - Peter egész hamar beletörődik, hogy mágia létezik és, hogy ő is képes használni. (Spoiler: az esküjében meg kellett fogadnia, hogy nem beszél senkinek a mágiáról, amit megtud - ezzel szemben vígan elpofázott mindent Leslienek). Valahogy furcsa volt a narráció is - ugráló, helyenként hiányos (pl.: amikor tönkrement a mobilja, akkor azon agyaltam, hogy átsiklottam e fölött? De nem, később tér rá, hogy mi történt, ez valahogy fura volt), Nightingaleről nem sok mindent tudunk meg - szerettem volna, ha kicsit részletesebb a könyv :) 

Ami viszont tetszett és összességében jó élménnyel tettem le a könyvet: London leírása, a meglátogatott helyszíneket röviden bemutatása, a fantasy vonal, Peter tanulása, a múlt felderítése (emiatt szívesen megnézném filmen is :D), és a humor.
Jöhet a második rész! :)

4/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Rivers of London 
Oldalszám: 378
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A Londoni Rendőrség kötelékébe tartozó Peter Grant közrendőr alapvetően két célt szeretne megvalósítani: el akarja kerülni az áthelyezést a papírmunkáért felelős Ügyfeldolgozó egységhez, és le akarja venni a lábáról hetyke kolléganőjét, Lesleyt. Aztán, amikor nyomozást folytat egy gyilkosság ügyében, találkozik egy szemtanúval, aki már halott, ennek ellenére igen közlékeny. Így ismerkedik össze Nightingale főfelügyelővel, Anglia utolsó varázslójával. A mágustanoncnak szegődő Grant az ő irányítása alatt folytatja az egyre különösebbé váló gyilkosságsorozat felgöngyölítését, amelynek során többek között azt is megtudja, hogy a Temzének van istene és istennője is, akik egyáltalán nincsenek jóban egymással. Ben Aaronovitch urban fantasybe oltott krimije szellemes stílusával és ötletgazdag történetével hatalmas sikert aratott Angliában."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.