Philippa Gregory - A másik Boleyn lány

"A férfiereje teljében lévő VIII. Henrik szeme megakad az udvarába érkező szépséges Mary Boleynen, s a lányt is elkápráztatja a vonzó ifjú uralkodó. Csakhogy kibontakozó szenvedélyes románcuk jövője igen bizonytalan, mivel hataloméhes családja bábként kezeli Maryt. Amikor aztán a mohó és szeszélyes Henrik érdeklődése enyhülni látszik, nem is haboznak félreállítani az engedelmes lányt. Utasítják, hogy tanítsa meg nővérét – s egyben immár legfőbb vetélytársát –, miként teheti boldoggá a királyt. Henrik képtelen ellenállni a csábításnak: beleszeret a bódítóan csinos és páratlanul eszes Boleyn Annába. Ettől kezdve Mary tehetetlenül figyeli nővére csillagának emelkedését, és be kell érje azzal, hogy ő már nem több, csupán a másik Boleyn lány… Ám megismerkedik egy férfival, aki alacsony származása ellenére szembe mer szállni a trónra áhítozó Boleyn családdal, és szabad életet és őszinte, tiszta szerelmet kínál neki, távol az udvar lelket mérgező intrikáitól. De vajon lesz-e bátorsága mindenkivel dacolva elszakadni az udvartól, még mielőtt a Boleyn család riválisai felülkerekednek a hatalmi játszmában és a lányok ellen fordulnak?"

A molyon nagyon jó értékeléseket kapott ez a könyv, és más blogokban is elismerően írtak róla, ezért döntöttem úgy hogy elolvasom. A könyvtárból vettem ki, már a könyvön is látszik, hogy sokan forgatták - a borító elnyűve, megrepedezve...

A cselekmény 1521-ben indul, egy kivégzéssel, VIII. Henrik Anglia király Boleyn Mary (vagyis akkor már férjezett nevén: Mary Carey) egy rokonát ítéli el, Mary azt reméli az utolsó pillanatban felmentik a herceget... de nem így történik. Ez a jelenet a könyv végén keretbe foglalja a cselekmény az akkori királyné kivégzésével (aki emlékszik még a történelem órán tanultakra annak nem fog meglepetést okozni, hogy kiről van szó).
Mary a Howard és Boleyn család bábjaként a király kegyeibe férkőzik, mivel ő elhidegült a királynétól (Aragóniai Katalin). Mary más mint a többi lány, őszintén szerelmes Henrikbe, nem akar magának semmit kikönyörögni és éppen ezért tetszik a királynak - pedig ő is tudja, hogy a családja mire számít a kapcsolatuk eredményképp - címekre, vagyonra, befolyásra.
Mary két gyermeket is szül a királynak és mindez az udvar szeme előtt és ami a legkényelmetlenebb, a királyné tudtával történik. Maryt emiatt bántja a lelkiismeret, hiszen Katalin egyik udvarhölgye, ráadásul férjes asszony (igaz még csak 14-15 éves ekkor).
Később Anna jelenik meg a színen, eleinte azt a célt szolgálva, hogy a Boleyn lányok mellett tartsa a királyt, hogy ne keressen más családból szeretőt, de Anna nem elégszik meg azzal a hellyel amit Mary töltött be, sokkal nagyobb tervei vannak - mégpedig, hogy ő legyen a királynő!
Ám ezzel a saját sorsát pecsételi meg, mert az évek elteltével ugyanolyan helyzetbe kerül mint amilyenbe Katalin...

Ami tetszett, hogy olvasmányos volt - még a hossza ellenére is, 716 oldal! Megismerhettem azt a kort, és a királyi udvar életét, a szórakozási módokat és a sötétebb oldalát is.
Az udvari élet kétszínűségét jól ellensúlyozta Mary és William Stafford őszinte, egyszerű szerelme és élete, és nagyon drukkoltam nekik, hogy legalább ők békében élhessenek távol az udvar praktikáitól!
Annán szánakoztam, azzal a viselkedéssel, amivel meghódította a királyt később az idegeire ment; ahogy a trónja jutott azzal a saját sorsát pecsételte meg - mert őt is ugyanúgy kitúrhatják onnan, ahogyan ő tette - saját csapdájába esett.

5/5 Romantikus regénybe oltott történelem, hangulatos leíró részekkel, pergő párbeszédekkel és szerethető/gyűlölhető szereplőkkel. Tetszett! :)

Kiadó: Palatinus
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: The other Boleyn girl
Oldalszám: 718
Ár: 3890
Borító: 5/5

Film is készült belőle ugyanilyen címmel, már elkezdtem nézni, de már az első 45 percben feltűnt, hogy sok mindent megváltoztattak a könyvhöz képest, de a látványvilága 5*-ös :)



3 megjegyzés:

  1. A Tudors sorozat óta imádom a sztorit :) A könyvet még nem olvastam, mert nálunk most költözik a könyvtár (sokkal nagyobb, sokkal szebb helyre :D), de amint újra kinyitnak, kiveszem :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom! *-* Valamiért bolondulok az angol történelem ezen korszakáért. Ajánlom amúgy a könyv folytatásait is (Boleyn örökség, A királynő bolondja, A szűz királynő szeretője), mert azok is nagyon jók. :))

    VálaszTörlés
  3. Az ismertetőd hatására akartam elolvasni ezt is :)) Többit is felveszem a listámra! ;)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.