J. K. Rowling - Harry Potter és a Főnix Rendje

"Dumbledore végül leeresztette kezét, és félhold szemüvegén át, fürkészve nézett Harry szemébe. - Eljött az ideje - szólt -, hogy elmondjam neked, amit már öt éve el kellett volna mondanom. Ülj le, kérlek! Ha megajándékozol egy kis türelemmel, mindent hallani fogsz, amit tudnod kell. Ha befejeztem, szidhatsz, dühönghetsz. Nem fogok védekezni.
Harry Potter ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány-Varázslóképző Szakiskolában. Harry - társaival ellentétben sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mostani még rosszabb, mint rendesen. Nem csak rokonai, Dursleyék keserítik meg az életét, de - ami a legfájdalmasabb - mintha barátai is elfeledkeztek volna róla. Harry azon töri a fejét, hogyan törhetne ki lehetetlen helyzetéből, ám nyári szünidejének egy hirtelen, drámai fordulat vet véget. Hamarosan azt is megtudja, hogy Roxfortban sem számíthat békés tanulásra és kviddicsezésre..."

Az előző rész végén Voldemort újra testet öltött, ezért Harry folyamatosan figyeli a híreket, ám nem hall semmi érdemlegeset, ami azt bizonyítaná, hogy Voldemort folytatja a régi tevékenységét. Ráadásul barátai sem írnak neki sokat, mert Dumbledore megtiltotta nekik, viszont célozgatnak valami közös feladatra, amibe belecsöppentek. Harry érthető módon dühös, hogy így elhanyagolják, pedig amiket kiállt a minimum az lenne, hogy tájékoztassák. Mellőzve érzi magát, dühös a barátaira és az egész világra. Egyik este pedig dementorok támadják meg Little Whingingben! Az eset után kénytelen beszámolni a Dursleyéknek, hogy mi történik a varázsvilágban és furcsa módon összemosódik a két élete...
Hermione és Ron prefektusok lesznek
Nemsokára találkozok barátaival Londonban, megtudja, hogy a Főnix Rendje Sirius házában a Grimmauld téren tartózkodik és próbálják meg
hiúsítani Voldemort terveit és felhívni az emberek figyelmét, hogy V. visszatért. Ez a másik probléma Harry életében: a minisztérium nem hisz neki, feltűnősködési vágyú kamasznak állítják be, ráadásul Dumbledoret is igyekeznek lejáratni. Ezért amikor Harry visszatér a Roxfortba ott se lesz sokkal jobb a helyzete: a diákok többsége nem hisz neki, bolondnak állítják be - ráadásul az új sötét varázslatok kivédése tanár szép lassan pokollá teszi a diákok életét.
Dobby ismét segít Harrynek
Ezeken kívül több 'apróbb' rossz is éri Harryt - nem lesz prefektus, Dumbledore kerüli őt, állandóan ingerül és veszekszik a barátaival, az ötödév az RBF év, vagyis a tanárok nagyon megdolgoztatják őket, és egy visszatérő álom kínozza...
A könyv végére a varázslóvilág is elhiszi, amit Harry állít, így már felvehetik a harcot ellene - ami a 6. és 7. részben kezdődik el. Egyik kedven szereplőmtől is meg kell válnunk :( (remélem a pottermore-ben, vagy vhol Rowling megírja, hogy mi az a boltív!!).

Harry első randija!
Ez a könyv is hozza az előzőek színvonalát - még vastagabb, még több eseményt és izgalmat tartogat :)
(Egy baki: a thesztrálok - ezek az állatok húzzák a Roxforti fiákereket, és azok látják őket, akik láttak vkit meghalni, Harry ebben a könyvben látja őket először (Cedric miatt), de már a 4. rész végén is látnia kellett volna őket...)

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2003
Eredeti cím: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Oldalszám: 749
Ár: 4980 Ft (az enyém még csak 3690 Ft volt)
Borító: 5/5
(Megj.: ahogy a könyvek is 'komolyabbá' válnak, az utolsó három könyv borítóin is látszik ez a változás - letisztultabbak, komorabbak.)


Kedvenc idézeteim:

"-Mi a hézag Figgy? … – Inkónyitó nyista?
 -Majd adok én neked inkónyitót! – visította Mrs Figg. – Dementorok voltak itt, te sehonnai, semmirekellő tolvajfajzat!
 – Dementorok…? – ismételte döbbenten Mundungus. – Dementorok, itten?
 – Igen itten, te rakás denevérpotyadék, itten bizony! Dementorok támadták meg a fiút a te szolgálati időd alatt!
...
Mrs Figg meglódította a bevásárlóhálót, és fültövön ütötte vele Mundungus Fletchert. A zörgésből és a csattanásból ítélve a háló macskatápos konzerveket tartalmazhatott."

"– Monstrót íratni fogom – álmodozott Ron. – Bele fog pusztulni, mert utál írni. – Fájdalmasan elfintorodott, úgy tett, mintha a levegőbe írna, és utánozta Monstró mély, morgó hangját: Olyan… vagyok… elölről… mint a… pávián… hátulról…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.