J. K. Rowling - Harry Potter és a Tűz Serlege

"Melyik nemzeti válogatott nyeri a Kviddics Világkupát? Ki lesz a Trimágus Tusa győztese? Utóbbiért három boszorkány- és varázslóképző tanintézet legrátermettebb diákjai küzdenek. A világraszóló versengés házigazdája Roxfort, az az iskola, ahová Harry Potter immár negyedévesként érkezik. S ahogy az a felsőbb osztályosoknál már egyáltalán nek különös, Harry és barátai a másik nemet is felfedezik… Ám nem csupán e kellemes izgalmakat ígérő események várnak rájuk. Voldemort, a fekete mágusok vezére újból készülődik…"

A negyedik rész nem csak terjedelmében haladja meg az előző hármat, hanem az izgalmas eseményekben is!
Harry megnézheti a Kviddics Világkupadöntőt a nyár végén a Weasley-családdal és Hermionével; ám ez a nagyszabású rendezvény nem az egyetlen lesz ebben a részben.
Visszatérve a Roxfortba újabb nagy volumenű eseményről szereznek tudomást Harryék - idén a Roxfortban, több száz év után újra megrendezik a Trimágus Tusát, amin két külföldi iskola fog megmérkőzni a Roxfort bajnokával, akiket majd a Tűz Serlege választ ki.
Ám ezzel párhuzamosan egyre több baljós esemény is történik: Harry Voldemortról álmodik, valaki akaratán kívül benevezi a tusára, ami könnyen az életébe kerülhet; a vendégségbe érkezett Durmstrang igazgatója gyanúsan viselkedik és a külföldi bujkálásból visszatért Sirius is figyelmezteti Harryt, hogy nagyon vigyázzon magára...
Sirius is visszatér
Ebben a részbe a varázslóvilág több jelenségét megismerhetjük: az utazás új módját a zsupszkulccsal vagy a hoppanálással; Voldemort uralmának jelképét a Sötét Jegyet és a követőit a halálfalókat; külföldi varázslóiskolákat, az aurorokat...
Persze tombolnak a hormonok, hiszen a trio már kamaszkorba lépett - Hermione megszállottan igyekszik a házimanóknak jobb körülményeket kivívni - még ha ezt ők nem is akarják, emiatt többet veszekszik Ronnal is; és persze a másik nem is okoz némi bonyodalmat - Harry beleszeret Choba, a Hollóhát fogójátékosába, ám Cedrik lecsapja a kezőről; Ron féltékeny Hermionéra, aki Krummal alakít ki bensőségesebb kapcsolatot. Ron ráadásul életében először összeveszik Harryvel is.
"Utáljuk együtt Rita Vitrolt!" :D
Ezért is szeretem J.K.Rowling könyvet, mert olyan komplexek - több külön történet van bennük, a szereplők nem egysíkúak, hanem emberiek, szenvedélyesek.

 Harry életét nem csak a Trimágus Tusa és az ellene fordult közvélemény nehezít meg, hanem az újságírók "gyöngye" Rita Vitrol is, aki igyekszik mindenből nagy sztorit írni, de ezzel több embert megbánt - szerencsére Hermione elég kitartó és rájön a titkára :)

A könyv végén nagyon fontos esemény történik, ami meghatározza a következő részek cselekményét - ezért volt olyan nagy kitolás, hogy 2003-ig kellett várni a folytatásra... De megérte ;)

A kedvenc idézetem, amin mindig nagyokat nevetek:
„-Me izé’ má’ ’ermióme – mammogta Ron, félig megrágott krumplidarabkákat köpködve Harry talárjára. – ’Oppá, bosánat, ’Erri…" 

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2000
Eredeti cím: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Oldalszám: 675
Ár: 4980 Ft (hűű, az enyém még csak 2390 Ft volt :D)
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.