Elizabeth Gilbert - Big Magic

Már nagyon vártam erre a könyvre - még az év elején figyeltem fel rá angolul, de kivártam a magyar fordítást. Addig is elolvastam a szerzőtől A lélek botanikáját és tervbe vettem nagy bestsellerének, az Ízek, imák, szerelmeknek is az olvasását, annak ellenére, hogy a film csalódásként él bennem (legalábbis egy részét nagyon untam). 

Elizabeth Gilbert írónő szívügye a kreatív élet - erről tartott két TED előadást is, és ebben a könyvben összegzi a tapasztalait és a gondolatait a témában.

Mi is a kreatív élet? 
Elizabeth szerint minden emberben ott rejlik, csak sokan nem foglalkoznak vele, vagy nem a megfelelő módon bontakoztatják ki. Arra bátorít, hogy ne hallgassunk a félelmeinkre, amik csak visszahúznak. Alkossunk, próbáljuk ki azt amire vágyunk. Nem késő írni, korcsolyázni, táncolni, rajzolni, stb-stb tanulni. 

forrás
Az alkotást és a kreativitást több oldalról szemügyre veszi, és rengeteg példát, történetet hoz a saját életéből - barátairól, a saját válságairól, munkáiról. Mindezt könnyed stílusban, humorosan és végtelenül meggyőzően. Körbejárja a különféle félelmeket, sztereotípiákat, negatív hozzáállásokat, amik mind-mind csak feszültséget és boldogtalanságot okoznak. 

Nagyon szimpatikus ahogy életet felfogja - nem esik kétségbe ha egy ötlet nem valósul meg, ha valaki más megvalósítja, ha elszáll a lendület a projekt közben. Mindezt az élet több területén is alkalmazni lehet. Ne ragadjunk bele egy helyzetbe, ne ragaszkodjuk görcsösen valamihez a belefektetett munka ellenére se, mert lehet hogy azzal teszünk a későbbiekben jót magunknak, ha akkor, ott elengedjük.

Kikel az ellen a begyöpösödött sztereotípia ellen, hogy egy alkotás akkor lehet jó, ha közben a művész megszenved vele - mindenki ismeri az alkoholista/beteg/depressziós művész = zseni képét. Szerinte alkotni akkor lehet igazán jól, ha az ember szereti azt amit csinál, ha az nem okoz neki szenvedést. Ugyanakkor kellő távolságtartással is kell szemlélni az alkotást, mert az "nem a gyereked".
Az ősi görögök és rómaiak hittek abban, hogy a kreativitás emberfeletti lényektől ered, egyfajta házi szellemtől, ha úgy tetszik, aki ott lakik a házadban és időnként segít a munkádban. A rómaiaknak még egy külön elnevezésük is volt ezekre a segítőkész házi szellemekre. Géniusznak hívták őket – ők voltak a védelmező istenségek, az ihlet közvetítői. Más szóval, a rómaika szemében a különlegesen tehetséges ember nem egy géniusz volt, hanem volt neki egy géniusza. Ez egy árnyalatnyi, de fontos megkülönböztetés (annak lenni vagy azt birtokolni) és szerintem bölcs pszichológiai konstrukció. Egy rajtunk kívül álló géniusz koncepciója segít a művész egóját kordában tartani, és részben leveszi a válláról a terhet azzal hogy teljes mértékben magára vállalja az erőfeszítések gyümölcséért járó elismerést vagy kritikát.
forrás
Tele van gyakorlati tanáccsal ez a könyv, és nem csak művészlelkeknek, hanem mindenkinek jó olvasmány, aki szereti kicsit megszínesíteni a szürke hétköznapjait. Érdekes azoknak is, akik szeretik az írónő könyveit, jó néhány 'bennfentes' infót is megoszt az írásairól és az életéről.

Olvasás közben nem győztem jegyzetelni az idézeteket, több (kreatív) ötletem is támadt, szóval mindenképp inspiráló volt. :)
"Számomra úgy tűnik, hogy a központi kérdés, amelytől minden kreatív élet függ, a következő: Megvan benned a kurázsi, hogy feltárd a benned rejlő kincseket?"
5/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Big Magic
Oldalszám: 255
Ár: 3490 Ft Vedd meg a kiadótól 30%-al olcsóbban!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott."

4 megjegyzés:

  1. Jó lesz ez, érzem! :) Erre a szövegre, amit idéztél a géniuszról, emlékszem az egyik tedjéből. Továbbra is nagyon szimpatikus nő, ha olyan laza stílusban ír a könyvében is, mint ahogy a TED előadásokon beszél, akkor nagyon fogom szeretni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ez a rész nekem is ismerős volt - szerintem a könyv is tetszeni fog, mert hozza azt a stílust ;)

      Törlés
  2. Oké, el fogom olvasni. Úgyis a kreativitást hiányolom a legjobban az életemből :)
    Az Ízek, imák, szerelmeket nagyon szerettem olvasni, gondolkoztam is már egy újrázáson. Remélem, hogy tetszeni fog neked, nem úgy mint a film.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem neked is tetszeni fog ez a könyv, főleg most - adhat egy még nagyobb lendületet ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.