J. K. Rowling - Átmeneti üresedés

Már jó ideje halogattam ennek a könyvnek az elolvasását - tartottam tőle, hiszen Rowling már több mint 10 éve bekerült a kedvenc íróim közé a Harry Potter sorozattal. Persze elolvastam több hírt, fanyalgó kritikát, de Pável értékelése adott lendületet, hogy nekifogjak és a helyén kezeljem ezt a könyvet. Ez nem a Harry Potter folytatása, felnőtteknek szól, felnőtt témákról. Rowling bámulatosan szedte össze mindazt a mocskot, alantas gondolatokat, érzéseket, amik az emberekben megjelennek és egy nagyon olvasmányos, izgalmas formában zúdítja a képünkbe.

A központi figura, aki köré csoportosíthatjuk a többi szereplőt, Barry Fairbrother már a regény első néhány oldala után meghal. Innen indulunk - megismerjük az angol kisváros, Pagford néhány lakóját, az őket mozgató indítékokat. Perverz módon beleshetünk az életükbe, a fejükbe, Rowling kegyetlen őszinteséggel tárja fel ezeknek a karaktereknek az életét, gondolatait.
Sok szereplővel dolgozik a történet, de jól van felépítve, és nem megterhelő észben tartani ki kicsoda. Tetszett, hogy nagyjából egy-egy fejezet egy családdal, vagy személlyel foglalkozik, és asszociációszerűen ugrik egyik karakterről a másikra.
"Az emberek megijednek, ha őszinte vagy, mert ez sokkolja őket. Felfedezte, hogy a többiek megrekedtek a szégyenkezés meg a színlelés futóhomokjában, rettegnek, hogy kiszivárog róluk az igazság."
A kisvárosban egy régi ellentét húzódik a szomszédos nagyváros között, ennek oka pedig egy lepukkant lakótelep, a Parlag. A tősgyökeres, maradi pagfordiak (pl.: a csemegebolt tulajdonos Howard és családja) szeretnének megszabadulni a lakóteleptől, mert az tele van lecsúszott alakokkal. Ám Barry Fairbrother és néhány támogatója (Dr. Jawanda, a Wall család) szeretné integrálni és segíteni az ott lakókat.
Barry halála mozgósítja a városi tanács tagjait, akik elérkezettnek látják az időt, hogy megoldják ezt a régi problémát. Többen is versenybe szállnak a megüresedett helyért. A pletykák, személyes ellentétek, kis harcok között szép lassan megismerjük az idillinek tűnő kisvárosban fortyogó indulatokat, a családokban dúló ellentéteket.
"De ki akarná tudni, melyik csillag halott?, gondolta, és felnézett az éjszakai égre. Ki bírná tudomásul venni, hogy már mind halott?"
Lehangoló képet ad összességében az emberekről a könyv: hiszen tele van elbaltázott, megromlott emberi kapcsolatokkal - másról sem olvashatunk csak elhanyagolt feleségekről, férjekről, rossz gyerek-szülő viszonyról, lecsúszott családokról. Ezért megértem sokaknak miért nem tetszett a könyv, nem a megszokott regény, amiben vannak szerethető és gyűlölhető karakterek (talán a fiatalok között van rokonszenvesebb figura). De szerintem Rowlingnak nem is ez volt vele a célja, hanem hogy elgondolkoztasson minket - mi mit tennék, ha egy ilyen lakótelepről, emberekről kellene döntenünk? Melyik oldalon állnánk?
A könyv vége felpörög és facsar még egyet az olvasó szívén, aztán még egyet ...
Összességében tetszett a könyv, teljesen beleéltem magam ebbe a kisvárosi miliőbe:

5/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: The casual vacancy
Oldalszám: 576
Ár: 3990  Ft
Borító: 4/5

Érdekesség: a BBC lecsapott a könyv megfilmesítési jogaira, valószínűleg egy rövidebb minisorozatban dolgozzák majd fel. imdb link.

Zenei aláfestés:


Fülszöveg:

"Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal… Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson? A The Casual Vacancy (Átmeneti üresedés) a páratlan mesemondó új alkotása az első olyan regény, amelyet Rowling a felnőtteknek írt."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.