Maria Turtschaninoff - Maresi

Szeretem a különleges történeteket - a finn Maria Turtschaninoff díjnyertes ifjúsági regénye is ilyennek tűnt. 

Címszereplőnk, Maresi egy 13 éves lány, akit családja küldött a nők lakta Menos szigetére, hogy kijuthasson abból a nyomorból, amiben addig élt. Menoson férfiak nem élnek, sőt nem is léphetnek a szigetre - az egyedüli lakók a Bíborklastrom novíciái és nővérei, akik a nők védelmezői, ill. tudós asszonyok.

Maresi a történet elbeszélője és már az elején érezteti, hogy egy új lány, Jai érkezésével megváltoznak a dolgok a kis szigeten. 

pexels
A cselekmény elég lassan indul be - Jaival együtt megismerjük az itt élő női közösség életét, akiknek a tanulás, munka, és a hit gyakorlása mellett, a szabadidő eltöltése is a mindennapjaik része. Az itt élő lányok vagy a nyomorból menekültek, mint Maresi, vagy a családjuk küldte őket hogy tanulhassanak, mert ez az egyetlen hely ahol ezt büntetlenül megtehetik. Egyszóval ebben a lefestett világban, ahol a nők megalázása bevett szokás, ahol büntetlenül bánthatnak egy lányt, vagy egy nőt, a sziget ideális menedék.

Maresi kedvenc helye, a Tudás Háza, vagyis a könyvtár, ahol O nővér felügyelete alatt olvassa a régi könyveket, iratokat, amikből megismeri a sziget történelmét ill. több tudományágat is. Minden lányt egy idő után kiválaszt egy nővér, hogy őt szolgálja - Maresi még bizonytalan neki mi lesz a jövője: a gyerekek nevelője lesz, vagy követheti O nővért, hogy a Tudás Házában szolgáljon?

Jai érkezése miatt kicsit felbolydul ez a közösség, és lassan megismerjük a bántalmazott lány életét, ami előrevetíti a fenyegetést a kis sziget életére. Maresi megtapasztalja az Ősanya erejét, és engednie kell a sorsának - Jai védelmezése érdekében olyan bátorsága tesz szert, amit nem is gondolt volna magáról.

Érdekes a könyv koncepciója - a sziget, a nővérek és a mindent átható mágia, mégis nekem annyira semmilyen volt a történet. Lassan indult be, nem tudtam igazán beleélni magam a cselekménybe - főleg, hogy kb az elején tudni lehetett milyen támadás éri őket. Kicsit zavaros volt a felvázolt világ is - a sok különböző ország, amik azért valahogy megértetik magukat egymással.

Ez megint egy olyan ifjúsági regény, ami lehet hogy 10-15 éve nagyon sokat adott volna nekem, de már kinőttem a történetből. Fiatalabbaknak ajánlom ;)

A 2. rész Naondel címmel már megjelent (finnül és angolul), amiben a sziget alapítóinak történetét ismerhetjük meg. A Scolar kiadó honlapján már a várható megjelenések között van!

3/5

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Maresi
Oldalszám: 222
Ár: 2950 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Menos szigete nők és lányok menedéke, ahová férfiak be sem tehetik a lábukat. Nem csoda hát, hogy sokan idemenekülnek a kinti világban rájuk leselkedő elnyomás és zaklatás elől. Így került ide Maresi is, az egyik tizenhárom éves kislány, aki most boldogan éli a Bíborklastrom novíciáinak mindennapjait, szabadidejében pedig, ha csak teheti, elvonul olvasni a Tudás Házának hatalmas könyvtárába. Egy hányatott sorsú kislány, Jai felbukkanása töri meg a hétköznapok derűs nyugalmát. Jai otthonról menekült el, miután végig kellett néznie, ahogyan apja brutálisan meggyilkolja szeretett nővérét. A borzalmak hamarosan követik Jait a szigetre is, így hát Maresi nem maradhat tovább a könyvei közé bújva, meg kell tanulnia dönteni, cselekedni. A regény – a Bíborklastrom trilógia első kötete – 2014-ben megnyerte a Finlandia Junior Díjat, és tizenöt nyelvre fordították le.

2 megjegyzés:

  1. Ezt pont két hete tettem félre magamnak a boltban, mert a fülszövege alapján nekem is különleges történetnek tűnt. De hmmm, lehet hogy akkor így könyvtár lesz inkább belőle :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.