Potozky László - Égéstermék

Szeretek minden évben olvasni magyar szépirodalmat, ebben szokott inspirálni a moly adott évi kihívása és listái is (most 4 könyvnél tartok a 2017-esről). Potozky Lászlóra már 2015-ben felfigyeltem, amikor megjelent az Éles című regénye. Arra nem jutott időm, viszont most kaptam az alkalmon, hogy olvashassam a legújabb kisregényét. A fülszöveg alapján a téma nem állt éppen közel hozzám, de gondoltam nem fog megártani a komfortzónatágítás.

Egy interjú szerint romániai, magyarországi és ukrajnai események ihlették meg a kisregényt, amelynek főhőse (a neve nem derül ki) belekeveredik a forradalomba. 

A 28 éves srác ("Minibuller") autós futár, egy éjszaka találkozik Nikkával, a bátor bölcsészlánnyal, aki nem rest visszaszólni a srác böhöm haverjának, amikor az hülye megjegyzést tesz rá az utcán. Főszereplőnk hazakíséri és egész gyorsan egy párt alkotnak.
Nikka tele van álmokkal és elvekkel, mindenről megvan a véleménye, amit nem rest Facebookon vagy a blogján megosztani. Egy szórakozóhely tragikus balesete után felemeli a szavát barátaival, tüntetést szervez, amiből szép lassan, de megállíthatatlanul lesz ellenállás és forradalom. Igazából ijesztő milyen könnyen alakultak át az események véres megtorlásokba, a felszín alatt megbúvó problémáknak elég volt egy szikra és lángra lobbant a fiktív ország fővárosa.
"Minibuller" sodródik az eseményekkel - meg akar felelni a lánynak, ezért kísérgeti eleinte heves szócsatákra a kocsmákban, később az ő kedvéért épül be a barikádot emelő ellenállók közé. A srác 28 éves kora ellenére is bizonytalan, nem tudja miért dolgozik, miért él - a két évvel fiatalabb öccse tölti be náluk a báty szerepét is (ez a névadásban is látszik - öccse beceneve: Buller - miatt nevezték el Minibullernek is).
Nikka is szintén bizonytalan lány, aki az elvei mögé rejtőzik el, nehéz neki megfelelni, de folyton mások szeretetére vár. 

Az emberi sorsok és reakciók tetszettek ebben a kisregényben, árnyalt képet kapunk a szereplőkről, nem csak a forradalom itt a lényeg, hanem az egyéni sorsok is - Nikka és Minibuller kapcsolata, a srác csonka családja az erős öccsével és a megtört anyjukkal.

Olvastatta magát a könyv, szinte egy nagy monológ az egész - bevonzott, fullasztott, de nem eresztett. Ijesztő ráismerni a magyar valóságra is a könyvben - még úgy is, hogy én politikailag elég tájékozatlan vagyok ... 

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 168
Ár: 2999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
„Felkerült egy kép a Facebookra, hiába csinálták drónnal, még a parlament se látszik rajta jóformán, annyian bejelölték magukat, nincsenek fejek, esernyők se, csak rengeteg név.”A nagy visszhangot kiváltó generációs regény, az Éles szerzőjének új könyve egy olyan utópiát mutat be, amely bármikor valósággá válhat: forradalom tör ki a 2010-es években egy közép-kelet-európai ország fővárosában. Alulnézetből látjuk, hogyan válik egy kívülálló a népfelkelés részesévé, és hogyan gyalogol át rajta a történelem anélkül, hogy azt ő észrevenné. Végignézi, ahogy felfordul körülötte a kiábrándult, kétszínű világ, de a barikádtüzek füstjével együtt a remény is elszáll. Ingerszegény létezés egy ingerült társadalomban, ahol a hősiesség legfeljebb csak félreértés.

1 megjegyzés:

  1. Én nem akartam olvasni, nem nagyon szeretem a politikát.. De érdekesen hangzik, a posztot jó volt róla elolvasni. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.