Elizabeth Kostova - A történész

Azért nyár végére csak sikerült egy várólistás könyvet elolvasnom :D Az írótól tavaly szintén várólistacsökkentésre olvastam el a másik magyarul megjelent regényét, a Hattyútolvajokat, ami nagyon tetszett ezért is szereztem be ezt a regényét is. 

Néhány szó a kiadásról, ami miatt nehezen indult a 'kapcsolatunk':  utáltam, hogy ilyen nagy formátumú, ráadásul keménykötés, elfáradt a kezem mire végeztem vele. A Hattyútolvajok is elég vastag, de az legalább kisebb kötet, ezt is kár volt ilyen nagy alakban kiadni, komolyan csak elijeszti az embert az olvasásától. Másrészt egy hosszabb könyvbe mindig nehezebben vágok bele, mert ott motoszkál a fejemben, hogy ameddig ezt olvasom addig két másikat is el tudnék - hülyeség :D Viszont az idei vcs-s listámon már szinte csak ilyen nagy könyvek szerepelnek, így szoktatom magam a gondolathoz, hogy ez nem rossz dolog :)

Fanart tumblr
A történet eléggé nehézkesen indult be, és nem is volt sok kedvem olvasni, de a negyedétől-közepétől kicsit változtak a nézőpontok, kevésbé volt töredezett a narráció és végre belelendültem.

A könyv jelenében 1972-ben járunk, egy 16 éves lányt (nem derült ki a neve) ismerünk meg, aki apjával Amszterdamban él, és irigylésre méltóan sokat utazgatnak. Az apa, Paul, egy alapítvány feje, ezért többször bejárja Európa kisebb-nagyobb városait.
A történet kezdetén a lány egy furcsa levélre bukkan apja dolgozószobájában, és emiatt kezd el érkedlőni a fiatalkora után. Nehezen veszi rá magát, de végül Paul mesél neki történeteket az egyetemi éveiből, a konzulenséről aki eltűnt, és egy több országon átívelő nyomozásról, ahol Drakula nyomát követik.
"Apám fokozott gondot fordított történelmi oktatásomra, de elfelejtette elmondani, hogy a történelem iszonyatos pillanatai valódiak. Most, évtizedekkel később értem csak meg, hogy nem mondhatta el. Csak maga a történelem győzheti meg az embert egy ilyen igazságról. És, ha egyszer megláttad ezt az igazságot – valóban megláttad –, akkor többé nem nézhetsz más felé."
forrás
A kezdeti döccenők után igazán élveztem azokat a részeket, ahol Paul a konzulense és annak kutatásai után ered, eljut Isztambulba, Budapestre (több magyar vonatkozása van a könyvnek), és Bulgáriába is. A múltbeli szála(ka)t többször megszakítja, néhol bosszantú módon a jelen, a lány (tényleg nem bukkant fel sehol a neve??) nyomozása apja után, de ezek egyre ritkulnak ahogy a tetőpontjához közeledik az '50-es évekbeli szál.
Snagov forrás
Volt pár negatívuma - néhol túl sok adat (bevallom a zarándokokról szóló szakcikket csak átfutottam, mondom nincs az az isten, hogy én ezt éjjel 10-kor még el is olvastam, ugorjunk :D), vagy körülményes tálalás, de összességében nagyon tetszett a könyv. Az elején féltem, hogy végig fogom szenvedni, unalmas lesz, de úgy tűnik jó időben talált meg, tetszett a sok utazás, a történelmi háttér, a sok-sok információ.

Saint-Matthieu-des-Pyrenees-Orientales
forrás
Ajánlom ezt a könyvet, azoknak akik szeretik a történelmet, Európa városait, a poros könyv-és levéltárakban való nyomozást és türelmesek :)

Még egy várólistacsökkentős könyv pipa, kedves Elizabeth várom a következő regényed! :)

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2006
Eredeti cím: The Historian
Oldalszám: 638
Ár: 3500 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"„RÁD HAGYOM A TÖRTÉNETEMET, FOGÉKONY OLVASÓ…”Egy fiatal lány egy régi könyvet és megsárgult levélcsomót talál egy késő este az apja könyvtárszobájában. A levelek egytől egyig a „Kedves és balszerencsés utódom!” megszólítással kezdődnek, és egy olyan világba taszítják a lányt, amelyről álmodni sem mert volna – egy valóságos labirintusba, ahol apja múltjának titka és anyja rejtélyes sorsa egyaránt a történelem mélyén megbúvó, elképzelhetetlen gonoszhoz kapcsolódik.A levelek a legsötétebb hatalomhoz vezetnek, amelyet az emberiség valaha is ismert – és egy évszázadok óta tartó kutatáshoz, hogy e sötétség forrását megleljék és kioltsák. A kutatás tárgya Karóbahúzó Vlad, ez a középkori fejedelem, akinek uralkodása szolgált alapul a Drakula-legendához. Történészek nemzedékei tették kockára hírnevüket, józan eszüket, sőt életüket, hogy kiderítsék az igazságot a Karóbahúzóról. Most pedig egy fiatal lánynak kell döntenie, vállalja-e a ráeső részt a kutatásból – nyomdokába lép-e apjának a vadászatban, amely majdnem az életébe került a férfinak évekkel azelőtt, amikor még kíváncsi ifjú tudós volt, amikor még élt a felesége is…Mi köze a Drakula-legendának a modern világhoz? Lehetséges-e, hogy a mitikus Drakula valóban létezett – sőt tovább élt századokon át, a maga kifürkészhetetlen célját kergetve? A válasz ezekre a kérdésekre korokat és országhatárokat ível át, amint először az apa, azután a lánya bizonyítékok után nyomoz, poros amerikai könyvtáraktól
Isztambulon és Budapesten át egészen Kelet-Európa mélyéig. A legkülönfélébb városokban, kolostorokban, archívumokban, levelekben és titkos beszélgetésekben kerekedik ki lassan Vlad Drakula sötét uralmának borzalmas valósága – meg egy időtlen szövetkezésé, hogy a Karóbahúzó irtózatos művét életben tartsák.Homályos jeleket és rejtett szövegeket elemezve, a középkori kolostori hagyományok szövetéből kódokat olvasva ki – és mindeközben az életére törő ismeretlen ellenségek elől bujkálva és menekülve – egy fiatal nő egyre közelebb kerül múltjának titkához és a leírhatatlan gonosszal való végső szembenézéshez. Elizabeth Kostova máris világhíressé vált első regénye egy hatalmas, szerteágazó kaland története, amelyben tény és fantázia, történelem és jelen ötvöződik szinte kibírhatatlan feszültséggel és izgalmakkal – felejthetetlen alkotás.Elizabeth Kostova a Yale Egyetemen végzett, és a Michigani Egyetemen szerzett doktorátust, ahol készülő regényéért elnyerte a Hopwood irodalmi díjat."

4 megjegyzés:

  1. Na tök jó, hogy végül ötösre jött ki a dolog! :)
    Nekem pont fordítva volt, az eleje tetszett nagyon, aztán hullámokban tört rám az unalom később, nagyon sok volt a történészkedés, és ez időnként az agyamra ment. De iszonyú hangulatos, emiatt szívesen el is olvasnám újra.
    Amióta van e-olvasóm, egyre jobban utálom ezeket a böszme nagy könyveket. Most a Kulcsot olvasom, 860 oldal, és nem bírom kezelni a méreteit :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))
      Hát igen, meg ott szerintem gyorsabban is olvas az ember - őszre én is be szeretném ütemezni A kört :)

      Törlés
  2. Szuper lett a végkifejlet, azért aggódtam ám. Viszont ha 5-öst kapott, akkor már engem sem tántoríthat el semmi sem az olvasásától - csak edzenem kell rá karügyileg.
    Amúgy az én fejemben is megfordulnak ilyenek, hogy egy vastag könyv helyett sokkal több vékonyabbat el lehet olvasni, de aztán mindig figyelmeztetem magam, hogy a minőség a lényeg és így lehet sok jó könyvről le is maradnék. Szóval nekem is be van még idénre tervezve pár böszme nagy darab :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg valami nyugis időszakban olvasd, remélem neked is tetszeni fog :)
      Akkor nem csak én mániám :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.