Barangolás - Svédország

április 30, 2015
A Stallo is egy olyan könyv, ami megérdemel egy ilyen barangolós bejegyzést - az erőtelejes természetábrázolás és az 'idegen' ország miatt is. A hossza miatt is teljesen hozzám nőtt az elmúlt napokban ez a könyv; hétvégén tervezem, hogy befejezem és írok róla 'rendes' bejegyzést is ;)
A könyv Svédországban játszódik az északi Kirunától, az ország közepén lévő Dalarnáig, és az ország déli részén a Vättern tóig. 
Érdekesség, hogy Kirunáról több infót is beleszőtt az író - a vasércbányászatot, a város áttelepítését, a több hónapos éjszakáról nem is beszélve.

Kiruna város Svédországban, Norrbotten megyében. Kiruna község székhelye. Neve a számi Giron szóból ered, amely az alpesi hófajd neve. A város címerében a madár mellett a vas szimbóluma található, mivel a vasércbányászat jelentős szerepet játszik a város gazdaságában. 
A város az északi sarkkörtől 145 km-re északra fekszik, így nyáron körülbelül május 30-ától július 15-éig nem nyugszik le a nap. A sarki éjszaka néhány héttel rövidebb, december 13-ától január 5-éig tart. 

naturfoto.se
A terület legfontosabb gazdasági ágazata a vasércbányászat. A város nagyban függ az LKAB bányatársaságtól. Az elmúlt években több kísérletet tettek a bányászattól való függőség enyhítésére, támogatva a tudomány, a kutatás-fejlesztés és a kormányzati funkciók erősítését. 

Kiruna belváros - városháza, forrás
2004-ben döntés született arról, hogy a város jelenlegi központját (é. sz. 67° 49′ 48″, k. h. 20° 25′ 48″) át kell helyezni a felszín bányászat okozta süllyedése miatt. Az áthelyezést fokozatosan hajtják végre a következő évtizedben. Az új központ helyét 2007. január 8-án jelölték ki: a város északnyugat felé, a Luossavaara hegy lábához, a Luossajärvi tó mellé fog áttelepülni. Az áttelepítés fizikailag 2007 novemberében kezdődött, az új szennyvíz-főgyűjtő építésével. Ugyanazon a héten nyilvánosságra hozták az új városrész vázlatterveit, amelyek egy közlekedési központ, a városháza és a templom új helyét, egy mesterséges tavat és a Luossavaara hegy városba benyúló új részét tartalmazzák. Az E10-es út és a vasútvonal új szakaszának nyomvonalát, valamint a vasútállomás helyét még nem jelölték ki. Egy hivatalosabb vázlatterv bemutatására 2008 tavaszán került sor, amelyet számos érdekcsoporttal egyeztetnek az újabb változat kidolgozása előtt. A város legtöbb épületét egyszerűen lebontják, és újat építenek helyettük az új területen. Az építészeti szempontból legjelentősebb városházát azonban négy részre vágják, és ezeket egészben szállítják majd az új helyükre, ahol újra összeállítják őket. (wikipedia)

forrás
+Érdekesség - Pepparkaka: a könyv decemberben játszódik főleg, karácsony előtt, és Susso (a Stallo egyik főszereplője) gyakran majszol peppakakor kekszet. Ez a hagyományos svéd gyömbérkeksz, hasonlít a mi karácsonyi mézeskalácsunkhoz :) 
A Baklavaria Café blogján megtaláljátok a legnépszerűbb márka történet és a receptet is ;)

Dalarna Svédország egyik történelmi tartománya Közép-Svédországban. A déli részen néhány rézbánya található. Az északi rész hegyes, sok tóval. Nemzeti parkok: Färnebofjärden, Fulufjället, Hamra, Töfsingdalen. Ugyancsak itt található az 5. legnagyobb tó Svédországban, a Siljan. A legismertebb jellemzője a Dala ló (Dalahästen), egy festett és kidiszített faló. A Vasa futamot (90 km-es sífutás) évente megtartják március első vasárnapján Sälen és Mora között. A Falun környéki bányavidéket az UNESCO világörökségnek nyilvánította. (wikipédia)

4 megjegyzés:

  1. Kirunáról sokat hallottam, barátnőm élettársának a szülei ott laknak, sokszor járnak. Plusz egy másik barátnőm a volt tanárának az onnan bányából küldött vasat :D

    Amúgy egy kis javítás: a pepparkakor már többes szám, egyes számban pepparkaka, és így is emlegetik egyébként, akkor teszik tsz.-ba, ha azt mondják, hogy pl. sokat esznek majd meg egyszerre. Julmustról nem volt szó? :D Az is elég hagyományos karácsony előtt :D

    Ó igen: Stockholmot említi a könyvben? :3

    VálaszTörlés
  2. Nem semmi lehet ott élni :) Nekem elég, hogy olvastam róla :D
    Köszi ezt javítani fogom! :) Valami karácsonyi mustot emlegetett, de nem julmustként, már ha az must :D
    Nem, úgy emlékszem nem :)

    VálaszTörlés
  3. Stockholm - mégis! Itt a könyv végén előkerül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, szóval akkor épp hogy csak egy kicsi szó esik róla :( No nem baj :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.