Barangolás - Akureyri

március 28, 2015
Majdnem pont egy éve 'látogattam' el Izlandra Sjón A macskaróka c. könyve miatt. Most Árni Þórarinsson A boszorkány ideje c. könyve vitt vissza erre a különleges szigetre, pontosabban észak-Izlandra egyik legnagyobb városába.
Nagyon szeretnék egyszer eljutni Izlandra, csodálatos hely!




A fenti könyv fő helyszíne Akureyri:
forrás
Izland negyedik legnagyobb városa. A 2008-as népszámlálás szerint a város teljes lakossága 17 304 fő. Észak-Izland fővárosának is nevezik, mivel jelentős kikötő és halászati központ.
forrás
A norvég viking Helgi Eyvindarson telepedett le először ezen a vidéken a 9. században. Akureyri első írásos említése 1562-ből származik, amikor egy nőt házasságtörésért elítéltek itt. A 17. században dán kereskedők hoztak létre lerakatot a város jelenlegi helyén, ami akkoriban még csak egyike a volt a számos lakható helynek. Azonban a kiváló természetes kikötőhely, és a környező területek jó mezőgazdasági adottságai alátámasztják a helyválasztást. A dán kereskedők nem laktak itt egész évben, télre az épületeiket bezárták, és hazautaztak.
forrás
Az első állandó település 1778-ban jött létre, a dán királytól (aki ekkor Izland királya is volt) nyolc évvel később, 1786-ban kapta meg a községi oklevelét, több más izlandi várossal együtt. A király ezzel szerette volna javítani az izlandiak életkörülményeit, mivel ezidáig nem léteztek Izlandon városias térségek. A király törekvései azonban sikertelenek voltak, Akureyri 12 fős népessége nem növekedett. 1836-ban elvesztette községi címét, amit csak 1862-ben kapott vissza. Ettől kezdve viszont növekedésnek indult, a jó kikötési lehetőségei és valószínűleg még inkább a környező mezőgazdasági területek miatt. A mezőgazdasági termékeket feldolgozó ipar volt a város húzóágazata, ami elősegítette a további fejlődését.
Bláa kannan café (forrás)
A 20. században Izlandon is bekövetkezett a vidéki népesség tömeges bevándorlása a városokba. A kereskedelem és szolgáltatás vált a legfőbb foglalkozatóvá, a feldolgozóipar pedig az 1990-es évekre hanyatlásnak indult. - wikipédia

forrás

4 megjegyzés:

  1. Szép, hangulatos város, de amíg olvastam a könyvet, addig is belegondoltam, hogy kb. az év 3/4 részében marha hideg van, az meg nem jó :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Turisztikai szempontból jól időzítette a könyv cselekményét Árni :D Ebbe bele se gondoltam, de hát meglátogatni akkor mindenképp tavasszal-nyáron kéne ;)

      Törlés
  2. Izland rajta van az egyszer látnom kell listámon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különleges ország, egyre jobban vonz engem is! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.