Gaál Viktor - Kiss Angéla - Feketén fehéren

Kicsit félve kezdtem neki ennek a könyvnek, a könyvheti csalódásom miatt. (Amire  - itt kell megjegyeznem - valaki felhívta Kiss Angéla figyelmét, és ő korrekt módon hozzáállva megírta az ő szemszögét, magyarázatul szolgálva, hogy miért nem viselkedett 'íróként'. 
Na kedves Angéla - három jó könyv utána már igenis tessék íróként viselkedni, mert nálad tehetségtelenebbek is megteszik ;) )

Izgalmasnak ígérkezett a könyv: két író, két szemszögből írta meg a történetet: 

Almásy Anna Londonban él (amúgy lehetne maga Angéla, vagy a London csak oda főszereplője, mert a kinézete - már amennyi leírást kapunk - és a kis 'hülyeségei': esernyőmánia, kanál lopkodás, stb, hasonlóak). Egyik nap a metrón megpillantják egymást Olivérrel, aki Budapesten lakik és üzleti ügyben jött el Londonba. Kiszúrja magának a csinos lányt, valami vonzza hozzá, és amikor meghallja, hogy egy magyar dalt dudorászik, leszólítja. Egy éjszakás kalandnak indul a kettejük története, de persze több lesz belőle... Anna feladja a londoni munkahelyét, és hazaköltözik, ráadásul Olivérhez. 

Sok problémát megmutat a kettejük története: a lány feladja az életét a fiú miatt, aki ennek a jelentőségével nincs teljesen tisztában. Mindketten az előző kapcsolataikban megélt rossz tapasztalataik miatt nem nyílnak meg teljesen a másiknak, védik magukat. Ez egy ideig nem is probléma, elvannak egymással, jó a szex, a munkáik lekötik a napjaik felét. Ám a hetek-hónapok előrehaladtával egyre több gond kerül elő, amit sokszor csak kikerülnek, elfojtanak. A könyv végére persze elkerülhetetlenül jön a robbanás...

Nagyon szórakoztatóvá, és életszerűvé teszi a könyvet, hogy megismerjük mindkét fél nézőpontját - néhol vicces, hogy máshogy emlékeznek (pl.: helyek neveire, hasonló apróságokra), de sokszor inkább elgondolkodtató, hogy mennyire másképp élnek meg egy-egy helyzetet. A saját kapcsolatomból tudom, hogy ez tényleg így van, ezért ez külön tetszett a könyvben.

Olivér és Anna kapcsolata elég ...khmmm.. intenzív. Sokszor már arra gondoltam megszületett a magyar Szürke, csak ebben sokkal több értelem van és jobban van megírva. Szóval ha ilyen 'kukkolós', szexuális töltetű regényt keres valaki, akkor inkább ezt olvassa, mint azt az üres amerikai blablát.

A két főszereplőtől néha kiborultam: Anna hülyeségei, inkább nem szól, más tipikus hibák, amiket meg kell tanulni kiküszöbölni egy kapcsolatban. Néha nem tudtam kinek a pártján állok: ha Olivér szemszögét olvastam akkor vele helyeseltem, amikor váltottunk Annára, akkor meg kezdtem megérteni mi volt a baja. Olivér szimpatikusan haladó szellemű volt, leginkább az ő részei tetszettek - ilyen furán vagyok bekötve :D - pl a házasság intézménye elavult, vagy az ünnepek kizsákmányoló iparát elveti. Ugyanakkor nem mindig értettem vele egyet, és sokszor értelmetlen közhelyeket pufogtatott.

A szerzőpáros...és Nyúl Péter (facebook)
Szórakoztató, helyenként arcpirítóan nyílt volt ez a regény, a két nézőpont nagyon jó ötlet volt, a borító meg külön tetszik :) És a befejezés .... tökéletes :)

4/5

Kiadó: Geopen
Kiadás éve:  2014
Oldalszám: 318
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Londonban él egy lány (Anna), és Budapesten egy fiú (Olivér). Mindenben különböznek, mint tűz és víz, mégis egymásba szeretnek. Helyzetüket távolságon és ellentéteken túl ügybuzgó barátok és segítőkész rokonok sora nehezíti. De hogy még ez se legyen elég, történetüket egy férfi-nő szerzőpáros írja meg, Olivér és Anna szemszögéből. Másképp nem lehetne visszaadni kapcsolatuk alakulását, és ettől lesz az egész csiklandósan szórakoztató, romantikus és eredeti hangvételű. No meg izgalmas, hiszen az utolsó oldalon is nyitva marad: vajon Anna vagy Olivér sztorija igaz?"

1 megjegyzés:

  1. Eddig nem nagyon érdekelt ez a könyv, most viszont tök szívesen elolvasnám. Szeretem az ilyen két nézőpontú történeteket, kacagtató tud lenni, hogy mennyire félre tudja érteni egymást a két nem :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.