Szilágyi Rita - "Irodalmi hölgyvilág"

Erről a könyvről még Andiamonál olvastam, aki azóta sorozat több részéről is írt, van még jó pár könyv ami érdekel. Ez a könyv hasonlít az agyonreklámozott Nyáry Így szerettek ők könyveire, látszik a molyos olvasásokon is, hogy ez inkább szerényen meghúzódva várja az irodalomrajongó olvasókat. 

Szilágyi Rita stílusa könnyed, néhol talán már túl laza is egy irodalomkönyvhöz, de épp ezért középiskolásoknak is bevinném órára, szemelvényeket felolvasni belőle, hogy ne csak az egysíkú tankönyv életrajzokat ismerjék, hanem lássák meg, hogy milyen emberek voltak íróink-költőink! Milyen kapcsolatokba keveredtek, vagy épp emberileg nem mindig voltak feddhetetlenek; nem kell őket bálványozni.

A kötet Kaffka Margittal nyit, akit sokáig "Az írónőként" emlegettek, bevallom nekem meglepetés volt, hogy nem a szépelgő-apácaszerű nő volt, mint ahogyan a Hangyabolyt olvasva elképzeltem. 
Voltak még nála érdekesebb sorsok is. A Lazi Kiadó állt rá a 20. század eleji magyar nőírók műveinek kiadására, Erdős Renée és Tormay Cecile neve nem volt ismeretlen, ám ennél többet nem is tudtam róluk. A könyvből kiderül, hogy Erdős Renée erősen erotikus művei olyan népszerűek voltak, hogy szépen elélt a regényei bevételéből, az anyák pedig lányaik elől dugdosták a könyveit, ők maguk meg izgatottan olvasták tovább. Tormay Cecile ontotta a regényeket, de igazán kimagasló (nem propagandaregény) a korai műve volt, A régi ház.

A könyv második felében a Nyugatos írónőket-írófeleségeket mutatja be, és leghíresebb férfi íróink múzsáit. Török Sophie, Csinszka, Léda, Böhm Aranka, Sárvári Anna, mind-mind megszenvedtek híres férjeikkel, szeretőikkel. Voltak történetek, amiket már az egyetemi tanulmányaimból, vagy a Nyáry könyvből ismertem, de mindenképp érdekes volt feleleveníteni.
Gondoltátok volna, hogy Kosztolányinak élete utolsó éveiben volt viszonya egy Radákovich Mária nevű nővel, akit a feleség levélben fenyegetett meg? (Ezzel egyetemen foglalkoztam is egy dolgozat kapcsán, elő is kéne keresnem :)). Vagy hogy József Attilát félrekezelték pszichológusai? (Skizofrénia helyett bordelineban szenvedett). ...

Könnyed olvasmány, bátran ajánlom azoknak, akik kicsit is érdeklődnek a magyar irodalom után. Jó néhány olvasmányötletet kaptam  (már megint :D).

5/5

Kiadó: Duna International
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Magyar királynék és nagyasszonyok 24.
Oldalszám: 96
Ár: 1610 Ft (Könyvudvarban 990 ;) )
Borító: 4/5

Fülszöveg:
„(A toll „nagyasszonyai”, írók-költők asszonyai) A Budai-díjas Magyar királynék és nagyasszonyok sorozat 24. kötete 20. század első felének jelentős irodalmárai. Kaffka Margit, a Nyugat körének szinte egyetlen női írótagja, első és mindjárt jelentős regényírónőnk lett. Lesznai Anna hosszú és hányatott életét szintén irodalommal kezdte és fejezte be, az iparművészet és a festés mellett. Tormay Cecilre ma már alig emlékezünk, holott a két világháború között a „hivatalos" irodalom egyik vezető alakja volt, a Napkelet folyóirat szerkesztője. – Szó lesz a „nyugatos" költők, elsősorban Ady Endre közismert szerelmeiről, így a férjes asszony „Lédáról" (Brüll Adél), illetve feleségéről, „Csinszkáról" (Boncza Berta) is."

1 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.