Élménybeszámoló - Eisenstadt/Kismarton - Esterházy-kastély

május 05, 2014
Esterházy kastélyA hosszú hétvégét kihasználva pénteken kirándultunk Eisenstadtban (Kismarton), és a párommal megnéztük az Esterházy kastélyt. Akciót is találtunk: 13 eurós belépő tartalmazott egy magyar nyelvű idegenvezetést, extraként borkóstolást vagy egy kávét és sütit a kastély kávézójában, a Café Maskaronban. (persze a másodikat választottam :D). 

UntitledA hercegnői lakosztályok túrára mentünk (nem tudok németül, szóval szépen mosolyogtam és félig angolul, pár német szóval elkommunikáltam a jegypénztárossal, így csak akkor voltam benne biztos mit nézünk meg, amikor a kezembe került a jegy :D). Érdekes volt a kiállítás, szerencsére csak páran voltunk (kb 6-an), így tudtam fényképezgetni is, bár néhol több is időt is eltöltöttem volna, de menni kellett :( 

Untitled A legérdekesebb az volt, hogy milyen zegzugos a kastély - itt egy lépcső, ott egy átjáró. Megnéztük a hercegnők lakosztályait és a szolgáló személyzet szobáit is (nem volt olyan nagy egyik sem). A hercegnőknek volt szalonjuk, fogadószobájuk, hálószoba és egy írószoba, ahol akár órákat is eltölthettek a férjeiknek/ családjuknak való levélírással. A kastélyban van egy kápolna is, amire a szolgálók szobája melletti helyiségből kis ablakon rá lehetett látni, ha pl. beteg volt valamelyik hercegnő, részt tudott venni a szertartáson akár egy szál pongyolában.
A túra nem volt valami hosszú, és utólag kicsit hiányolom, hogy a többi helyet nem láthattam (két másik túra is volt a Haydn kiállítás, és az Esterházy-kastély fénypontjai).

LeopoldinentempelA kastély mellett található a sétálóutca (Hauptstraße), ahol mentünk még egy kört. Sietnünk kellett, mert a kastélypark melletti parkolóban 3 óra volt a legnagyobb időtartam amit meg lehetett venni. A park egy kis szeletét bejárva, viszont vissza tudtunk sietni egy oldalsó bejáraton. Ahogy néztem a parkot bárki használhatja, volt jó néhány ember kutyát sétáltatva a turistákon kívül. A legszebb pontja a tó volt és itt a képen látható Leopoldintempel, amit "II. Esterházy Miklós építette imádott lánya emlékére. Itt áll Esterházy Leopoldina, carrarai márványból készített szobrának másolata, melyet a kor egyik leghíresebb szobrásza, Antonio Canova készített. A szobor eredetije jelenleg a kastély főépületében a parkra néző un. Vaddisznó-teremben van elhelyezve." (forrás) A tó tele van halakkal, kacsákkal, sőt még két kisebb teknőst is láttunk a templom felőli részen :)

Na de mivel ez egy főképp könyves blog ne mondjátok, hogy nem illik ide ez a bejegyzés :D - a kastély ajándékboltjában Esterházy Péter könyvei is megvásárolhatóak voltak németül és magyarul is.
Hazafelé pedig betértünk egy Libro nevű könyves/papírírószeres/dvds/játékos boltba is, de sajnos nem találtam angol nyelvű könyvet, amire lecsaphattam volna :( Viszont megcsodáltam A könyvtolvaj filmborító extra kiadását, aminek a közepén volt pár filmjelenetes lap is.



Elgondolkodtam, hogy szívesen olvasnék a 19. századi osztrák hercegnőkről regényt. A töméntelen Sissi könyvön kívül, és az általam már ősszel olvasott Claude Anet: Mayerling -en kívül tud valaki ajánlani nekem ilyet? :)

3 megjegyzés:

  1. Ugye nem vagyok hülye, és Fertődön is van egy Eszterházy kastély?:) Hány volt ezeknek? :)
    Tényleg, a némettanulós projekted hogy áll? Én jövő héten kezdem, a munkahely szervezi ingyen, szóval próbálok túllépni azon, hogy reggel 7:30-ra kell majd járni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem vagy, bizony ott is van egy (tavaly nyáron voltam én is ott - bent nem láttam még, de a parkja is nagyon szép). Bizony volt ott pééénz! :D
      Jaj hát elég ramatyul állok, ne is mondd! :D De tervezem h nyáron újra nekiállok, amikor még annyi melóm se lesz mint most :D
      Na az tök jó, sok sikert hozzá! Nekem vmi ilyen állandó tanfolyam kéne, mert magamtól nehéz nekiállni. De pénteken az odaúton szépen mondogattam a városok/faluk neveit - hogy érezzem a hangsúlyt, kiejtést, elszórakoztattam a páromat vele :D

      Törlés
  2. Ez vicces lehetett :D Nekem a pasim beszél hozzám folyton németül, persze roppant szakszerűen, ilyen "Keine!!" meg "Was????" felkiáltásokkal, már kezdem kicsit unni :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.