Timur Vermes - Nézd, ki van itt

január 23, 2014
Erre a könyvre már tavaly nyár végén-ősszel felfigyeltem - jó munkát végeztek a borító megálmodói - olyan egyszerű, de figyelemfelkeltő a borító, hát még amikor a fülszöveget olvastam - Hitler 2011-ben, ráadásul a komikum és a Führer?

Adolf Hitler, (az az Adolf, akit a történelem leckékből megismertünk, az emberiség egyik leggonoszabb alakja) 2011-ben Berlinben, egy elhagyatott telken ébred. Fogalma sincs mi történt 1945 és 2011 között, de hajszál pontosan emlékezik a korábbi éveire. Szinte ijesztően összeszedett, és módszeres - egy újságosnál köt ki, aki befogadja és elindítja a jelenbeli pályáján, ami történetesen a szórakoztatóipar meghódítása. 
Rengeteg vicces jelenetet produkál, hogy a régi gondolkodása és elméletei ütköznek a jelennel - van amikor ezeket meg is osztja a többi emberrel, innen jön, hogy komikusnak hiszik, de sokszor csak belső monológokként adja ezeket elő. 
"Ez irritál engem a legjobban a korán kelő emberekben: ez a förtelmes jókedv, mintha még reggeli előtt lerohanták volna Franciaországot. Holott többségük semmiféle tett végrehajtására nem képes, leszámítva ezt a visszataszító korán kelést. (...) Én a magam részéről azt a nézetet osztom, hogy a pékeken kívül senkinek semmi oka a korán kelésre. Ja, és a Gestapón kívül, természetesen, ez magától értetődik. Hogy eltakarítsák a bolsevista csőcseléket. Ha bolsevista pékekről van szó, akkor még korábban kell felkelni, és így tovább."
A könyvben végig Hitler 'fejében' vagyunk, annyit látunk és úgy a világból, ahogy ő látja. Főleg ezek a belső monológok voltak helyenként unalmasak, mert elég részletesen mutat be történelmi alakokat, eseményeket, hadjáratokat. Viszont így, egy kívülálló szemével remek társadalomkritikát ad - mosolyogsz rajta, de közben húzod is a szádat, hogy mennyire jól látja a bácsi.

Nem csoda, hogy Németországban akkora siker volt a könyv - róluk szól, az orruk alá fricskázza, hogy milyenek is (persze általános a jelen emberére is, bármilyen nyugati társadalomban), viszont ijesztő a könyv kimenetele, hogy hiába ismerik Hitlert, mégis egyre jobban meghódítja az embereket, akik félreismerik és 'kígyót melengetnek a keblükön'. Persze ez a regénybeli Hitler, nem tesz semmi erőszakos dolgot, sőt néhol rokonszenves volt és drukkoltam neki - aztán mindig figyelmeztettem magam, hogy mégse kéne megkedvelni, ő a Führer!
"Korábban a néptájékoztatásnak és a propagandának olyan módszereivel tettem szert jó tapasztalatokra, amelyek jelentősen különböztek a mostaniaktól. Barnaingesek hadoszlopaival dolgoztam, akik zászlót lengetve, teherautó-platókon utaztak keresztül a városon, akik ölre mentek a vörösökkel, akik hajlandók voltak bunkósbottal betörni mások koponyáját. És most azt kellett megállapítanom, hogy elég színpadra lépni egy ideológiával, elég elmondani egy beszédet és szellemileg foglalkoztatni több százezer nézőt."
A legerősebb kritika a politikát és a médiát éri - műsorba engedik az emberiség egyik legellentmondásosabb személyét, a lényeg a nézettség - és szépen lassan ugyanúgy behódolnak neki, mint a 20. század elején...

Nem gondoltam volna, hogy tetszeni fog egy könyv, ami Hitlerről szól, de nagyon jól van felépítve az egész, és az emberi oldalát mutatja be, nem a véreskezű diktátort, hanem ezt finomítva, kifigurázva jeleníti meg őt. Voltak gyengébb részei, és nem is lett az egyik kedvenc könyvem, de mindneképp jó volt, hogy sort kerítettem rá!

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Er ist wieder da
Oldalszám: 340
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"2011. nyara. Berlin közepén egy üres telken, katonai egyenruhában egy ötvenhat esztendős férfi ébredezik: Adolf Hitler. Amit talál: béke, demokrácia, rengeteg külföldi és egy női kancellár… Ebben az új világban a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd a televízióban.Timur Vermes káprázatos szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ereinkben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy cinikus, gátlástalan világban, ahol a demokrácia hosszú évtizedei után a demagógia, a nézettségi adatok és a like-gombok nyomogatása vezérli a közéleti cselekvést. A könyv a megjelenése óta töretlen sikert arat Németországban, olvasók százezreit bűvölte el, és a világon szinte mindenütt az idei év egyik legjobban várt megjelenéseként beszélnek róla"

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett! A borító tényleg telitalálat, és ez a humorba göngyölt társadalomkritika is. Én is most olvasom a könyvet, és nem gondoltam volna, hogy így bekebelez (bár szerintem is vannak kicsit gyengébb részek).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szinkronolvasás, ez jó :D Kíváncsian várom az írásodat róla!! :)

      Törlés
    2. Már nincs sok hátra :) :)

      Törlés
  2. Ezzel a könyvvel már egy ideje szemezek. Felírtam a(z egyelőre csak képzeletbeli) listámra. :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.