Ruta Sepetys - Kalitkába zárt álmok

November végén olvastam el Ruta első könyvét, ami annyira nem fogott meg, de már akkor tudtam hogy ez a könyve jobban fog tetszeni, mert egyik kedvenc helyemen játszódik - New Orleansban. Pont jókor olvastam a könyvet, mert szilveszter napján kezdődött a történet, január és február napjain játszódott, és a Kőrösi könyv után szükségem volt egy könnyedebb történetre.

Ez a könyv kevésbé depresszív, a főszereplő lány is szimpatikusabb (könyvesboltban lakik és imád olvasni - melyik könyvmoly ne szeretné?). Ruta ügyesen rakta össze a sztorit valós elemekből, helyszínekből, és elvonatkoztatva beleszőtte egy fiatal lány útkeresését egy krimi szállal megtoldva.
(Érdemes megnézni a lenti videót, amiben elmeséli mit honnan vett, hogyan született a könyv). 
"Még mindig hinni szerettem volna abban, hogyan lehetséges, hogy a szárnyaim – mindegy milyen sovány és tépett – valahogy elrepíthet a hazugságoktól és a perverz férfiaktól. Szerettem volna az eszemet tanulásra és kutatásra használni a csalás és utcai trükkök helyett."
Josie a történet főszereplője és elmesélője, akit anyja, Louise 7 éves korában vitt New Orleansba. A kislánynak hamar meg kellett tanulnia, hogyan gondoskodhat magáról - Louise egy gyerekes, buta, számító nő, akiben semmi anyai szeretet vagy felelősségtudat nincs. De szerencsére pártfogásába veszi a kislányt Willie, a francia negyedbeli bordélyház madameja, barátokat szerez a negyedben is - a könyvesbolt tulaja Charlie fogadja be, és annak fia, Patrick is jó barátja lesz.

Igazából az emberi kapcsolatok, jellemek elég sablonosak voltak - Josie a sokat szenvedett, de erős lány, aki többre vágyik; Willie a tapasztalt idősebb nő, aki szeretettelibb, mint amilyennek mutatja magát; egyfajta szerelmi háromszög is van persze Josie és két srác között, Kokszos (a negyedvér sofőr) a naiv, de szeretetreméltó védelmező.
helyszínről szívesen olvastam volna többet, de azért átjött így is a hangulata - az '50-es évek, a gengszterek, a nők már járhattak egyetemre, nagy volt a nyüzsgés a városban is. 

Mégis ez a könyv sem lett nálam 5 pontos - mesterkéltnek és kidolgozatlannak éreztem sok helyen. Pl. egy epilógus igazán jól jött volna, hogy megtudjuk mi lett Joval...Lehet, hogy kevesebb szálat kellett volna megírnia, de azt részletesebben - így kaptam egy a múltjától szabadulni akaró lányt, egy szerelmi háromszögszerűséget (egyből levettem, hogy P. kihez vonzódik, de ez sincs kibontva, pedig vártam h bevallja a naiv Jonak...), krimiszálat és betekintést a new orleansi gengszterlétbe...

4/5

Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Out of easy
Oldalszám: 332
Ár: 3000 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi remény című első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják."
Videó a könyv születéséről (magyar felirattal)

2 megjegyzés:

  1. Úgy látszik, Ruta Sepetys nem a te íród:) Én még azért mindig kíváncsi vagyok mind2 könyvére, főleg erre, nyilván a Dél miatt. Nemrég olvastam a Déli álmokat, az se volt nagy szám, de a környezet miatt imádtam, és nem is volt kedvem belekötni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem :( Remélem neked jobban fog tetszeni ;) Kellemes élményként él bennem mindkét könyv, de már annyit hasonlót olvastam, hogy igazán egyedi kell, hogy megüsse a mércémet :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.