Mi az a New Adult?

október 29, 2013
A new adult műfaj egyre sikeresebb hazánkban is, velem is egyre többször jönnek szembe ilyen könyvek, és valljuk be, épp én vagyok a célközönség már az életkorom miatt is. Legutóbb sajtosrolo blogján olvastam róla, gondoltam utánajárok én is a témának. Fúrja most az oldalam ez a téma - kell ez nekem? Mennyire tetszene? Teszek egy próbát... 

molyos polc
A műfaj jellemzői az naalley.com szerint (ez az oldal new adult könyvekkel foglalkozik)

  • a szereplők a felnőttkor küszöbén állnak, már nem tinik (young adult), de még nem is teljesen felnőttek, 18-26 éves korosztályról van szó
  • a főbb élményeik: egyetem, elköltöznek otthonról, először munkába állnak vagy komoly párkapcsolatba kezdenek (eljegyzés, házasság)
  • persze ezek az a műfaj is kombinálódhat más műfajokkal, pl fantasyvel, stb
  • az alábbi témákat dolgozzák fel a leggyakrabban: személyiségkeresés, szexualitás,drog-alkohol használat,  családi gondok, az ártatlanság elvesztése, a kudarctól való félelem
A legtöbb ilyen könyvet az Ulpius adja ki, de van néhány ilyen műfajú könyv más kiadóknál (Könyvmolyképző, Maxim, stb). 

Elvileg már én is olvastam ilyen könyvet, csak nem tudtam, hogy NA :) - elvileg Gayle Formantól a Ha maradnékot, és A burok is ide tartozik. (Van molyos kihívás, erre már jelentkeztem is.)

tumblr (honnan máshonnan? :D)
Elsőre engem nem vonz ez a műfaj (főleg mivel idegenkedem az Ulpius új könyveitől, a legtöbb borítótól a hideg ráz, mert annyira nyálas és a régi Júliák meg Románák vagy mi a szöszök jutnak róluk eszembe). De a Maxim Kiadóban eddig nem csalódtam, szóval az első választásom a Gyönyörű sorscsapás lesz erről a polcról és műfajból. 


Ti mit tudnátok ajánlani nekem? :) 
(Igényesebb, gondolkozósabb könyv van-e ebben a műfajban, hadd küzdjem le az előítéleteimet! :D)

7 megjegyzés:

  1. A gyönyörű sorscsapás egy katasztrófa, szerintem.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már a felénél tartok és tetszik :-D egész du ezt olvastam - sajnos jobb dolgom nem volt :-) Most megnéztem molyon a véleményed róla, kicsit engem is zavart a leírások hiánya, de a beszippantott a sztori...Na majd részletesen később ;-)

      Törlés
  2. Én is azt akartam mondani, hogy gyönyörű sorscsapást pont ne olvass :D Én Colleen Hoovert ajánlom nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Akkor beleválasztottam, molyon böngésztem láttam hogy ez a könyv kapott hideget is meleget is, rengetegen olvasták. Nekem egyelőre tetszik - elsodródtam az eseményekkel. Colleen H-ről még nem hallottam, ha jól láttam még nem jelent meg magyarul könyve (?), majd figyelni fogom - köszi! :)

      Törlés
  3. Köszi ezt az összefoglalót :) Velem is folyton szembejönnek ezek a könyvek, de a korosztályt leszámítva nem értettem, mi is ez az NA :)
    Most olvasom a Looking for Alaskát, ami sajnos nem igazán tetszik eddig, és amit YA-nak mondanak, amit furcsállok, ugyanis arról szól, hogy a srác bekerül egy főiskolára :/ Szóval részemről még mindig nagy kavarodás van. Annyira engem nem is tud megfogni az ilyen YA és NA, úgy értem, nem ez alapján választom ki az olvasmányomat, nem ezt fogom főzsánerként megnevezni. Viszont a Soha határa nagyon érdekel :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is úgy láttam, hogy van átmenet pl. goodreadsen is egyes könyveket YA-hoz és NA-hoz is besoroltak. Persze ezek a témájú könyvek régen is megvoltak, csak most kerültek előtérbe és főleg a fenti témákat nyomatják benne (szex, alkohol stb - már ahogy a Gyönyörű s.-ban látom).

      Törlés
  4. Én pont most írok egy új könyvet ami New Adult és krimi keverék. :D Én imádom ezt a műfajt, nem is véletlenül írok ebben. Nagy kedvencem egyébként Elle Kennedy, Mia Sheridan és Penelope Ward. Tőlük bármit ajánlok!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.