John Green - The Fault in Our Stars (Csillagainkban a hiba)

Még tumblrön figyeltem fel erre a könyvre, több fanarttal találkoztam, láttam, hogy nagy a rajongás körülötte, akkor még nem tudtam miről is szól. 
Idén megjelent magyarul is a GABO Kiadónál, ám az egyik év eleji fogadalmamnak megfelelően angolul olvastam el. Ez volt az első ilyen könyvem, amit teljes egészében elolvastam (korábban próbálkoztam a Drakulával, és A titkos kerttel is, ám elég hamar feladtam). Most viszont céltudatosan kerestem egy érdekes, és nyelvileg nem túl bonyolult könyvet, és a telefonomra feltett angol-magyar szótárral vágtam bele az olvasásba. Nem mondom, hogy megértettem mindent - főleg a leírásoknál, a szlengeknél voltam bajban, de szerintem a könyv háromnegyedét felfogtam :)

Hazel a történet elbeszélője, 16 éves és pajzsmirigyrákja van, áttétekkel a tüdejében, ezért állandóan egy hordozható oxigénpalackkal jár-kel. Egy kísérleti gyógyszert használ, ami ideig-óráig megakadályozza a rák továbbterjedését, ám tudja, hogy nincs sok ideje már hátra. Anyukája nyomására ellátogat a helyi támogató csoportba, ahol rákos gyerekek találkoznak, mesélnek egymásnak a betegségükről és próbálnak erőt meríteni. Itt találkozik Augustus Watersszel, aki oszteoszarkómában szenved, elveszítette az egyik lábát, de már évek óta tünetmentes, és mellesleg igen vonzó srác :)

A kapcsolatuk elég gyorsan halad, Augustus már az első találkozáskor meghívja magukhoz Hazelt, és egyre jobban megszeretik egymást. Persze vannak hullámvölgyek, Hazel lelkiismerete tiltakozik, hogy megszeresse valaki, akinek fájdalmat okozhat a halálával... A két fiatal kapcsolata különleges, rövid időt töltenek együtt, de mégis annyira megértik egymást, és jól 'működnek' együtt - a humoruk, a gondolkodásuk nagyon szimpatikussá tette őket számomra.
"Ebben a történetben mindenkinek megvan a maga sziklakemény hamartiája: az övé, mivel annyira beteg; a magáé, amiért olyan jól van. Ha ő jobban lenne, vagy ön lenne rosszabbul, akkor nem állnának olyan borzasztó rosszul a csillagok, de a csillagok természete, hogy rosszul állnak be, és Shakespeare sosem tévedett nagyobbat, mint amikor azt mondatta Cassiusszal: „Nem csillagainkban, Brutus, a hiba / Hanem magunkban.” Könnyű ilyet mondani, ha az ember római nemes (vagy Shakespeare!), de csillagink dúskálnak a hibákban."
Fan poszter a színészekkel (forrás)
A könyvben fontos szerepet töltött be Hazel kedvenc regénye, ami szintén egy rákos gyerekről szól - ez a könyv fontos mindkettőjüknek, még az írót is megkeresik, hogy mesélje el a folytatást... Hazel kétségbeesetten tudni akarja mi történik a kedvenc szereplőivel. Nem depressziós, nem sajnáltatja magát, erős lány, de ebben a vágyában látszódik, hogy nem tudja elengedni az életet (teljesen érthetően), átérzi a tragédiát, amivel a halál jár - nem akarja, hogy egy befejezetlen mondat maradjon utána is.

Féltem ettől a könyvtől - rákbeteg tinédzserek? Az egyik legszörnyűbb állapot - amikor már van elég esze az embernek, hogy tudja miről marad le, és mérhetetlenül tud szenvedni emiatt. Viszont Hazel és Augustus története tele van humorral, szeretettel és életkedvvel - nem megy el a kedvük a világtól, megpróbálják kihozni a maximumot a napjaikból, az együtt töltött időből. A könyv csúcspontja az amszterdami út volt, ezt a rész a kedvencem... Jó volt olvasni ezt a könyvet, még a nyelvi nehézségek dacára is - nagyon szép történet, arról, hogy milyen kegyetlen tud lenni az élet és ennek ellenére milyen erősek tudnak lenni az emberek.

5/5

Fülszöveg:
"A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni… „A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában."

Persze már készül a film változat is a könyvből (nem is csoda, a nagy sikerét tekintve). Az író tumblr oldalán olvashattok néhány infót a filmről. Imdb szerint 2014-ben jön, a főszerepeket Shailene Woodley és Ansel Elgort fogja játszani.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Megkérdezhetem, hogy honnan szerezted be a könyvet angolul? :)

    VálaszTörlés
  2. Ebookként, a google a barátod ;)

    VálaszTörlés
  3. Szia a film magyarul lesz?
    És könyvből van magyar is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem tudom, hogy leszinkronizálják-e, de valószínűleg igen.
      Persze, a könyv már tavaly ősszel megjelent!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.