Elin Hildenbrand - A sziget

Már régóta el akartam olvasni ezt a könyvet, először a borítója fogott meg (a Pioneer Books többi könyve is tetszik - muszáj nézegetni őket, és vágyakozni rájuk; a virágos besorolás külön tetszik!) Végül kedves barátnémtól kaptam kölcsön, aki a nagy szandis akcióból szerezte meg.

A történet középpontjában a Tate család nőtagjai állnak, a Birdie és India testvérek, ők képviselik az idősebb generációt, Tate és Chess (B.lányai) pedig a fiatalokat. Mind jó módú amerikaiak, a családjuknak 1935 óta van egy nyaralója Tuckernuckon, ahova csak a nyaralók tulajdonosai mehetnek. Rendes utak, áram és normális vízszolgáltatás nincs a szigeten - nagyon puritán körülmények uralkodnak itt, ám épp ez adja a sziget varázsát. A világtól elvonulva az emberek tényleg csak saját magukra és egymásra koncentrálhatnak.
"Emilie azért építette ezt a házat, hogy ne kelljen a húgával találkoznia. – mondta Birdie. – Ez a ház viszont most összehozta a testvéreket. Téged és engem. Chesst és Tate-et."
Tuckernuck sziget (forrás)
Birdie épp nagyobbik lánya (Chess) esküvőjét szervezi, amikor derült égből a villámcsapásként jön a hír, hogy ő felbontja az eljegyzését a gazdag, jóképű, sikeres Michaellel; nem sokkal ezután megtudják, hogy a férfi sziklamászás közben meghalt... Birdiet meglepi a hír és a korábban eltervezett tuckernucki nyaralás új funkciót kap - helyrehozni a lelkileg összetört Chesst; ebben családja nő tagjaira számít - elhívja húgát, Indiát, és kisebbik lányát Tate-et. Persze nekik is megvannak a saját gondjaik, ezért kapnak az alkalmon, hogy együtt lehessenek és megoldják a problémáikat.

India özvegyként egy új szerelem kapujában áll, Tate gyerekkori vágyálmát szeretné beteljesíteni, Birdie pedig boldogtalan házassága után egy új kapcsolatban találja magát...


Mind a négy nő eltérő sorsot képvisel, az írónő ügyesen oldotta meg a négy szemszög bemutatását és közben a történet előrehaladását.
Ami nem tetszett a helyenként erőltetett stílus, pl a könyv elején többször elismételt alap infókat a szereplőkről - nem kell szenilisnek nézni olvasót! Lehet a fordítás hibája, de egyes hasonlatok is furcsán hangzottak.

forrás
Ettől függetlenül beszippantott a történet, a nők közül legjobban Tate sorsa érdekelt (bár néha lehűtöttem volna őt is), Birdie és India is szimpatikusak voltak - nem gubóztak be az öregség és anya szerepbe, hanem igyekeztek új élményeket szerezni, de ez nem ment a családi életük rovására. Chess volt a legkevésbé szimpatikus, értem én a tragédiáját, de mégis sok volt a nyafogásából...
A könyv legnagyobb varázsa a helyszín volt, Nantucket és Tuckernunck bámulatos hely, ahol még a modern kor megszokott dolgairól is le tudna mondani az ember :)

4/5

Kiadó: Pioneer Books
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: The Island
Oldalszám: 400
Ár: 2990 Ft (Szandiban most 1495 Ft)
Borító: 5/5
Eredeti borító: 2/5 (ritkán van ilyen, hogy a magyar borító sokkal jobb, mint az eredeti :) Ez a sziklán álldogáló olyan fantáziátlan - a magyar viszont tényleg illik a történethez!)

Barangolás - Nantucket

Fülszöveg:
"Eresszük össze a nővéreket, a lányaikat és a titkaikat egy világtól elzárt szigeten, és az igazság kiderül, a régi szerelmek fellobbannak és újak születnek. A Tate családnak generációk óta van nyaralója a vadregényes szigeten, Tuckernuckon. Több mint egy évtizede üresen áll, de most Birdie szeretne egy hetet együtt tölteni Chess-szel, mielőtt a lánya hozzámegy Michael Morganhez. Aztán megtörténik az elképzelhetetlen: a tökéletes Chess (gyönyörű, gazdag, jól nevelt, sikeres gasztrorovat-szerkesztő) szakít a hasonlóan tökéletes vőlegényével. Aztán otthagyja az állását és a New York-i lakását - mindezt magyarázat nélkül. Majd a helyzet tovább bonyolódik, amikor Michael hegymászás közben meghal, és Chess önmagát hibáztatja a történtekért. Birdie meghívja fiatalabb lányát, Tate-et (a csinos és naiv komputerzsenit) és a saját bohém kurátor húgát (akinek híres szobrász férje évekkel korábban öngyilkos lett), hogy csatlakozzon hozzájuk júliusra a szigetre, és hármuk egyesített erejével átsegítsék Chesst a lelki válságon. Az ellátásukról az egykori gondnokuk fia, Barrett Lee gondoskodik, hiszen a szigeten se meleg víz, se telefon, se komp. A jóképű fiatalember mindig is Chesshez vonzódott, ám most felébreszti a Tate-ben lánykora óta szunnyadó szerelmet. Bármennyire is háborítatlan a sziget, a négy nő élete újabb és újabb fordulatokat hoz: Tate és bimbózó kapcsolata Barrett-tel, India és az akadémiáján festőhallgató Lula Simpson viszonya, Birdie, akit meglep a volt férje hirtelen feltámadt gyengédsége, és végül Chess, aki a naplójában felfedi minden titkát, a szomorú szakítását a normális élettel és Michael halálát."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.