Shakespeare és a tinifilmek (Könyves-filmes rovat)

A hétvégén olvastam az Othello, a velencei mórt és persze rákerestem neten milyen filmfeldolgozásai készültek. Sokszor vászonra vitték már ezt a tragédiát, a 2001-es O (Othello)-ra kaptam fel a fejem. Ez a film a jelenbe helyezi a történetet és a célközönség a fiatalok. Persze ekkor már eszembe jutott a 10 dolog, amit utálok benned, ami A makrancos hölgy feldolgozása. Innen már nem volt megállás, összeszedtem azokat a filmeket, amik a nagy mester darabjain alapulnak.

O (Othello) 2001 - (Othello, a velencei mór)
"Odin az egyetlen fekete diák az elit magániskolában. Régebben problémái voltak a drogokkal, de ma már rendkívül népszerű a diákok körében, és ő a kosárcsapat nagy jövő előtt álló sztárja. Ezen felül a dékán lányával, a csodaszép Desivel jár, ám mély, őszinte szerelmüket van, aki irigy szemmel nézi... Például Odin legjobb barátja, a kosáredző fia, Hugo, akit apja arra kér, vigyázzon csapata ászára a közelgő nagy mérkőzés előtt. Ám Hugónak elege van abból, hogy minden figyelem középpontjában Odin áll, és ravasz, veszélyes játékba kezd. A rejtélyes Hugo bábuként manipulál mindenkit Odin környezetében, és lassan sikerül belecsepegtetnie a féltékenység mérgét a benne vakon megbízó barát szívébe. Csakhogy a szálak kicsúsznak Hugo kezéből, és az események megállíthatatlanul sodródnak a tragédia felé... Az Othello cselekményének eme rendkívül izgalmas, sodró lendületű átültetése a mai amerikai fiatalok világába azt bizonyítja, hogy a Shakespeare klasszikus drámájában kibomló konfliktusok időtlenek és mindig aktuálisak."

10 dolog, amit utálok benned/10 Things I Hate About You 1999 (A makrancos hölgy)
"Biancát hiába hívják randira a környék legmenőbb srácai. Nem mintha túlságosan tartózkodó lenne, de morc apja a fejébe vette, hogy míg Bianca nővére, Kat otthon ül, húgának is tilos a bulizás. Kat azonban kiállhatatlan, goromba pokróc, nincs senki, aki ki merne kezdeni vele. Amíg színre nem lép egy srác, aki jobban akarja Biancát a többieknél. A csöppet sem szent cél érdekében felbéreli Patrick Veronát, ezt a rejtélyes múltú, rettenthetetlennek látszó fiatalembert, hogy csábítsa el a mogorva Katet. A terv nem egyszerű, de végrehajtása sokkal bonyolultabb. Újabb szerelmes ifjoncok kerülnek elő, a párok kicsit átrendeződnek, senki nem ért semmit és végül hátha mindenki rátalál arra, akit megérdemel."

Micsoda srác ez a lány/She's the man 2006 (Vízkereszt, vagy amit akartok)
"Viola (Amanda Bynes) nem csak szép és okos, focizni is tud, aki kihasználja a kínálkozó lehetőséget és ikertestvére, Sebastian bőrébe bújva beáll a focicsapatba. Persze csak idő kérdése, hogy mikor pattan ki a botrány, Viola ugyanis beleszeret jóképű szobatársába, Duke-ba (Channing Tatum), aki egy másik lánynak csapja a szelet. Olivia azonban a fiúnak hitt Violába szerelmes és mindez csak tovább bonyolódik, amikor megjelenik a színen Sebastian."


Rómeó és Júlia/Romeo + Juliet 1996 (Rómeó és Júlia)
"Shakespeare klasszikus szerelmi története modern környezetben, az amerikai Verona Beach-en elevenedik meg a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben. A tengerpartért, a hatalomért és a pénzért harcol egymással a két rivális banda, a Capulet és a Montague család. Tagjai villogó, díszes autóval száguldoznak, kard és tőr helyett pisztollyal ölik egymást. Egy táncos összejövetelen találkozik egymással a két család gyermeke. Rómeó és Júlia az első pillantásra egymásba szeret, és hamarosan, titokban összeházasodnak. Rómeó összeverekszik az egyik Capulettel, és megöli."
Eddig még csak a 10 dolog, amit utálok benned-et láttam és az az egyik kedvencem, de a többit is kedvem támadt megnézni :) Ti melyiket láttátok, melyiken lepődtetek meg, hogy egy klasszikus dráma alapján készült?

3 megjegyzés:

  1. A She's the man a Vízkeresztből van??? Jéé!:D

    VálaszTörlés
  2. Hát, most jól meglepődtem. :O Micsoda srác ez a lányt azt hiszem meg kell még egyszer néznem ezek után.
    Rómeó és Júliát melegen ajánlom figyelmedbe, a rendezőjét nagyon bírom. :)

    VálaszTörlés
  3. @Connie, @Gitka - nekem is ez a film okozott meglepetést :D Igyekszem megnézni mind a hármat :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.