Melania G. Mazzucco - Vita

 Ezt a könyvet még a nagy nyári alexandrás akcióban szereztem meg, és utólag meg kell mondjam jó vásárt csináltam :D Az írónőt nem ismertem, igaz az olasz kortárs irodalmat nem ismerem annyira, de megfogott a borító és a fülszöveg - kivándolók, Amerika, családregény - nem lehet rossz! :)
 "A fiatal olasz írónő nemzetközi sikerű regénye, ez a hatalmas, lírai-epikus „saga”, a XX. századi olasz család- és történelmi regény hagyományát követő művek legjobbjainak sorába illeszkedik. Vita – az egyik főszereplő neve, azé a kislányé, aki 1903-ban, kilencévesen Dél-Olaszországból sok ezer társához hasonlóan emigránsként New Yorkba érkezik – olaszul egyszerre tulajdonnév és köznév, egyszerűen annyit jelent: élet. Jelképes a másik főhős neve is, a kisfiúé, aki egyedüli ismerősként megosztotta Vitával az óceánjáró gyomrában, harmadosztályon megtett tizenkét napos utazást. Az ő neve Diamante, vagyis gyémánt: számtalan megpróbáltatását valóban csak gyémántkeménységű jellemének köszönhetően sikerül túlélnie. A XIX. század közepétől nagyjából egy évszázadon át Amerika olaszok milliói számára az ígéret földjét jelentette. Az olasz emigránsok sorsáról mégis viszonylag kevés olasz nyelvű szépirodalmi alkotás született. Melania Mazzucco ráadásul a saját családja történetét kutathatta, amikor a nemzedékről nemzedékre szálló családi legendárium igazságtartalmának a nyomába eredt. A pikareszk elemeket sem nélkülöző elbeszélés három idősíkon zajlik. Az egyik a XX. század első két évtizede, amikor Vita és Diamante megkezdi küzdelmes amerikai életét, melynek sokszor egyedüli célja a puszta életben maradás. A másik idősík a közelmúlt, mely a második világháborúval, az amerikaiak 1944-es olaszországi partraszállásával kezdődik. Ennek a történetszeletnek a hőse Dy, egy másik Diamante, aki az amerikai hadsereg mérnök-tisztjeként részt vesz Tufónak, vagyis annak a falunak a felszabadításában, amelyből a szülei és a nagyszülei elszármaztak. A harmadik szint pedig nem más, mint a regény regénye, mely a könyv születésének, a szereplők személyének és a köréjük szövődött történeteknek ered a nyomába."

Ami egyből megfogott ebben a könyvben az őszinte, realisztikus kép, ami a bevándorlók körülményeiről fest le. A megaláztató vizsgálatok, ha bejutnak az országba akkor a munkakeresés nehézségei és kegyetlen körülmények. Vita és Diamante együtt érkezik Amerikába és ahogy a szüleik megparancsolták nekik, hogy ne veszítsék el egymást ezt a kötelességet egész életükben megjegyzik. A megérkezésük után Vita apjánál, Agnellónál szállnak meg és itt ismerkednek meg az olasz negyeddel és a munkalehetőségekkel. Az alja munkáktól (rikkancs, rongyszedő) meglátjuk az egyetlen felemelkedési lehetőséget ('mafia'), de Diamante nem ezt az utat választja...
Vita a könyv központi szereplője, még 9 éves kislány, amikor megérkezik és nem akarja elfogadni, hogy a kampósálló ronda férfi tényleg az ő apja, inkább az meséli be magának, hogy Enrico Caruso az, és majd eljön érte. Az énekes többször is felbukkan a történetben, gramofonlemezeken szól a hangja, de Vita majd élőben is találkozhat vele. Vita és Diamante természetesnek veszik, hogy ők egymáshoz tartoznak, hiába választja el őket az élet. De az ő sorsuk mégsem a beteljesedés...
Nagyon tetszett az a kor, amiben játszódik a történet, az 1900-as évek eleje, amikor rengeteg bevándorló érkezik Amerikába, fellendülnek az építkezések. Szívesen látnám ezt a történetet filmen is emiatt.
"Itt minden szétesőben van, vagy vadonatúj. Egymás mellett állnak százesztendős házak, és újonnan épültek, amelyekbe még be sem költöztek a lakók. Ebben a városban most egyszerre épül minden, vasutak, szállodák, bankok, templomok."
A könyv szerkezete nem a megszokott lineáris, hanem a három idősík (Vitáék Amerikába érkezése, A II. VH, és az írónő jelene-2000 környékén) váltogatja egymást, -szerencsére- az első van többségben :) Érdekes volt olvasni, hogy az írónő a saját családjának történetét dolgozza fel ebben a könyvben, amit kinyomozott a nagyapja (Diamante) életéről. Sok volt a ferdítés és az elhallgatás, így nem lehetünk biztosak benne mennyi a valóságos a könyvben, de ez nem is számít, mert a történet magával ragadja az olvasót. A szerkezet töredékes, sok benne az előreutalás, sok mozzanatot később bont ki (pl.: mentőcsónakban töltött éjszakát...). A könyv befejezése éppen emiatt nem annyira szomorú, Spoiler: hiába tudjuk meg a könyv fele után, hogy Vita és a Diamante sosem lesz együtt a befejezésben megismerjük a mentőcsónakban töltött éjszakát és mintha újra kezdődne a könyv).
"Igazából nem ahhoz a helyhez tartozunk, ahonnan jövünk, hanem ahova menni akarunk."
Melania G. Mazzucco
Egyszóval ez egy olyan történet, ami beszippantja az embert, tele titkokkal, elhallgatásokkal, szenvedéllyel és egy érdekes történelmi időszakot elevenít fel.

5/5


Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: Vita
Oldalszám: 642
Ár: 3000
Borító: 5/5


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.