Grecsó Krisztián - Mellettem elférsz

szeptember 15, 2011
"Grecsó Krisztián új regényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő – egy harmincas éveinek közepén járó férfi – aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben az összes talányt földeríti, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A türelmetlen lánykérésekben, a titkos szerelmekben, a hosszú évek magányos várakozásaiban egyre inkább ő a főszereplő. Hiszen nem csak a mozdulatait, a haja színét, a testalkatát kapta a családtól, de ha jól figyel – a jövőjét is. Az addig széttartó életpályák a ma Budapestjén találkoznak. A Mellettem elférsz nem egyszerűen családok, generációk, szerelmek és vágyak regénye. Mert bár átutazunk vele a huszadik századon és a Kárpát-medencén, mégis, a könyv minden mondatával a mához, a mának szól."

Be kell vallanom korábban nem hallottam erről az íróról, de amikor megjelent ez a könyve olvastam interjúkat vele, és kíváncsi lettem a könyvére.

A könyv narrátorának, nem tudjuk meg a nevét, bár azonosíthatnánk magával az íróval is, ha nem lenne egy-két életrajzi adat más. A könyv ott indult, hogy ez az 'elbeszélő' keresi a helyét a világban, a barátnője két év után búcsú nélkül elhagyta; ő pedig a múltba menekül - átolvassa nagymamája, Jusztika önéletírását, felidézi saját gyerekkorát. Felkérést kap egy cikk írására, amiben egy régi fényképet és egy történetet kell közölnie (ez a valóságban is így történt), kiderül, hogy a családi legenda nagyapja bátyjáról nem is volt igaz - ez indítja el, hogy kiderítse az igazat.
A könyvben négy központi szereplő életét, kapcsolatait ismerjük meg: az apai ágról Jusztika mamáét, az apai nagypapa bátyjáét Benedeket, és az apai nagybátyjáét Mártonét, végül anyai nagyapját Domos tatát. Saját szüleiről nem ír sokat, de a fenti négy szereplő életét részletesen megismerjük.
A pusztai telepi élet, a szegénység, a II.VH, a szocializmus, a pesti lakóházak felhúzása, a munkásszállók világa elevenedik meg a könyvben.

Nekem a legjobban Domos pesti élete tetszett, ő más volt, mint a többi pusztai munkás, többre vágyott az egyszerű munkás életnél.

Egy olyan világot mutat be a könyv, ami nekem teljesen ismeretlen volt: a pusztai telep, a megállapodásos házasságok, az alkoholizmus szörnyű hatását.

Tetszett az élőbeszéd - monológszerű, és a mesélős stílusa, a történet túl nyers nekem, de ez csak az én finnyásságom :) Érdekes az is, hogy a történet váza valós, mint ahogy a belső borítón található családfa is!
4/5


Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 287
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5 (Nagyon ötletes a tükröződés ;)

Linkajánló:
Egy részletes interjú
Metropolos interjú


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.