Gayle Forman - Ha maradnék

Erre a könyvet Heloise bejegyzése hívta fel a figyelmem, és mivel a könyvtárunkban megvolt tettem vele egy próbát.

"Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit. Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted. Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz. Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?"

A fülszöveg alapján kicsit másra számítottam, a 2. fejezet olyan váratlanul jött, elég durva volt...Érdekesen van felépítve a könyv - a 2. fejezet fontos eseménye utáni 24 órát meséli el, ezt a jelen idejű szálat szakítja meg a múltbeli visszaemlékezés. Tetszettek ezek a visszaemlékezések, néha jobban kötődtek a jelenbeli eseményekhez, néhol nem, de egyáltalán nem volt zavaros.
A főszereplőnk Mia, tehetséges csellista, aki mindig egy kicsit kívülállónak érezte magát -a szülei punk-rock zenét szeretik, ezért nagyon meglepődnek amikor 8évesen a komolyzenét választja; a suliban megismerkedik Adammel aki szintén rockzenész, de egymásba szeretnek.
Mia boldog lehet, klassz szülei vannak, egy aranyos kisöccse, menő barátja, aki tényleg szereti őt, jó barátnője,  semmi kirívó, semmi rossz nincs az életében - de a történet kezdetén egy baleset mindent megváltoztat.
Élet és halál között lebeg, és visszaemlékszik az életére, a jó dolgokra, a rosszakra; számba veszi mi várna rá...

A zene nagyon fontos a könyvben, sok zenei utalás van, és a könyv végén van is egy lista a könyvben megjelenő zenékről és néhány mondat, hogy miért épp ezek kerültek bele. Emellett kapunk egy interjút is a szerzővel, aki elmeséli, hogy a történetet valóságos esemény hatására írta meg - szeretem az ilyen interjúkat, jobban megértjük, megismerjük az írót :)

Ifjúsági regénynek tökéletes, nagyon gyorsan lehet olvasni, és kellően elgondolkodtató.
Nekem kicsit kevés volt:
4/5

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2011
 Eredeti cím: If I stay
Oldalszám: 258
Ár: 3290 Ft (azért ez kicsit sok, ahhoz képest, hogy milyen rövidke...)
Borító: 4/5
Eredeti borító: 5/5

A történet folytatását már meg is írta az írónő (a neve alapján azt hittem férfi írta, csak miután rákerestem neten akkor esett le, hogy nő :D), Adam szemszögéből - Where she went címmel. Kíváncsi vagyok nálunk mikor jelenik meg, kíváncsiságból elolvasnám ezt is :)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.