Tracy Chevalier - Ártatlanok

Ezzel a könyvvel a végére jutottam az írónő magyarul megjelent könyveinek :)

"A Leány gyöngy fülbevalóval című, nagy sikerű regény szerzője ezúttal a 18. század végi Angliába kalauzolja el az olvasót, és különleges pillanatképeket villant fel William Blake (1757-1827) költő-festőről, valamint a nyüzsgő, sikátoros fővárosról. Hősei a Kellaway család tagjai, akik az egyik gyermek tragikus halála után elhagyják csendes vidéki otthonukat, és Londonba költöznek. Különös szomszédjuk, a nem mindennapi, radikális felfogású Blake élete, a családfő állandó munkája a közeli cirkuszban, az impresszárióval való kapcsolat, és nem utolsósorban a zárkózott, szemérmes Kallaway fiú, Jem kölcsönös vonzalma a szabadszájú, sötét hajú szépség, Maggie Butterfieldhez megváltoztatja valamennyiük életét. A Csatornán túl eközben kitör a francia forradalom, amelynek hívei, így a költő-festő is, az angol királyság ellenségeinek számítanak."

Több témája is van a könyvnek: egyrészt a Kellaway család új élete Londonban, a Kellaway gyerekek érettebbé válása (ártatlanokból tapasztaltakká válnak), William Blake életének néhány eseménye az alatt az egy év alatt, melyet felölel a regény (1792-93), a francia forradalom hatása az angolok életére, az élet Londonban - az alsóbb néprétegek felől bemutatva.

Thomas Kellaway és családja Piddletrenthideból, egy vidéki kis faluból érkeztek Londonba, miután elveszítették egyik fiukat, Tommyt. Maise és Jem a legfiatalabb gyerekek kísérték el szüleiket, bátyjuk, Sam a faluban maradt és folytatta apja mesterségét, a szék-készítést. A család Philip Astley cirkuszigazgató jóvoltából kap szállást, és ad munkát az apának és fiának. Nagy változáson megy keresztül a család: meg kell szokniuk London nyüzsgését, be kell illeszkedniük egy teljesen más környezetbe.
William Blake és felesége a szomszédjuk, főleg a gyerekek érdeklődnek a furcsa férfi után, aki nyíltan kiáll a francia forradalom mellett, és különös verseket ír.
Jem barátra lel Maggie Butterfield személyében, aki egyidős vele, ám már tapasztaltabb a fiúnál, persze egyre jobban megkedvelik egymást.

A nyitott befejezés tetszett, tovább gondolhatjuk, hogy Maggie vajon Jamékkel marad-e, és egy szép nap összeházasodnak, vagy visszatér Londonba; Maisie eljátssza-e, hogy özvegy...
Tetszett a londoni élet bemutatása, Blake versei és komor-furcsa alakja, és persze Jem és Maggie élete. Nem tartottam unalmasnak, igaz nem történt sok minden, de érdekeltek a szereplők, nekem:

5/5

Kiadó: Geopen Könyvkiadó
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: Burning bright
Oldalszám: 431
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.