J. K. Rowling - Harry Potter és a Titkok kamrája


Kern András tolmácsolásában újrahallgattam ezt a részt is, kár hogy nem készült el a többi rész is :(((.

"Harry Potter varázslónak született. Második tanéve a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában éppen olyan eseménydúsnak bizonyul, mint amilyen az első volt. Lekési a különvonatot, így barátai repülő autóján érkezik tanulmányai színhelyére. S a java csak ezután következik…"

Elég szomorúan indul Harry nyara az első roxforti tanév után: a cuccait elzárják, Hedviget szintúgy, így nem tud levelezni a barátaival, de valamiért ők sem írnak neki. Szegény elbizonytalanodik, talán már elfelejtették? Nem is volt igaz az egész? Aztán megjelenik egy furcsa lény a szobájában, Dobby, a házimanó, aki mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy visszatérjen a Roxfortba, pedig ez az egyetlen vágya! Egy estén végre hírt kap a varázsvilágról, nem is akármilyet: Ron jön érte, Freddel és Georgdzsal egy repülő autón és magukkal viszik a Weasley-házba. Náluk nem csak azt ismeri meg, hogy milyen egy igazi varázsló család háza, hanem milyen az otthon, ahol szeretik őt.
A tanév sem indul könnyen: Ronnal nem jutnak be a 9 és 3/4. vágányra, nosza elkötik a repülő autót és azzal mennek el a Roxfortba, persze nem ússzák meg baj nélkül.
Amikor már elkezdődik a tanév, Harry életében több furcsa és ijesztő dolog történik: hangokat hall, ami más rajta kívül nem, kiderül, hogy párszaszájú (ért a kígyók nyelvén) és valaki megtámadja a Roxfort tanulóit. Elég ijesztő időszak: mindenki fél tőle, a folyosón kerülik, a könyv végére teljesen elbizonytalanodik magában (biztos, hogy a Griffendélben a helye?...).
Persze a trió kideríti, hogy mi áll a támadások hátterében és Harry újból szembenéz Voldermorttal és megismeri annak múltját.

Ami érdekes volt így visszatekintve: Dumbledore már itt kimondja, hogy Voldemort belehelyezte Harrybe lényének egy részét - vagyis már itt utal rá, hogy horcrux!
Ami hibát/következetlenséget fedeztem fel a könyvben: Tom Denem említi Hagridról, hogy "vérfarkaskölyköket nevel az ágya alatt", de hát azok átváltozott emberek, ami ki is derül a 3. részben!

Ez a rész nem annyira a kedvencem: 4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.