Diane Setterfield - A tizenharmadik történet

Ehhez a könyvhöz az Alexandra nagy akciója keretében jutottam hozzá, gondoltam teszek vele egy próbát, mert annyi jó értékelést kapott a molyon is. Nem döntöttem rosszul! :)

"Margaret Lea kisasszony egy angol kisvárosban éli nem túl izgalmas életét. Édesapja antikváriumban dolgozik, s mivel imádja a letűnt korok stílusát és történeteit, rég elhunyt írók életrajzának megírásával szórakoztatja önmagát és olvasóit. Egy nap azonban furcsa levelet kap Miss Wintertől, aki felkéri, írja meg az ő életrajzát is. A leghíresebb élő angol írónő életéről már sokan írtak, de minden biográfusának más és más élettörténetet mondott el.
A legfurcsább talán mégis az, hogy első művében, a címben ígért tizenhárom történet helyett csak tizenkettő szerepel. Vajon csak véletlenül maradt ki, vagy szándékosan nem került bele? Ez a sok rejtély elegendő ahhoz, hogy Margaret elfogadja a felkérést és elinduljon az írónő házába, ahol még több titok, meglepetés és szellemi kaland vár rá..."

Már az első három fejezet után éreztem, hogy ez jó könyv lesz :) Az első fejezetekben ismerjük meg Margaret Leát és apját, akik egy antikváriumot vezetnek, Margaret pedig a bolt felett lakik. Mesél a gyerekkoráról, aminek a könyvek, és a bolt volt a biztos pontjai. Miután megkapja a levelet Vida Wintertől és elutazik hozzá elmerül ő is - és az olvasó - Miss Winter meséjében a múltról, az igazságról. De nem válik unalmassá a történet, mert időről időre 'felbukkanunk' a múltból - Margaret beszámol az életéről az írónőnél, arról hogyan jegyzi le az interjúkat, és hogyan kezd el megbizonyosodni róla, hogy amiket hallott azok igazak. El utazik Angelfield-be, ahol Miss Winter élete elkezdődött és itt megismerkedik a múlt egy újabb szereplőjével.

Nem akarok többet írni a történetről, mert nagyon izgalmas, ahogy egymás mellé kerülnek a kirakós darabjai. Néha vissza is lapoztam, hogy jobban megértsem a dolgokat.
Egy különc család történetét olvashatjuk: már a nagyapával sem volt minden rendben, aztán ott van a furcsa testvérpár, az ikrek...
Ami kicsit zavart, hogy nem lehetett tudni mikor is játszódik ez a regény (1900-as évek közepén talán?) és nem tudtam, hogy Margaret hány éves lehet (30-40 között).
Rejtélyes családtörténet, tele titkokkal és az ikerlét élményével.

5/5 Kedvenc könyv lett! :)

Kedvenc idézeteim: (sokszor mintha rólam írna :D)

"Mindig is olvasó ember voltam; életem minden szakaszában olvastam és nem emlékszem olyan időre, amikor az olvasás ne a legnagyobb öröm lett volna számomra. Ugyanakkor nem mondhatom nyugodt szívvel azt, hogy amit felnőtt éveimben olvastam, ugyanolyan hatással volt a lelkivilágomra, mint a gyermekkori olvasmányaim."

"Az olvasás még sohasem hagyott cserben. Mindig ez volt az egyetlen biztos dolog."

1 megjegyzés:

  1. Ezt majd - ha esetleg valamikor összefutnánk suliidőben - kölcsönkérném. :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.