Márai Sándor - Eszter hagyatéka

március 06, 2010
Ezt a kisregényt ma olvastam ki, alig volt 100 oldal :)
A történet elég tragikus, és van benne valami abszurd.

A főszereplő Eszter, akinek a visszaemlékezéséből ismerjük meg az eseményeket. A cselekmény 1-2 napja játszódik a jelenben, és persze felbukkant a múlt, titkokra derül fény. A történet kicsit A gyertyák csonkig égnekre emlékeztetett.

Esztert meglátogatja a régi szerelme Lajos, aki (elég hülye módon) Eszter nővérét vette feleségül, Vilmát - született is két gyerekük, de Vilma pár év után meghalt. Ezután Eszter nem találkozott többet Lajossal és a gyerekekkel. Majd a jelenben táviratot kap tőle, hogy másnap meglátogatja őt.
Eszter visszatekint a múltra, bemutatja Lajost, akinek az alakját egyáltalán nem értettem, és nem tudtam együtt érezni vele. Hazug, átveri az ismerőseit, lop tőlük, végül Eszter feje felől is eladja a házát, de miért engedik ezt neki? Miért szereti mégis Eszter? Ezt nem sikerült megértenem. Lajosnak van egy monológja, amiben elmondja, hogy miért élt úgy ahogy élt, de számomra ez sem magyarázat. Miért vette el Vilmát, mikor Esztert szerette? Nem ésszerűek a cselekedetei, nagyon bonyolult figura. Egyedül Endre lát át rajta, és tőle fél is.
Eszter pedig egy szenvedő nő, aki csak sodródik az eseményekkel és nem sok mindent fog fel abból, hogy mi történik körülötte (pl.: nem tudja, hogy majdnem elvesztette a birtokot apja halála után ...), nem akarja, hogy "megmentsék": nem akar hozzámenni Tiborhoz, pedig mellette valószínűleg nyugodt, békés élete lenne, de nem tud szabadulni a fiatalkori reménytelen szerelmétől - Lajostól - ezért inkább vénkisasszony marad. Tragikus figura.
Azt sem értem, hogy miért adta oda végül a házat Lajosnak, pedig nagyon jó tudta, hogy nem fog rendbe jönni semmi, Lajos majd biztos beadja valami "szegényházba". Endrére se hallgat, elfogadja Lajos döntését, alárendeli magát neki, nem küzd az életéért.

A filmet is megnéztem délután, nagyon jó feldolgozás, a regény mondatait szó szerint idézik (kisebb-nagyobb kihagyással), 1-2 új jelenettel (pl.: a fényképezés - ebben is azt éreztem, hogy mekkora xys...., amikor mondja, hogy lefényképezi a családtagokat - Nunu is beáll a többiek közé, de Lajos bunkó módon megkéri, hogy ő fényképezzen, és ő áll be a helyére ... mintha Nunu nem lenne a család tagja...) Szóval a film csak megerősítette bennem, hogy ez a Lajos szörnyű alak ... A képi világ csodás, valahol a Balaton környékén forgatták a filmet, nagyon szépek táj"képek".

Nehéz egy regény, többszöri olvasást és elemzést igényel. Idén még tanulni fogok róla egyik órán, majd ha ott megokosodtam lehet, hogy írok még róla! ;)

A film előzetese:

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.