Joanne Harris

november 08, 2009
A neten böngészve találtam egy jó oldalt, ahol felfedeztem (azt hiszem már mondhatom, hogy az új kedvenc írónőm) Joanne Harris életrajzát, ami nagyon érdekes volt, a Csokoládé főszereplőjét magéról mintázta.
Szóval akit érdekel:Joanne Harris

"Egy kisvárosi franciatanárnő, akinek 40 nyelvre fordították le regényeit.
A francia vidéken játszódó pajzán, érzéki ínyenc-regényeiben a szerelem jelképeként az ételek irányítják az eseményeket.
Joanne Harris 1964-ben az angliai Barnsley-ben született, édesapja angol, anyja francia, nagyanyja állítólag boszorkány és gyógyító asszony volt. A nagyszülei édességboltja fölött nőtt fel. Otthon franciául beszéltek, a Yorkshire-i kisvárosban különcnek tartották a családot. Joanne bizonyos értelemben mindig amolyan kívülálló maradt. Angliában francia, Franciaországban angol.
Modern- és középkori nyelveket tanult Cambridge-ben, ez idő alatt könyvelésből tartotta fenn magát. Szülei példáját követve tanár lett, tizenöt évig egy fiúgimnáziumban tanított francia nyelvet. Ámde a vasárnap délelőttjeit, mialatt a lánya, Anouchka gyermekműsorokat nézett a tévében, írással töltötte. Regényt írt – a Csokoládét. A keserédes, ábrándokat kergető gasztronómiai mesét, amelynek ínyencségei még a megrögzött fogyókúrázókat is kísértésbe hozzák.
Az 1999-ben megjelent Csokoládé sikere után – amelyből Juliette Binoche és Jonny Depp főszereplésével Oscar-díjra jelölt film készült –, Joan Harris minden idejét az írásnak szentelhette. Azóta tíz regénye jelent meg, negyven nyelven adják ki a könyveit.
Harris mindmáig a szülőhelye közelében él a férjével, Kevinnel és Anouchkával. „Bár nem tökéletes, itt vannak a gyökereim, a barátaim – nyilatkozta. – Sokan furcsállják, hogy még mindig a szerény kis házamban lakom. Mégis mit képzelnek? Regényírásból megélni nem olyan, mint megütni a lottófőnyereményt.”

Önmagáról: Szeretek kószálni, heverészni, gitározni, papot hergelni, szelíden felforgatni az államrendet. Kedvelem a pityókás állapotot, a laza slamposságot, a rebelliót, a bűbájosságot, a fegyveres rablást, a ragyogó naplementéket, az Atlanti-óceánt, a teát és a teasüteményt.
Kedvenc időtöltése: olvasás, zene, séta, harcművészetek, TV, család, mozi…
Kedvenc filmjei: Volt egyszer egy vadnyugat, A jó, a csúf és a gonosz, Álom luxuskivitelben, Brazil, Amerikai szépség, Gépnarancs, Ponyvaregény, Hajlakk, Kill Bill, Ördögűzők, Éhség, 2001…
Kedvenc televízió sorozatai: Dr House, A Simpson család, Deadwood Az elnök emberei, Lost, A nevem Earl, Kung Fu…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.