Michelle Marly - Coco Chanel és a szerelem illata

Coco Chanel élete nem ismeretlen előttem, bár elég régen olvastam Henry Gidel életrajzát, ill. jó néhány éve láttam az Audrey Hepburn főszereplésével készített filmet. Ez a könyv az életének 'csupán' 3 éves periódusára koncentrál - ahogy a cím alapján sejthető, az ikonikus parfüm, a Chanel No. 5 megalkotását mutatja be.

A könyv 1919-ben indul azzal az éjszakával, amikor Gabrielle megtudja, hogy szeretője, Arthur Capel (Boy) szörnyű autóbalesetben életét vesztette. 
A gyászból barátnője, Misia és férje José Sert próbálja kihúzni. Misia ötlete volt hogy Coco kezdjen el foglalkozni azokkal a terveivel, amiket még Boyjal találtak ki. Ezek egyike egy parfüm, ami limitált példányszámban készülne a Chanel 100 leghűségesebb vevőjének. 
Coco fontolóra veszi a dolgot, és tökéletes ötletnek találja - egy illattal emléket állíthat szerelmének. 
Serték elhívják magukkal Velencébe, hogy kimozdítsák a letargiájából - itt ismerkedik meg Dmitrij Petrovics Romanovval, akivel újra élvezni tudja az életet, és a romantikát. Ám egy időre elválnak útjaik - Coco Párizsban beleveti magát François Coty segítségével a különleges parfümjének összeállításába, Dmitrij pedig Dániába utazik. 

Coco a nyaralás után a párizsi művészvilág köreiben megismerkedik közelebbről Igor Stravinsky (Sztravinszkij) zeneszerzővel és szállást ad neki és családjának. Az orosz zseni beleszeret Cocoba, és szerelmével ostromolja...

Ez a három éves periódus jól megmutatja milyen volt a befutott Coco Chanel élete: a kulturális élményeit, az alkoholmámoros éjszakákat a művészvilág kiemelkedő tagjaival, és a szeretőivel való kapcsolatát. A szórakozás mellett persze keményen dolgozik - vezeti a divatcégét, dolgozik a különleges parfümje megalkotásán, amihez az inspirációt egy, a nemesi orosz köröknek készített régi illat adja, amivel még Velencében 'találkozott'.
A történet végét ismerjük: 1921-ben megszületik az illat, ami tovább viszi a Chanel márka nevét, Coco sikert sikerre halmoz, viszont sosem házasodik meg. 

A könyv végén kapunk egy hasznos összefoglalót az említett szereplők későbbi életéről, ill. a könyv megírásáról. 

Ahogy beleolvasgattam a fent említett Gidel életrajzba a regény pontosan követi az ott is ismertetett eseményeket, pontokat. Nem volt könnyű dolga Michelle Marlynak, Coco előszeretettel alkotott meséket magáról, a munkájáról, hogy még titokzatosabb és kapósabb legyen. Szerintem jól sikerült megvalósítani az életrajzi tények regénybe formálását, a néhány üres pont vagy érzelem szükségszerű kitöltésével. Megismerjük a parfüm születését a barátnője, Misia által felvetetett ötlettől kezdve a legendásan egyszerű csomagolás elkészültéig.
Ami miatt nem voltam teljesen elégedett, hogy kicsit egyszerűnek éreztem Marly stílusát, nem mindenhol volt annyira gördülékeny, vagy épp ismételte önmagát. Ettől függetlenül ez egy jó kis regény, Coco Chanel életének egy szeletéről - romantikus regények, és Chanel rajongóknak kötelező! Illetve jó képet ad a "dübörgő '20-as évek" Párizsáról - olyan művészek fordulnak meg a regényben és Coco körül, mint a már említett Sztravinszkíj, Picasso, vagy Jean Cocteau - ill. orosz emigránsok a legkülönfélébb körülmények között. 

4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe
Oldalszám: 432
Ár: 3990Ft (Rendeld meg a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1919. Párizs.Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.