C. J. Redwine - Az árnyékkirálynő

Pár hete beugrott, hogy szeretnék meseátdolgozásokat olvasni (+ könyvajánlóhoz gyűjteni), ezt  a könyvet Eszter egyik videójában láttam és felkeltette a kíváncsiságom.

Az írónő a Hófehér és a Vadász film utáni csalódottságában írta meg ezt a történetet, amiben sokkal jobban kidolgozza a karaktereket, és olyan látványos és akciódús regényt írt, mint amilyen a fenti film volt. 

A Hófehérke mese klasszikus elemei megvannak a könyvben, de egy pörgő fantasy-regénybe átdolgozva, ahol a hercegnőnek varázsereje van, a herceg félig sárkány, és a gonosz boszorkány gondolataiba is beleláthatunk.

forrás
Ravenspire birodalmát csellel szerezte meg Irina, aki húgát és annak családját tette tönkre ennek érdekében. Lorelai, a fiatal hercegnő már gyerekként érzi, hogy nagynénje elbájolta az egész kastélyt kezdve apjától, a lány öccsén, León keresztül, a szolgákig.
Amikor a kislány szembeszáll vele, Irina megmutatja az igazi valóját - megöli a királyt, félig lerombolja a kastélyt. A trónörökösök el tudnak menekülni Gabril, a testőrparancsnok segítségével, aki pótapjuk lesz és későbbiekben a kiképzőjük. 

A történet 9 év után folytatódik: Ravenspire népe éhezik, a gonosz királynő teljesen kiszipolyozza a földet, az emberek sorra halnak. Lorelai, Leó és Gabril apró csínyekkel, rablásokkal igyekeznek élelemhez juttatni a rászorulókat és felkészülni az Irina elleni támadásra. 

Közben a szomszédos birodalomban, Eldrben szörnyű ogretámadás fenyegeti az embereket, a királyi család meghal, kivéve a két legfiatalabb testvért. Kol, és húga, Brig teljesen magára marad - nekik kell megvédeni a népüket. Kol elindul két barátjával, hogy segítséget kérjen a nagyhatalmú Irinától - bármi is az ára...
Ahogy sejthető a két csapat összetalálkozik, közös kalandokba bonyolódnak. Tele van veszélyekkel, feszültséggel, fájdalommal és vérrel ez a történet...
A térképet imádtam a könyv elején!
forrás
Lorelai egyáltalán nem az a naiv kis hercegnő, akit a klasszikus mesében megszokhattunk, hanem egy igazi harcos, aki nem hagyja, hogy a fájdalma, vagy a gyásza fölé kerekedjen. Szimpatikus volt ez a karakter: okos, előrelátó és nagyon erős. Aki nézi/nézte az Once upon a time sorozatot: ahhoz a Hófehérkéhez tudnám hasonlítani, csak keményebb és fiatalabb verzióban ;)

Kol és a népe érdekes adalékot hozott a 'sima' trónvisszaszerzős-menekülős történethez: emberek, akiknek két szíve van, az egyik sárkányszív és át tudnak változni sárkánnyá.

Ami még jelentős különbség a meséhez képest: Lorelainak is van varázsereje, amit sokáig nem használhat, mert Irina megérezné és egyből levadászná őket. Ahogy haladunk a történetben ez az ereje egyre jobban kibontakozik és erősödik. Nagyon tetszett, hogy a hercegnő nem 'csupán' harcos, hanem boszorkány is. A varázslás is érdekesen volt megoldva - mindig valamihez kapcsolódott az ereje (földhöz, vízhez), és annak a "szívét" kérte, hogy segítsen.

Összességében egy jól sikerült átdolgozásról van szó - kellően izgalmas, érdekesen hozta a mese klasszikus elemeit (alma, csók, 'törpék'), de jóval több annál. Ami egy kicsit visszavett néha az olvasmányélményből a furcsa hasonlatok, esetlen leírások, a varázsigék alkalmazása - nem tudom ez a fordításnál alakult így, vagy az eredeti is ilyen. Egy karaktert szinte feleslegesnek éreztem (Leo-t), de sokban nem változtatott a történetben. Ettől elvonatkoztatva szerettem ezt a könyvet :)

Ahogy néztem megjelent már a 'sorozat' következő része (The wish granter), de ez csak annyiban tartozik ide, hogy ugyanabban a világban játszódik.

4/5

Kiadó: Twister Media
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: The Shadow Queen
Sorozat: Ravenspire 1.
Oldalszám: 416
Ár: 3490 Ft Rendeld meg a kiadótól ;)
Borító: 5/5

Rövid bemutatkozás az írónőtől - videó

Fülszöveg:
Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire. A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét. A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.