Christian Grüning - Az eredményes tanulás titka

Christian Grüning volt jogászhallgató ebben a könyvében az évek során kidolgozott és bevált tanulási módszereiről és ezeket alátámasztó tanulmányokról mesél, olvasmányosan, sok színes ábrával.

A tanulásról való tanulás nem volt ismeretlen számomra, egyetemen van /volt tudásmenedzsment óránk, ahol már előkerült a téma. De ott főleg a tudásmegosztásáról volt szó, rövid ideig foglalkoztunk magával a tanulással, ez a könyv viszont az egyéni tanulási folyamatok hatékonnyá tételéről szól. 

A Grüning-féle tanulási ciklus jól összefoglalható:
1. gyorsolvasás - strukturáló olvasás,
2. elmetérképezés (kulcsszavazás),
3. a tanulás biológiai aspektusai és a memorizálási technikák (ismétlés)
4. alkalmazás, előhívás. 

forrás
A könyv a fenti lépéseken vezet át, sok példával, tanulmány-részlettel és illusztrációval. Ami tetszett, hogy az alapoktól mutatta meg a tanulási folyamatot - pl.: az agy vázlatos felépítésével és működésével kezdte (hüllőagy -> limbikus rendszer -> nagyagy - az információk útvonala, kitért az agyféltekék működésére, a tanulási görbékre). 

Az olvasási sebesség növelésére több gyakorlatot is ad, én este fáradtan 230 wpm-t mértem (wps=szó per perc), egy hétvégi napon meg 300 wpm-t, az átlag elvileg 160-240 wpm között mozog, de Grüning szerint a könyvében szereplő gyakorlatokkal ezt 600-800 wpm-re is fel lehet tornázni!
"Mindenki ismeri az „önbetelesítő jóslat” kifejezést. Már bukásra is ítéltük magunkat. Tanulásnál ugyanis a hozzáállás a döntő. Akár azt hisszük, hogy valami sikerülni fog, akár azt, hogy valami nem fog működni, mindkét esetben igazunk lesz."
A Pinterest (is) tele van hasonló segítő ábrákkal
A tananyag feldolgozására is több tippet ad, pl: a tanulnivalót kulcsszavak segítségével, elme/struktúratérképekkel dolgozzuk fel, jó ha minél több érzékszervünket bevonuljuk a tanulási folyamatba (nem csak a látást és a hallást, hanem a tapintást, szaglást és ízlelést is). Itt is megjelenik a Pomodoro módszer egy változata, vagyis, tanuljunk szünetekkel - 30-40 perc tanulás után be kell iktatni egy 5 perces szünetet, közben az agyunk elraktározza az infót, eddig teljesen más tevékenységet végezzünk (együnk, igyunk, törüljünk port, stb), utána frissebben állhatunk neki a következő egységnek.

Fontos a hozzáállás, a motiváció tisztázása, és itt is előjött a stressz hatása és kezelése, mint Anna Black könyvében amit januárban olvastam. Ebből is látszik, hogy több téma összefügg: pszichológia, biológia, motiváció, stresszkezelés, hatékony időgazdálkodás --> jobb élet.

Az időgazdálkodásnál van egy feladat, ahol az életünk szerepeit kell összegyűjteni, azt ajánlja, hogy max 7 ilyen életszerepünk legyen és hetente legalább egy órát fordítsunk mindegyikre, ekkor kiegyensúlyozottak leszünk. Itt megint eszembe jutott, hogy mire nincs időm jelenleg és mire szeretnék fordítani - sport pl., szóval ebben is jó volt, hogy ráébresztett az időgazdálkodásom felülvizsgálatára. 

Ami teljesen újdonság volt számomra, az az ismétlés fontossága - ahhoz, hogy mélyen rögződjön valamely információ egy nap, egy hét, egy hónap és 6 hónap távlatából újra-meg újra át kell ismételni. Ez jól fog jönni most nyáron a záróvizsgára való felkészülésben.

Tetszett ez a könyv, bár vannak részei, amiket nem fogok alkalmazni - jelenleg - pl. az olvasásom még gyorsabbá tételek, vagy a különféle memoriázálási technikák (amikkel évszámokat lehet pl. jól megjegyezni), de jó szívvel ajánlom, mindenkinek aki szeretne kicsit hatékonyabb lenni, és nem csak a tanulás* területén. *Ami viszont már mindenkinek az egész életén átívelő folyamat, tudjátok: LLL! :)
Sajnos a könyvben hivatkozott honlap, ahonnan segédanyagokat lehetne letölteni már nem él, és nem is igen találtam erről a német úriemberről semmit... :(

4/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Garantiert erfolgreich lernen
Oldalszám: 172
Ár: 3290
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Az eredményes tanulás titka többrétű: motiváció; koncentráció; stresszmenedzsment; időgazdálkodás; memória. A könyv gyakorlatainak elvégzése után gyorsabban és – ami még fontosabb – értőbben fogunk tudni olvasni (gyorsolvasás). A komplexebb információkat is könnyen az agy működési szabályainak megfelelően tudjuk majd feldolgozni, és fáradság nélkül hozzá tudjuk kapcsolni a már meglévő tudásunkhoz (elmetérképezés). Az így megszerkesztett tudás könnyen újraszerkeszthetővé válik, hogy a kellő pillanatban rendelkezésre álljon (memorizálási stratégiák és mnemotechnika). Ezt a folyamatot erősíti a helyes időgazdálkodás. Megtanuljuk, hogyan javítsuk koncentrációképességünket, és hogyan alakíthatunk ki erős motivációt a fontos feladatok elvégzéséhez. És mindezt lehetőleg stresszmentesen. Hihetetlenül hangzik, ugye? A szerző már egyetemi tanulmányai alatt létrehozta saját, továbbképzéssel foglalkozó egyesületét. Egy tehetséggondozó alapítványnál gyerekeket készített fel a memória-világbajnokságra, ekkor kezdett el a hatékony tanulási- és munkatechnikák területével elmélyülten foglalkozni. A képzési intézet vezetői feladatai mellett egyetemi docensként és gazdasági mediátorként tevékenykedik."

3 megjegyzés:

  1. Óóóó ezt el kell olvasnom, főleg az időgazdálkodásos rész miatt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, én csak ajánlani tudom! :) Olvasmányos, jó kezdő könyvnek a témához ;)

      Törlés
  2. Hasonló témában mit ajánlanátok még?

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.