Claire Tomalin - Charles Dickens élete

Az év végi lendületem még tartott, legyűrtem az idei vcs listám 10. könyvét, amit amúgy két éve karácsonyra kaptam.
Claire Tomalintől már olvastam a Jane Austen életrajzot, és ennek a könyvnek a megjelenését is nagyon vártam, mert Dickens az egyik kedvenc szerzőm - igaz csak a legismertebb műveit olvastam. 

Ez az életrajz, a Jane Austeneshez hasonlóan nagyon részletes, kezdve azzal, hogy az első 40 oldal csak a képek jegyzéke, térkép és a személyek felsorolása. Amúgy ezt nem tudom miért nem a végére tették, a 100 oldalas hivatkozásjegyzék mellé.... A kezdeti ijedelmem, hogy 'úristen mekkora ez a könyv' rájöttem, hogy nem kell annyira félnem, mert a kiadás is becsapós (vastag lapok, margók, és nagy betűk) és eléggé olvasmányos.

Dickens 18 évesen
forrás
Amúgy ha már elkezdtem kritizálni a kiadást, akkor folytatnám azzal, hogy nem értem ez a szép haskötő miért nem a borító része - a türkiz csík és cím nélkül olyan furán üres a könyv borítója. A másik, hogy miiiért ilyen istentelenül nagy és nehéz? Komolyan megfájdult a kezem ha több órán át olvastam, márpedig úgy érdemes belemerülni... Ja és a képeket is simán be lehetett volna tenni a könyv hátuljába, nem értem miért kellett megtörni a középső fejezetet vele. Oké, befejeztem!

A Dickens család, Charles gyerekkora, fontos élményei után szinte évre lebontva végigvezet a pályáján a könyv, az aktuális munkáit és barátait is bemutatja. A legtöbb fejezet hasonló felépítésű: aktuális barátságok, utazások, munka, melyik művön dolgozott (annak rövid tartalma, szóval spoilerveszély ;)).

Dickens kb 40 éves koráig nagyon szimpatikus személy - jótékony, kreatív, vicces, életvidám ember, igaz feleségével nem a legjobb a kapcsolata és kb csak 'szexrekellesz' a viszonyuk és még csodálkozik, miért születik már a 10. gyereke...

forrás
Érdekes élete volt, a nehéz gyerekkori élményeit főleg a Copperfield Dávidban írta meg. Az élete derekán - fránya kapuzárási pánik! - megkattan és borít szinte mindent maga körül. Eléggé ellentmondásos személyiség, mert szívesen segített pl az ismeretlen prostituáltaknak (egy otthont hozott létre nekik), de a saját családjának feketebárányait, gyenge jellemeit kész volt pár rossz húzás után kizárni az életéből.

Claire Tomalin korábbi művének kutatásait (The invisible woman - amiből 2013-ban film is készült, Ralph Fiennes rendezésében és főszereplésével - meg kell néznem!) is beledolgozza ebbe a könyvbe - vagyis tényként kezeli Dickens szerelmi kapcsolatát a nála sokkal fiatalabb Nelly Ternan színésznővel. A korai életrajzírók tapintatosan hallgatnak erről a kapcsolatról, de Tomalin kutatásai elég meggyőzőek.

Összességében egy nagyon érdekes személy élete bontakozik ki előtünk, olvasmányos, de sok adattal szolgál, a művek keletkezésének körülményeiről is szót ejt, egyszóval egy komplex életrajz. A magyar kiadás meg hagy némi kívánnivalót maga után...

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: Charles Dickens. A Life
Oldalszám: 628
Ár: 4300 Ft
Borító: 4/5


Fülszöveg:
"2012-ben ünnepli a világ Charles Dickens születésének kétszázadik évfordulóját. A mai napig olvassuk regényeit, karcolatait és karácsonyi történeteit – de mennyit tudunk az életéről? Nagyanyja egy főúri házban volt házvezetőnő. Apja tisztviselő a haditengerészetnél, már amikor nem ül az adósok börtönében. Dickens tizenkét éves, amikor elhelyezik egy cipőpasztagyárban – és magára hagyják. Anyja a kisebb testvérekkel a börtön környékén él, a kiskamasz Charles pedig szobát bérel és beosztja heti fizetését. Elhatározza, hogy ő soha nem fog anyagi gondokkal küzdeni. Egy év múlva apja szabadul, a család újra egyesül, de Dickens megtanulta a leckét: csak magára számíthat. Tizennyolc évesen parlamenti gyorsíró, huszonkét évesen Boz álnéven kiadja első kötetét, huszonöt évesen férj és apa, és megjelenik A Pickwick klub. Innentől pedig nincs megállás. Tíz gyerek, másfél tucat regény, két végén égő gyertya, egy új, nagy szerelem és ötvennyolc évesen a halál. Claire Tomalin, a legnépszerűbb angol életrajzíró ( Jane Austen élete) ismét bölcs, együttérző, alapos életrajzot írt egy nagy íróról, aki nem volt tökéletes, csak zseniális."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.