Rachel Cohn&David Levithan - Dash és Lily – Kihívások könyve

december 01, 2015

Úgy tűnik ebben az időszakban csak ilyen bájos YA könyvekre van agykapacitásom. Ideális karácsonyi történet és ajándék - ahogy az Audrey - kiskamaszoknak, vagy megfáradt felnőtteknek. ;) 

Dash egy 16 éves srác, aki New Yorkban él. A szülei elváltak, és ő trükkösen elintézi, hogy egyedül maradjon otthon karácsonykor. Gondolhatnánk, hogy milyen szomorú ez az egész, de Dash önálló és jobban szereti a saját társaságát, mint a képmutatást.
A kedvenc könyvesboltjában böngészve megakad a szeme egy piros noteszon a Salinger könyvek tetején, amiben egy kihívásra bukkan. A nyomokat követve rájön, hogy egy korabeli lány, Lily 'játszik' vele és egyre kíváncsibb lesz. Persze ő is kitalál néhány trükkös feladadot. 
Lassan már Lilynek se a karácsony szent ünnepe lesz a legfontosabb december végén, hanem annak az ismeretlennek a gondolatai, amit a piros noteszben oszt meg vele.

tumblr
A történetet felváltva olvashatjuk a két fiatal szemszögéből: Dash nem épp egy idilli családban él, Lily viszont az ellentéte - imádja a karácsonyt, a családját és jól elvan ebben a védő környezetben. 

Megismerjük kettejük kalandjain New York klassz helyeit, és persze izgulhatunk hogy egymásra talál-e ez a két ellentétes szereplő.

Ami tetszett: New York, a karácsonyi hangulat, a noteszes kihíváskaland, az hogy nem ment túl könnyen az egymásra találás, bár a vége kitalálható, és Lily fejlődése (bár néhol elcsodálkoztam, hogy most komolyan ilyen kis infantilis néha? :D).

Ami nem tetszett: a szájbarágós mondatok, el nem tudom képzelni, hogy emberek így beszéljenek, oké hogy ez regény, de nem kéne a 16 éves kamaszok szájába ilyen életbölcsességeket adni.

Összességében tetszett, jó kis karácsonyra hangolódás volt, gyorsan olvasható ne csapjon be benneteket a 'duci' :D kiadás. 

4/5

Kiadó: Tilos az Á
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Dash and Lily's book of dares
Oldalszám: 280
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!"

2 megjegyzés:

  1. Tegnap végre elkezdtem, jaj, annyira imádom! :) Ha valamit kifogásolnom kéne, akkor Dash irományai Lilynek, azok túl "mélyek" a többi szöveghez képest (nem tudom, te erre utaltál-e), viszont állati jó hangulata van, egy csomó gyerekkori emléket felhozott bennem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy beszippantott. Igen azok is, meg a párbeszédei döcögősek, nem életszerűek szerintem. A hangulat viszont tényleg csillagos 5-ös :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.