Stefan Spjut - Stallo

Ez a könyv az esszenciája az utóbbi időszakom komfortzónámból kilépő olvasásaimnak: 'északi' író műve (svéd), thriller, mitológiával és a természetfeletti lényekkel (bár az utóbbit mindig szerettem).

1978 nyarán egy dalarnai (közép-Svédország) erdőben nyaral egy anya a kisfiával. Az erdő közepén álló házban elég nomád körülmények uralkodnak, de jól megvannak itt, az anya olvas, a kisfiú felderíti az erdőt. Egy nap azonban a fiú eltűnik...

2004 a könyv jelene, három szálon fut tovább a történet - Susso a fiatal lány, aki természetfeletti lényekkel foglalkozó honlapot üzemeltet. A kriptozoológia útján tájfotós nagyapja fényképe indította el, aki utolsó repülésén egy medve hátán lovagoló emberszerű lényt örökített meg. A családi hagyomány részévé vált a kép, ahogy a tájfotós nagyapa emlékének ápolása is a szuvenír bolton keresztül.
"A kriptozoológiai kutatásokat pontosan az efféle magyarázatok tartják életben. Egy kriptid vagy egy rémlény létezése sosem cáfolható, legfeljebb bizonyítható. Na persze egyelőre még ez utóbbira sem került sor. A vallási meggyőződések is hasonló alapokon nyugszanak, s ettől olyan szilárdak."
John Bauer illusztrációja
pinterest
Susso anyja, Gudrun, az apai hagyatékot ápolja és vezeti a család boltját, és próbálja megtalálni az egyensúlyt lánya támogatása és a természetfelettibe vetett hite között.

Susso egy nap hívást kap egy idősebb asszonytól, aki Jokkmokk mellett él és azt állítja, hogy egyik nap egy furcsa, emberforma lény jött a háza végébe és bámulta őt, meg az unokáját. Sussonak több se kell, elmegy az asszonyhoz és felszerel egy kamerát. Sikerül is lekapnia a lényt, ami úgy néz ki mint egy öreg törpe, de van valami furcsa a szemében...

John Bauer illusztrációja
pinterest
Nem sokkal ezután az idős hölgy unokája, Mattias eltűnik és az első számú gyanúsított ez a törpe lesz, a "vaikijauri ember". Susso, anyukája, és Susso barátja ('exe') saját szakállukra elkezdenek nyomozni, mivel a rendőrök nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a vaikijauri ember nem egy pedofil gyerekrabló, hanem egy troll, egy stallo. Hárman bejárák Svédország szinte egész részét, az északi Kirunából, le egészen a Vättern tóig, Stockholmban is megfordulnak.
Az ő történetükkel párhuzamosan megismerjük a 'másik oldalt', Seved és családja történetét, egyre jobban árnyalódik a kép: nem állíthatjuk, hogy ők lennének a gonoszok, csak más feladatot szánt nekik a sors...

A filmszerű leírásokkal, a nagyon erős hangulatteremtéssel már az első oldalak után megvett magának az író. Az utóbbi egy hétben teljesen hozzám nőtt ez a könyv, furcsa lesz majd újba kezdeni.

Nem mondanám igazi thrillernek, vagy legalábbis ez alapján a címke alapján én több rémületes eseményre számítottam. Na nem mondom, hogy ne lenne ijesztő, borzongató több helyen, de számomra ez még épp kezelhető mennyiség. A befejezés viszont nagyon passzolt az egésznek a hangulatához, nem hagy nyugtot az olvasónak.
"A stallo a számi mondavilág rémalakja. Troll. Hatalmas, förtelmes lény, melyet a sámándobokon lehet látni. Vérszomjaés és elvetemült. Bolondul az emberhúsért."
Tetszett a váltogatott nézőpont, bár Gudrun E/1-es elbeszélése kicsit kilógott a könyvből.
A természetfeletti szál nem uralkodott el a könyvön -  inkább naturalista, a svéd mindennapokat (is) bemutató nyomozós történet, aminek a hátterében ott bújkáltak a letűnt korok lényei és mítoszai. Nem rágott a szánkba semmit, fokozatosan tudtunk meg többet a stallokról, az erejükről, az életükről és velük kapcsolatba kerülő több ember története is érdekes volt.
tumblr

Tetszett, hogy a svéd kultúra több fontos alakját is beszőtte a sztoriba - John Bauert, aki a 1900-as évek elején élet és alkotott, ahogy látható illusztrátor volt és svéd népmesék ihlették meg. Ezen kívül többet foglalkozik a svéd rádió aranykorából ismert Sven Janninggal, és megemlíti Selma Lagerlöföt (akitől szeretnék már olvasni valamit :)).

Összességében tudom ajánlani ezt a könyvet, mindenkinek, aki érdeklődik a svéd ('északi') írók művei - világa iránt, vagy szereti a mitológiát, vagy a naturalista nyomozásba oltott thrillert.


5/5

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 636
Eredeti cím: Stallo
Ár: 4490 Ft
Borító: 5/5 (a többit elnézve szerintem a magyar lett a legötletesebb, és legjobban ez illik a történethez)

Részlet
Cikk a könyvfesztiválos könyvbemutatóról - prae.hu
Barangolás - Svédország

Fülszöveg:
"1977. Lappföld. Svédország vezető természetfotósa rendkívüli képet készít kisrepülőgépe fedélzetéről. Egy medve látható rajta, hátán furcsa lényt cipel. A fotós szerint egy troll lehet. Ez idő tájt nyoma veszik egy kisfiúnak az egyik dalarnai erdőségben. Az édesanyja szerint egy óriás rabolta el. Soha többé nem kerül elő.2004. A fotós unokája, Susso saját kriptozoológiai, azaz mitikus lények felbukkanásaival foglalkozó honlapot üzemeltet. Amikor egy idősebb nő felhívja, és beszámol egy törpenövésű, szőrös kis lényről, akit a telke körül látott ólálkodni, Susso azonnal a helyszínre siet, és térfigyelő kamerát szerel fel. Amikor a nő unokája is eltűnik, az egyetlen nyom a kamera homályos képe a furcsa lényről…Spjut trolljai elemi erővel sűrítik magukba a meg- és felfoghatatlant: azt, amitől rettegünk, de megismerni vágyunk, sőt, üldözünk. A Stallo különleges thriller, amelyben a feszültséget a természetfeletti misztikuma erősíti, olyan szuggesztív valóságosságot kölcsönözve így a trolloknak, amilyennel ritkán találkozik az olvasó."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.