Blake Crouch - Wayward Pines

Jeffi bejegyzése keltette fel a figyelmemet erre a könyvre, és mivel igyekszem - még mindig :D - nyitni az új műfajok felé ezért beszereztem a Gyilkosság a világvége előtt-tel együtt. 

Néhány információmorzsa birtokában (titkosügynök, Twin Peaks-beütés, amerikai kisváros) kezdtem el olvasni a könyvet és egyre több kérdésem lett. Ki ez az Ethan Burke? Tényleg titkosügynök? Mit csinál valójában Wayward Pinesban? Megőrült, vagy valami tényleg nincs rendben a városban?

Ouray (Amerika, Colorado állam),
a hely ami megihlette az írót
pinterest
Ethan egy patakparton ébred, összeverve, iratok, pénz és telefon nélkül. Elindul felfedezni a várost és eljutni a kórházig, vagy bárhová ahol segíteni tudnak neki. Rájön, hogy a Wayward Pines nevű kisvárosban van, amit fenyőerdők, magas hegyek vesznek körül, a lakói boldognak és barátságosnak tűnnek, de mégis nem jut velük egyről a kettőre. A kórházbeli nővér nem tudja, hol vannak a személyes tárgyai, a seriffre mutogat, aki szintén visszairányítja a kórházhoz. Ethan egyre idegesebb, az amnéziája kezd eloszlani: emlékszik egy balestre, a megbízásra, ami miatt a városba jött, de mégis egyre több a kérdés és a furcsaság körülötte...

Ethan nagyon kemény legény, hihetetlen hogy mennyi fájdalmat, sérülést és lelki gondot képes elviselni, és küzdeni, hogy rájöjjön a dolgokra. Kapunk néhány visszaemlékezést az iraki szolgálati idejéből, - na hát itt is szívtam a fogam, hogy mi lesz vele, úristen, ezt én nem bírom olvasni.

Ouray (pinterest)
Egy nagyon furcsa helyzetet teremt az író, érdekes kérdéséket vet fel az emberi viselkedéssel és egy lehetséges világgal kapcsolat. Nekem sikerült egy kicsit elspoilereznem magamnak a Könyves Magazin egy félmondatával a regény egyik kulcsfontottású jellemzőjét (spoiler: apokaliptikus - ezért nem is címkéztem itt scifnek, vagy disztópiának, ami miatt olvasás előtt rájöhet valaki, hogy miről is van szó.)

Tényleg komfortzónából kilépés volt nekem ez a könyv - thriller, tele fájdalommal, titkokkal és hátborzongató eseményekkel. Nagyon gyorsan olvasnitam, amikor volt rá időm, mert hajtott hogy rájöjjek mi folyik itt. 
A könyv végén a kérdések nagyjára választ kapunk, de egy olyan elképesztő információval zárul a könyv, hogy érdekel a folytatás, annak ellenére, hogy nem igazán az én könyvem, és sok volt nekem a fájdalom és a borzongás. A tv-sorozatra kíváncsi vagyok, lehet hogy belenézek majd (premier május 14 ;)).
Ethan Burkot Matt Dillon alakítja a sorozatban
pinterest
Érdekesség: A Fox csatorna tv-sorozatot készít a trilógiából, május 14-én tartják több országban a premiert.
A kiadó oldalán kapható a trilógia, 30%-al olcsóbb ha mind a hármat megveszitek ;)
Részlet a könyvből.
Négy érdekesség a könyvekről
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 288
Eredeti cím: Pines
Sorozat: Wayward Pines 1.
Ár: 2980 Ft
Borító: 4/5 (jobban tetszett az első magyar borító, örültem amikor a kezembe fogtam és rájöttem, hogy csak a védőborító a fekvőEthanos :D

Fülszöveg:
"Ethan Burke különleges ügynök világos küldetéssel érkezik az idahói Wayward Pines-ba: meg kell találnia és haza kell juttatnia két társát, akik egy hónappal korábban tűntek el az idilli kisvárosban. Mielőtt azonban felvehetné a kapcsolatot a helyi erőkkel, baleset áldozata lesz. Kórházban tér magához, igazolvány, mobiltelefon és aktatáska nélkül. S bár a személyzet nagyon kedves vele, őt mégis nyugtalanítja valami.Ahogy telnek a napok, Ethan nyomozása egyre több kérdést vet fel. Miért nem tudja felhívni a feleségét és a fiát? Miért nem hiszik el a helyiek, hogy ő különleges ügynök? S mi célt szolgál a várost körülvevő elektromos kerítés? A lakosokat akarják bent tartani vele? Vagy valami mást odakint? Nyomozásának végére Ethan szörnyű dolgokra döbben rá: talán soha nem jut ki élve Wayward Pines-ból, mert ő már nem ugyanaz az ember, aki egykoron volt."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.