Gustave Flaubert - Bovaryné

Elég lassan haladok az idei várólistacsökkentő listámmal, mondjuk direkt 'nehéz' könyveket válogattam össze :) Talán ősszel bele tudok húzni és idén sikerül is teljesítenem ... bár amennyi új könyvem még van, reménytelen vállalkozásnak tűnik.

Charles Bovary egy nem túl idilli házasságból született fiú, aki orvosnak tanul és egyik páciense lányába szeret bele. Emma örül, hogy kiszabadulhat a megszokott életéből, nem volt még szerelmes sosem. Hamar csalódik a férjében, rájön, hogy nincs benne semmi különleges. A fiatalkori regényeiben olvasott szerelmet és szenvedélyt sem tapasztalja meg az oldalán. Többre vágyik, izgalomra, mivel ezt nem kapja meg lelkibeteg lesz, szegény papucs férjét aggasztja az állapota ezért egy másik kisvárosba költöznek. Itt egy darabig jól is érzi magát Emma, gyerekük is születik, ám még mindig unatkozik, végül szeretője lesz és szép lassan tönkreteszi a házasságát, elherdálja a férje vagyonát, amíg el nem bukik végleg...
"… hát nem tudja, hogy bizonyos lelkek örökös gyötrelemben élnek? Az ilyen lelkek hol ábrándokhoz, hol a cselekvéshez folyamodnak, hol a legtisztább szenvedélyhez, hol a legvadabb élvezetekhez …"
Emma is ilyen lélek, nem talál boldogságot az életében, vagy csak nagyon rövid ideig tartót. Nem volt élvezet olvasni a könyvet, alig vártam, hogy a végére érjek! Hiába klasszikus, hiába a romantikus irodalom kifigurázása, nem kellemes nőként egy ennyire tehetetlen és szerencsétlen szereplőről olvasni.

3/5

Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: Madame Bovary
Oldalszám: 330
Ár: 880 Ft
Borító: 1/5

Érdekesség:
Több filmes feldolgozása is készült, a legújabbat jövőre mutatják be Mia Wasikowska (Alice Csodaországban, Jane Eyre) főszereplésével!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.