Kate Furnivall - Szentpétervár ékköve

Az orosz szerető és a Lydia titka után elérkeztem az Ivanonva lányok utolsó történetéhez, ami csavaros módon visszatér a múltba - Lydia anyja, Valentina életének fordulatait ismerhetjük meg.
"Valentina éppen a családi birtok erdeiben barangol, amikor váratlan és ijesztő események sorozata alapjaiban megváltoztatja az életét. A forradalmárok felrobbantják a nyaralójukat és a húga lebénul. Az arisztokrata származású Valentina Ivanova II. Miklós cár pénzügyminiszterének lánya, s most szembesülnie kell az omladozó cárizmus minden szörnyű következményével. Úgy érzi, meg kell keresnie útját az életben. Közben folyamatosan harcban áll családjával, mivel nem akar fejet hajtani apja akarata előtt, hogy egy előre elrendezett szeretetlen házasságra lépjen a fiatal és tehetős orosz gróffal. Az erős akaratú, lázadó Valentina beleszeret Jens Friisbe, az egyenes jellemű és szenvedélyes dán mérnökbe. Mindent elsöprő szerelmük örökre összeköti az életüket. Mindeközben Szentpétervárott folyamatosak a zavargások. A fényűző nemesség és a munkásosztály között egyre nagyobb a szakadék. A cár és a Duma “egymás torkának esnek”, s az elegáns, pazar cári udvarnak meg vannak számlálva a napjai…"
Az orosz szeretőben találkozunk először Valentinával - ahol lánya szemszögéből látjuk: szereti alkoholmámorba fojtani a gondjait, inkább elmenekül a problémák elől, gyűlöli Oroszországot és a bolsevikokat, akik menekülésre kényszerítették és akik miatt elvesztette szerelmét Jenst. Ebben a könyvben megismerjük az előzményeket: azt, hogy miért vált olyanná Valentina amilyen, és honnan indult a talpraesett Lydia anyja.
A fülszövegben minden fontos eseményt megemlítenek - ami érdekes volt a könyvben, hogy a kommunizmus eszméjének elterjedését figyelhetjük meg mindkét szemszögből. A munkásosztály több képviselője szerepel és a helyzetük leírása, Viktor Arkin személyében pedig egy 'lázítót' is megismerünk (a feladata alapján hasonlít Csangra). Valentina és a hozzá hasonló gazdagok világába is betekinthetünk, de nem mondhatjuk egyik oldalra sem egyértelműen, hogy ők a rosszak. Ezt a könyv egyik pozitívumának tekintem - megismertet azzal a korral, ami egyébként nem vonzana, de a romantikus környezet miatt érdekessé válik számomra. Valentina hiába született egy gazdag családba, nem akar tétlenül élni, vezeklésképpen húga, Kátya balesete miatt ápolónőként akar dolgozni - és akárcsak Lydia, ő is erős személyiség, aki keresztülviszi a terveit. Jens Friis a Dániából érkezett mérnök sem a tipikus gazdag elnyomó - Szentpétervár csatornahálózatának kiépítésén dolgozik, az a célja, hogy normális körülményeket teremtsen a szegényeknek is (szenny- és ívóvízhálózat kiépítésével).
Visszatérő alak Viktor Arkin, aki a bolsevikok fontos tagja, tüntetéseket szervez, bombákat robbant és kémkedik. Egyértelműen ő sem gonosz, és ezt látja Valentina is, hiába okoz fájdalmat a gazdagokat, akiket elviekben megvet, mégis vonzódik az Ivanonva nőkhöz.
A előző két regényből a kedvenc szereplőm is visszatér: Liev Popkov,  a nagy kozák, aki Valentina apjánál szolgál lovászként, a kapcsolata Valentinával hasonlít a Lydiával valóra - itt is a segítő, védelmező bokszzsákként jelenik meg.
A történelmi események mellett a romantika sem marad el  - Valentina és Jens elég nehezen lehetnek egymáséi (a szó másik értelmében viszont egész hamar ;) ), több akadályozó tényező is a közös életük elé áll...
A cselekményt néhol vontatottnak éreztem, túl sok volt nekem a szenvedés és mert tudom mi lesz a szerelmesek sorsa.
(Spoiler: azért Raszputyin jövendölése nem volt semmi - kis kacsintás az olvasó felé, aki olvasta már Lydia titkát: "Benned egy leány növekszik, aki egy napon kiragadja majd az apját a tüzes pokol szájából.")
Aki még nem olvasta egyik könyvet sem kezdheti ezzel a trilógiát, vagy akár a megjelenés időrendjében is (1. Az orosz szerető -2007, 2. Lydia titka - 2009, 3. Szentpétervár ékköve - 2010)

Még egy megjegyzés a magyar kiadásról: a fordítás jó volt - nem voltak olyan nyelvi esetlenségek mint A orosz szeretőben, de a tördelés borzalmas volt - a fejezetek között (ha nem új oldalon kezdődtek) kb 5-10 cm üres hely volt, ami teljesen felesleges és zavaró volt; a másik a nézőpontváltásokat sokszor nem különítették el új bekezdésbe - szóval olvasom olvasom, és rájövök, hogy a következő sor már Arkin szemszögéből íródik ... Pedig a borító szép (igaz ott is van egy apró hiba: látszik, hogy a téren 'modern' ruhás emberek mászkálnak, nem illenek oda), a tördelésre is jobban odafigyelhetnének.

4/5

Kiadó: I.P.C. Könyvek Kft
Kiadás éve: 2010
Sorozat: Az orosz szerető trilógia 3.
Eredeti cím: The jewel of St. Petersburg
Oldalszám: 444
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.