Kaffka Margit - Színek és évek

Régóta el akartam olvasni ezt a könyvet, hogy ösztönözzem magam még a várólista csökkentésre is felvettem.
Az írónőtől már olvastam nyáron a Hangyabolyt, így tudtam körülbelül, hogy milyen stílusra számítsak.

A regény főszereplője Pórtelky Magda jómódú családban él, igaz nagyanyjánál, mivel anyja megözvegyült és egyedül maradt Magdával és két fiával. Magda szép lánnyá érik, és amikor bevezetik a társaságba sok udvarlója lesz, de mégsem lesz igazán szerelmes. Végül hozzámegy egy ügyvédhez, Vodicska Jenőhöz. Jó élete van a férfi mellett, aki óvón vigyáz rá - amit későbbi élete során sokszor visszasír. Szép háztartást vezet, társaságba jár, és születik egy kisfiúk is. Magda rájön, hogy ambícióit férje által valósíthatja meg, ezért ösztönzi, hogy tegyen meg mindent az alispánság elnyeréséért. Amikor ez nem sikerül, Jenő öngyilkos lesz és ezzel Magda élete megindul a lejtőn...

A regény egy jómódú asszony életének kálváriáját írja meg, aki nem tud tenni semmit a maga erejéből, mindig valaki másra van rászorulva - a családjára, a férfiakra. A család is egyre jobban széthullik körülötte, már nem az a biztos alap, ami a régi világban volt, a föld elvesztette a jelentőségét, inkább Pesten próbálnak az emberek szerencsét.
Magda körül széthullik minden, régen biztosnak hitt dolog, de ő kitart, lemondva a régi igényeiről, az erejét a háztartásba és a három lánya feljebbjutásába öli.

Mai szemmel borzasztónak tűnik Magda sorsa, a lecsúszása, a tehetetlensége - örülök, hogy nem abban a korban éltem...
A regény stílusa szép, szinte költői leírások vannak benne; a nyelvezet kissé nehézkes - a nyelvjárási kifejezések és idegen szavak miatt.

4/5 


Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám:263
Ár: 850 Ft
Borító: 3/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.