Pauolo Coelho - A Zahir

január 31, 2010
Ez volt a második könyv, amit Coelhotól olvastam. Mint a Veronika meg akar halni-ban, ebben is a társadalmi konvenciók megkérdőjelezése, felrúgása jelenik meg.
Csupa olyan dolog történik, amit a hagyományos gondolkodásunkkal felháborítónak, vagy érthetetlennek tartunk: A főszereplőt (sikeres, gazdag írót)búcsúzás, mindenféle magyarázat nélkül elhagyja a felesége, Esther. A könyv végén pedig beletörődik abba, hogy amig a felesége elmenekült a sztyeppére teherbe esett egy idegennel.
A férj nem kutat utána, tudja/sejti, hogy saját akaratából ment el.
De egyre inkább belátja, hogy nélküle nem tud élni, meg kell keresnie, ezzel Esther azzá a bizonyos Zahirrá válik (ezt egyfajta megszállottságként értelmeztem). A férj később megismerkedik egy furcsa idegennel, Mikhaillal - akiről azt hitte, hogy vele szökött el a felesége, de mint kiderül Mikhail sem látta már Esthert fél éve, de tudja, hogy hol találhatja meg a férje őt. A férj * megismerkedik Mikhaillal, akinek egy fontos küldetése van, és megismerteti az írót azokkal a módszerekkel amikkel megismerheti saját magát, csak ezután keresheti meg a feleségét, miután megtalálta saját magát.
Lehet, hogy kicsit zavarosnak tűnik ez a kis ajánló, de elég bonyolult a könyv is :)

* Érdekes a narrátor, a férj, a sikeres író - a nevét nem tudjuk meg, azonosíthatnánk magával Coelhoval, de ilyet az elemzés során nem teszünk :-) Szóval nem Coelhoval történtek meg ezek a dolgok, a főhőst magáról mintázta/mintázhatta, és van pár önéletrajzi utalás (pl: Az alkimistára, A zarándoklat c. könyvére utal, vagy magáról életéről mesél - az interjúkról, különféle rendezvényekről ...).
A könyv sok tanulságot tartalmaz, a szerelemről, az életről, a házasságról; egyszerű gondolatok, amiket mi is tudunk, csak talán még nem fogalmaztuk meg, ezért is tetszik nekem (és gondolom másoknak is) Coelho.

Jó ez a regény, kicsit lelassítja az embert, elgondolkodtatja.
5/4

Coelho magyar honlapja - ezt most fedeztem fel :)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.