Charlie N. Holmberg - A papírmágus

Erre a könyvre már megjelenésekor felfigyeltem, Sánta Kira ismét egy csodálatos borítót alkotott! Bevallom jó ideig csak emiatt vonzott a könyv, már többször félretettem, de Pupilla – aki egyben írt mindhárom részről tavaly – meggyőzött, hogy jó lesz ez nekem :D

Jó példája ez a könyv az in medias res kezdésnek – egyből a közepébe! Főszereplőnk Ceony Twill, fiatal lány, aki évfolyamelsőként végzett egy londoni varázsiskolában és most mestere háza előtt áll egy olyan pálya előtt, amit nem ő választott.

forrás
A könyv mágiájának szabályrendszere és a világ leírása csak késleltetve bontakozik ki előttünk, az írónő (ja igen, mert a Charlie név egy hölgyet takar) pár mondattal vázolja csak fel ezeket. A 1900-as évek elején járunk, egy alternatív Londonban. Ebben a világban az emberek varázslónak tanulhatnak, az iskola végeztével egy-egy mesterhez kerülnek és egy anyaghoz (papír, fém, üveg, gumi) kötik magukat. Életük végéig kapcsolatban maradnak a választott anyaggal és uralhatják azt.

Ceonynak a vágya az volt, hogy fémmágus legyen, ezt érezte a legjobban hozzá illőnek mégis az iskolája egy papírmágushoz osztja be. Elég negatívan látja a helyzetét: mestere, Emery Thane különcnek tűnik, ráadásul nyomasztja őt, hogy rákényszerítették egy másfajta útra, mint amit ő akart.
Ám viszonylag hamar megbarátkozik az új helyzetével, feltalálja magát a zegzugos házban, sőt Emery készít egy kutyát papírból, amit mágiával kelt életre, hogy a lány otthonosabban érezze magát. Ceony gyorsan tanul és kezdi meglátni a szépségét és erejét a papírmágiának. Bevallom nekem a papírral való varázslatok ábrázolásában volt a legnagyobb kétségben - mármint mit lehet ebből kihozni? A többi elemmel könnyebben el tudom képzelni, hogy varázslat tárgya ill. látványos és erős anyagok, de a papír... Az írónő végül belebegtet egy érdekes lehetőségét a papírral való varázslásnak, remélem ezt a következő részekben kifejti.

tumblr
Ceony a mesteréről nem tud meg sokat az ott töltött néhány hét alatt – de szimpatikusak egymásnak, ami megkönnyíti a kapcsolatukat. A békésen csordogáló hétköznapok akkor borulnak fel, amikor Emery kap egy táviratot, majd hirtelen elutazik vidékre, a lányt magára hagyva - természetesen sok házi feladattal ellátva. Innen pörögnek fel az események – egy veszélyes figura jelenik meg Emery Thane múltjából, Ceony az életét kockáztatva próbálja menteni a helyzetet és közben egyre többet megtud a férfiról.

Kicsit furcsa volt, hogy a könyv második fele egy helyszínen – egy elég bizarr helyszínen játszódott, de itt ’ütött’ úgymond vissza, hogy előzetesen semmit nem tudtunk a főszereplőinkről. Az írónő ebben az érdekes megoldásban mutatta be a múltjukat, főleg Emeryre koncentrálva. Úgy éreztem nem is Ceony a könyv főszereplője hanem a Thane, mondjuk a cím rá is utal és érdekesebb karakter is egyben. 

Elsősorban ifjúsági fantasy regényről van szó, ami üdítő megoldásokkal és világgal dolgozott, de van néhány dolog, ami nem tetszett. Szerencsés lett volna, ha több dolgot kifejt korábban a szerző, és nem olyan éles a váltás a könyv eleje (békés hétköznapok) és a második fele (szó szerint véres küzdelem) között. Illetve Ceony érzelmei is olyan esetlegesek - a csalódottság túl könnyen alakul át megnyugvásba, illetve a rajongása/szerelme? is elég légből kapott.

Nem lett a kedvenc könyvem, de nem bántam meg, hogy elolvastam – úgy látszik 2018-as ilyen könyvekkel indul.

3,5/5 (nem szoktam már régóta fél pontokkal élni, de bajban vagyok hogy hova soroljam be :D)

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Paper Magician
Oldalszám: 232
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5***

Fülszöveg:
Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják – de hát mi haszna a papírnak egyáltalán?Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét.A papírmágus különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kaland, amelyet a Disney tervez megfilmesíteni.

4 megjegyzés:

  1. Ó, ebben a könyvben én akkorát csalódtam. :( Annyi lehetőség rejtőzött benne, de egyszerűen a szerző nem élt vele. Vagy csak nem volt képes (még) arra, hogy összehozzon egy jobb történetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bennem is utólag fogalmazódott meg, hogy miért lett ennyire velős / kidolgozatlan az egész? De bízom benne, hogy a folytatások több válasszal szolgálnak - Pupi? :)

      Törlés
    2. Igen, kapunk azért még válaszokat, és árnyalódik a kép, de azért alapvetően megmarad olyan kis semmiségnek a könyv, mint amilyennek szerintem most érzitek. :) Nekem a harmadik rész tetszett legjobban, de van akinek a második is jobban bejött az elsőnél, abban sok az érdekes üvegmágia, tükörmágia.
      Kissé kidolgozatlan valóban, de egészében engem szórakoztatott.
      Most hogy így leírtad, a békés és a véres később is elég nagy kontrasztban váltakozik, talán csak a harmadik alakul kicsit másként.

      Törlés
    3. Köszi az infókat!! :)) Bennem is akkor állt össze a kép, amikor olvasgattam más véleményeket, meg hagytam ülepedni a sztorit - oké nem sokat, de többet mint ahogy az utóbbi időben posztot írtam :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.