Tan Twan Eng - Az Esti ködök kertje

Erre a könyvre véletlenül bukkantam, és gondoltam ha molyon több mint 90%-os az értékelése, akkor biztos jó lesz... bevált a tippem, annyira, hogy szükségem van egy saját példányra is belőle, és még idén szeretném újraolvasni! Nagyon megfogott ez az egzotikus, kínai-japán-maláj 20. századi regény, amiben sokféle sors és élettörténet jelenik meg. Az író, Tan Twan Eng több díjat is nyert, és elvileg az HBO Asia készíti a filmadaptációt is belőle.

A regény a 20. századi Malajzia főbb eseményei öleli fel egy kínai nő élettörténetén keresztül. Jün-ling a könyv elején éppen nyugdíjba vonul a bírói állásából és elutazik fiatalkora egyik helyszínére, a Cameron felföldre. 

Cameron felföld, forrás
A narráció széttöredezett, csak utalgat a múltbeli eseményekre, de lassan összeáll a kép, hogy miért utazott el Jün-ling újra a Tanah Rata falu melletti teaültetvényre és az amellett lévő birtokára, Jugiribe. Kapunk összefüggő visszaemlékezéseket is, amiből megismerjük a kínai nő történetét, akit a háború alatt a japánok hadifogoly táborban tartottak, később jogásznak tanult és próbálta felderíteni a tábor helyét, és igazságot szolgáltatni magának, és meggyilkolt nővérének. 

A regény fő szálát azok az idők teszik ki, amikor Jün-ling a Tanah Rata falu melletti birtokon élt az '50-es években. A Mandzsuba teaültetvényt családja régi ismerőse, a búr Magnus Praetorius vezeti, és ő ajánlja a lánynak, hogy kérje fel a birtok mellett élő japán volt császári kertészt, hogy segítsen megépíteni azt az álomkertet, amit Jün-ling a nővére emlékére szeretne létrehozni. 
Mindeközben a világháború után a kommunisták kezdik átvenni a hatalmat sok helyen, és Malajziában is több ilyen csoport működik, akik rabolnak, ölnek, és a Mandzsuba ültetvény körül is megjelennek...

pinterest
Annyira összetett ez a regény, és annyi új infót tartalmazott számomra, hogy már az elején tudtam, hogy kedvenc lesz - alig vártam minden este, hogy olvashassam és visszamerülhessek ebbe az idegen világba!
A sok érdekes téma (maga Malajzia nemzetiségi sokszínűsége, a teaültetvények működése, a világháborús események, a kertészet és más művészetek, a kultúrális jellegzetességek) mellett annyira szépen van megírva a könyv, hogy elidőztem egyes mondatai felett. A szereplők is érdekes voltak, az hogy annyira eltérő embereket hozott össze, persze van szerelem is, és sok titok... A regény az emlékezés és a felejtés motívuma köré van felfűzve - az író szerint fontos lenne a malájoknak, hogy visszaemlékezzenek ezekre az időkre, pont a fordítottja a nemzeti viselkedés mint nálunk - vagyis nem a múlton keseregnek, hanem igyekeznek továbblépni és mosolyogva fogadni a jövőt.

Kedvenc lett és az idei év eddigi legjobb olvasmányélménye! :)

Interjú a szerzővel a kiadó oldalán

5/5*

Kiadó: Tarandus
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Garden of Evening Mists
Oldalszám: 480
Ár: 4290 Ft
Borító: 5/5
A szerző az egyik díjátadón
forrás

Fülszöveg:
"Malajzia hegyei között, a teaültetvények szomszédságában bújik meg Jugiri, az Esti Ködök kertje. Gazdája a megközelíthetetlen Aritomo, a japán császár hajdani kertésze, aki a japánkertek tervezésének művészi fogásain kívül számos más titok őrzője is. Mellé szegődik Jün-ling, a fiatal kínai lány, akinek a lelkét súlyos emlékek terhelik. Kettejük lassan és nehezen kibontakozó kapcsolatáról szól a könyv, amelyet eleinte csupán megállapodás tart össze, később azonban az egyre szorosabbra fűződő barátság vagy valami annál is több…"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.