Salla Simukka - Ébenfekete (Hófehér-trilógia 3.)

Két éve decemberben bukkantam a finn Hófehér trilógia első kötetére, amit hamar elolvastam, utána a szerencse nekem kedvezett és az aktuális Blogturnén megnyertem a második részt. A harmadikra kicsit többet kellett várnom, mert ősszel jelent meg, de karácsonyra megkaptam a befejező részt. Egy délutános-estés olvasmány volt... :D

Lumikki a Prágai kaland után újra az iskolapadban ül, ám a hírek sokat foglalkoztak vele, és ismertséget hoztak neki. Lesz egy tüneményes pasija is, Sampsa, aki nem a hírneve miatt van vele, egyszerűen csak most figyelt fel rá.

Az idilli kamaszélet nem tart sokáig, a lányt valaki követi és üzeneteket küld neki, amiben a múltjára is utalgat...

pinterest
Közben az iskolában a Hófehérke átírt darabját próbáját fogják eljátszani és persze Lumikki (akinek a neve Hófehérkét jelent) fogja a címszerepet játszani.

Végre fény derül Lumikki múltjára és hogy miért olyan a családja, amilyen. Ifjúsági könyvhöz elég durva a téma, de hát egy skandináv országbeli szerzőtől nem is várhatunk mást, nem? 

Nagyon tetszett most is, hogy meséket beledolgozta a szerző, illetve a zenei utálások is (pl.: Florence and the machine).
"Senki más nem tehet téged boldoggá, sem teljesebbé, csakis te magad."
Olyan rövidek ezek a könyvek, hogy olvasnék még sok-sok folytatást Lumikki életéről! A kávézás, a szorongás, a séta a téli Tamperében mind-mind nagyon hangulatosan, érzékeltesen vannak megjelenítve, beszippantott a világa (még ha az nem is volt túl kellemes). A könyvet, amúgy jó szakítás utáni olvasmánynak is tartom, nagyon jól lefesti benne a szerelmet (jó lehet kicsi túlozva), és a szívfájdalmat és a továbblépést. 
Lumikki egyik kedvenc helye -Tampere - Metso könyvtár - olyan jól néz ki! forrás
5/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Musta kuin eebenpuu
Oldalszám: 208
Sorozat: Hófehér-trilógia 3.
Ár: 2490 Ft
Borító: 3/5
Eredeti borító: 5/5

Fülszöveg:
"Az utolsó kaland mindig hátborzongatóbb a többinél. Egy krimisorozat utolsó részében viszont mindig fény derül a sokáig rejtegetett nagy titokra is. Hiába oldja meg két köteten át a legkomplikáltabb bűnügyeket alkalom szülte ifjú nyomozónk, Lumikki, a fő rejtély, a legvéresebb rémálom végig ott lappang a mélyben, nyugtalanítva a vadóc gimnazista lányt, na meg természetesen az olvasót…
Ezúttal végre kiderül a súlyos családi titok. Nem is akárhogy: Lumikkit üldözőbe veszi egy nyomasztó Árnyék, egy rejtélyes zaklató, aki a lány múltjának legapróbb részleteit is ismeri. Nyugodt párkapcsolatát ugyancsak megzavarja valami: betoppan régi szerelme, a nemének megváltoztatására váró Szikra. Amikor pedig az iskolai színpadon el kell játszania „saját magát", azaz Hófehérkét egy alternatív meseátdolgozásban, kezd egészen belegabalyodni a rátörő víziókba.
Nem hétköznapi figurák, nem hétköznapi kalandok. Felforgatják Lumikki életét. De talán éppen erre van szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon nyomasztó emlékképeitől, és kitisztuljon előtte a múlt és ezzel talán a jövő is. Hogy megbékélhessen végre önmagával. Az olvasó is felszusszanhat: minden csomó kibogozva, minden sejtelmes kaland lezárva."

2 megjegyzés:

  1. Juj Dóri, ez a kép elég véres :) Ilyen a könyv is? :)) Múltkor láttam ezt, és olyan szép kis könyvecske :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy-két ilyen jelenete, de nem tocsogós! Ajánlom az egész sorozatot, de egyben szerezd be, mert nagyon olvastatja magát ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.